Πολιτική

Τα μηνύματα της Ελλάδας σε Τουρκία, Β. Μακεδονία και Αλβανία

Τα μηνύματα της Ελλάδας σε Τουρκία, Β. Μακεδονία και Αλβανία

Πηγή Φωτογραφίας: [368837] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η Αθήνα θέλει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους.

Ένα σύνθετο σκηνικό διαμορφώνεται στην περιοχή, καθώς η Αθήνα καλείται να αντιμετωπίσει ανοιχτά μέτωπα και να απαντήσει σε εμπρηστικές δηλώσεις που γίνονται. Η Άγκυρα δείχνει να θυμάται εκ νέου το αναθεωρητικό της αφήγημα και να ανεβάζει τους τόνους μετά από μια περίοδο νηνεμίας, πυροδοτώντας την αντίδραση της ελληνικής πλευράς που θέλει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας αλλά ταυτόχρονα βάζει με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές.

Η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθεί να αρνείται να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας, ενώ τα βλέμματα στρέφονται προς την Αλβανία, όπου ο Φρέντι Μπελέρης θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τον Οκτώβριο μετά τη σχετική δικαστική απόφαση. Στην Αθήνα, παρακολουθούν προσεκτικά τα γεγονότα στη γειτονική χώρα και ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους στο διπλωματικό πεδίο, προσπαθώντας να αποφύγουν την άνοιξη νέων μετώπων σε μια εποχή πολλαπλών γεωπολιτικών προκλήσεων. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η χώρα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Οι βλέψεις της Άγκυρας

Η Άγκυρα επέστρεψε σε κινήσεις που προκαλούν αναταραχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δείχνοντας ότι θυμάται ξανά την ιδέα της Γαλάζιας πατρίδας. Με μια παράνομη NAVTEX, δεσμεύει μια θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης για εργασίες καλωδίωσης επικοινωνιών. Η Ελλάδα αντιδρά με τη δική της NAVTEX, δηλώνοντας ότι η περιοχή ανήκει στη δική της δικαιοδοσία και αποτελεί μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Αθήνα αντιδρά άμεσα και στις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών για την Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις αναφορές στη χώρα μας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, εκφράζουν αλληλεγγύη προς την Κύπρο και θεωρούν απαράδεκτες τις απειλές κατά της κυριαρχίας και της υπόστασης της ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Επισημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τον τρόπο που ασκεί την πολιτική της και υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα. Επιπλέον, καταγράφουν ότι η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη διάρκεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή, χωρίς να έχει εισέλθει σε σύγκρουση με οποιαδήποτε χώρα.

Στην Αθήνα δεν τρέφουν αυταπάτες και γνωρίζουν πως η γειτονική  χώρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει από τη μία μέρα στην άλλη το αναθεωρητικό της αφήγημα. Περιμένουν δε να δουν αν οι τελευταίες κινήσεις θα συνεχιστούν και σταδιακά η Άγκυρα θα επιστρέψει σε μια ρητορική έντασης που είχε υιοθετήσει τα προηγούμενα χρόνια.  Να σημειωθεί εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού πρόκειται να μεταβεί στην Κύπρο την ημέρα της μαύρης επετείου  της τουρκικής εισβολής.

Έγκλειστος ο Μπελέρης

Ο Φρέντη Μπελέρης παραμένει στη φυλακή μετά την απόφαση του Εφετείου, το οποίο επικύρωσε την αρχική ποινή φυλάκισης των δύο ετών. Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για το επίπεδο του κράτους δικαίου και την προστασία των μειονοτήτων στην Αλβανία. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο κ. Μπελέρης είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είναι υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να του επιτραπεί να παρίσταται στις εργασίες του Κοινοβουλίου, ξεκινώντας από την Ολομέλεια τον επόμενο Ιούλιο.

Την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψή του για την απόφαση, αναφέροντας ότι αυτή θέτει την Αλβανία αντιμέτωπη με το Ευρωκοινοβούλιο συνολικά. Επίσης, εξέφρασε την επιθυμία του να δούμε τον Φρέντι Μπελέρη να αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής, χωρίς να αντιμετωπίζει εμπόδια όπως συνέβη όταν εκλέχτηκε Δήμαρχος. Εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί, καθώς πιστεύει ότι και οι Τίρανα γνωρίζουν ότι οτιδήποτε άλλο θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας.

Προκλητική η νέα ηγεσία της Β. Μακεδονίας

Τα βλέμματα στρέφονται και προς τη Βόρεια Μακεδονία, όπου ο πρωθυπουργός της χώρας διατηρεί υψηλούς τόνους. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έκανε σαφές ότι μόνο το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” είναι αποδεκτό για οποιαδήποτε χρήση, σύμφωνα και με το διεθνές δίκαιο και το εθνικό Σύνταγμα. Κατά την ορκωμοσία τους, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης χρησιμοποίησαν το συνταγματικό όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Παρόλα αυτά, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χώρα του ως “Μακεδονία”.

Να σημειωθεί εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας και στις κινήσεις που έχουν γίνει. Ειδικότερα σημείωσε «δεν ξεκινήσατε καλά, παραβιάζοντας και το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις σας, που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες. Πάψτε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments