Πολιτική

Στέλιος Πέτσας: Αναγκαία η καθολική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Στέλιος Πέτσας: Αναγκαία η καθολική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi//Ως αναγκαία και επιτακτική κρίνει την καθολική ασφάλιση έναντι των φυσικών καταστροφών ο κ. Στέλιος Πέτσας, ο οποίος χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση της ασφαλιστικής κουλτούρας στον τόπο μας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ένα ακόμη βήμα για την ασφαλιστική κουλτούρα

Ως αναγκαία και επιτακτική κρίνει την καθολική ασφάλιση έναντι των φυσικών καταστροφών ο κ. Στέλιος Πέτσας, ο οποίος χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση της ασφαλιστικής κουλτούρας στον τόπο μας.

Ιδιαίτερα, μιλώντας στη διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου για το νομοσχέδιο «ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις», ο κύριος Πέτσας σημείωσε αρχικά πως «είναι άξια συγχαρητηρίων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει ένα δεύτερο βήμα για την καλλιέργεια της ασφαλιστικής κουλτούρας στη χώρα μας σε σχέση με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Το πρώτο βήμα έγινε με το άρθρο 44 του νόμου 5045/2023, που έχει να κάνει με την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς. Το δεύτερο βήμα, που έχει να κάνει με την ασφάλιση των επιχειρήσεων με ένα όριο τζίρου και πάνω, τα 2 εκατομμύρια ευρώ, είναι και αυτό πολύ σημαντικό. Πράγματι, θα συμφωνήσω με την πρόταση ότι, όταν θεσπίζουμε ένα πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων, πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει μια εναρμόνιση. Επομένως, το ποσό των 5.000 ευρώ ως πρόστιμο θα μπορούσε να ιδωθεί ακόμη και στο επίπεδο του διπλασιασμού, γιατί άκουσα από τους φορείς, από την ένωση ασφαλιστικών εταιρειών, ότι το κόστος μπορεί να είναι 10.000 ευρώ και επάνω. Το πρόστιμο πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το χαμηλότερο εύρος».

Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος πρόσθεσε: «Θα ήθελα να τοποθετηθώ μόνο για αυτή την έννοια της ασφαλιστικής κουλτούρας, που συζητούμε, και να πω ότι αυτά τα δύο βήματα της κυβέρνησης είναι πολύ σημαντικά και είναι απαραίτητα. Όμως, πρέπει να κάνουμε άλματα. Η κλιματική κρίση δεν περιμένει. Αν δει κανείς μόνο από την καταστροφή που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel, προβλέπεται να χορηγηθούν αποζημιώσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες, κτηνοτρόφους, αλλά και για την αποκατάσταση υποδομών πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία προστίθενται στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που είχαμε δαπανήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά τον Ιανό, καταλαβαίνουμε πως το κόστος αρχίζει και αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο. Επομένως, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για να καλύψουμε τις ανάγκες αποκατάστασης μετά από φυσικές καταστροφές, που θα είναι πιο έντονες και πιο συχνές, με έναν τρόπο που θα μπορεί να τον αντέξει και ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή οι φορολογούμενοι, αλλά και οι δρώντες στην οικονομία – οποιοσδήποτε δραστηριοποιείται στην παραγωγή. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Κατά την άποψή μου, είναι υποκριτικό να θεωρούμε ότι μπορεί να το αναλάβει μόνο το κράτος. Όταν μιλάμε για τόσο μεγάλα ποσά, τότε είναι πολύ πιθανό και η αποζημίωση να έρχεται αργά και να μην έρχεται πλήρης, όταν ξέρουμε ότι νοικοκυριά, επιχειρήσεις, οποιοσδήποτε στην πατρίδα μας, έχει αγωνία να σταθεί και πάλι στα πόδια του γρήγορα, μετά από μια φυσική καταστροφή. Επομένως, η καθολική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών θεωρώ πως είναι μια απάντηση για αυτό το μεγάλο πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «η καθολική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών έχει ένα τριπλό μέρισμα. Πρώτον, σίγουρα θα μειώσει το ασφάλιστρο κατά περίπου 30%, σύμφωνα με υπολογισμούς της ένωσης ασφαλιστικών εταιρειών. Δεύτερον, θα δημιουργήσει ένα άλμα στα διαθέσιμα των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, και με την κατάλληλη νομοθέτηση αυτά μπορούν να επενδύονται στην ελληνική οικονομία, αποστέλλοντας ένα πολύ μεγάλο μέρισμα ανάπτυξης στον τόπο. Και τρίτον, θα απελευθερώσει πόρους, που είναι σπάνιοι από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου αυτές οι εξοικονομήσεις να διατεθούν είτε για δαπάνες κοινωνικής συνοχής, είτε για τις αναγκαίες υποδομές που έχει ανάγκη η χώρα, προκειμένου να προετοιμαστεί για τις καταστροφές που πρόκειται να επέλθουν από την κλιματική αλλαγή. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, σήμερα είναι ασφαλισμένο περίπου το 16% των κατοικιών στη χώρα μας, με ένα κόστος ασφάλισης από τις ασφαλιστικές εταιρείες περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Καταλαβαίνουμε πόσες δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ θα ήταν το κόστος μιας αποκατάστασης από ένα μεγάλο γεγονός, όπως ένας μεγάλος σεισμός. Κανένας προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε να το αντέξει και κανένα νοικοκυριό, αν είναι απροετοίμαστο, δεν θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει. Για αυτό, προτείνω αυτή την καθολική ασφάλιση, που έχει αυτά τα τριπλά χαρακτηριστικά, ώστε να προετοιμάσουμε την οικονομία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και το κράτος για αυτή την περίπτωση».

«Μπορούν να αναλάβουν τα νοικοκυριά αυτό το κόστος ή θα θεωρηθεί ένα έξτρα χαράτσι, το οποίο δε θα επιθυμούν να αναλάβουν, με αποτέλεσμα να γίνει ένα αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης μεταξύ των διαφόρων πολιτικών κομμάτων στο δημόσιο διάλογο; Είναι ένα εύλογο ερώτημα, που θέλει μια πειστική απάντηση», πρόσθεσε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας. «Σήμερα, για ένα κόστος ασφάλισης μιας κατοικίας 100 τμ το κόστος είναι περίπου 12 ευρώ το μήνα, δηλαδή 144 ευρώ το χρόνο. Καταλαβαίνουμε ότι η μείωση που θα ερχόταν στο ασφάλιστρο με την καθολική ασφάλιση, θα ήταν πολύ μεγάλη και άρα, το κόστος θα ήταν ίσως και κάτω από 100 ευρώ. Σημειώνω πως σε σπίτια μέχρι 100 τμ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και την απογραφή κατοικιών του 2021, κατοικούν τρία στα 4 ελληνικά νοικοκυριά, άρα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Το κόστος δεν είναι, λοιπόν, δυσθεώρητο. Όμως, απαιτείται και κάτι παραπάνω. Σε εκείνους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι ευάλωτοι, στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας, πρέπει το κράτος να επιδοτήσει αυτό το κόστος της ασφάλισης. Εγώ προτείνω δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για τον ΕΝΦΙΑ, ακόμη και να μην πληρώνουν καθόλου για τον ΕΝΦΙΑ. Και το δεύτερο, ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν να πληρώσουν κάτι, είναι μια επιστροφή φόρου ή έκπτωση φόρου, η οποία θα κατευθυνόταν απευθείας σε εκείνους που θα έχουν αυτό το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Νομίζω πως με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να οικοδομήσουμε συναινέσεις και μέσα σε αυτή την αίθουσα, αλλά και στην κοινωνία, προκειμένου να επιμερίσουμε σωστά το κόστος για τα επόμενα χρόνια, που έρχονται και θα είναι δύσκολα. Να μην υποκρινόμαστε ότι μπορούμε να σηκώσουμε όλα τα βάρη και τελικά, να αιφνιδιάζουμε τους πολίτες. Αλλά σε συνεργασία μαζί τους να συνεννοηθούμε, ώστε να φύγει μια πολύ μεγάλη πηγή αβεβαιότητας και να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη», ολοκλήρωσε ο κ. Στέλιος Πέτσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments