MyCoast: Βροχή καταγγελιών για τις αυθαιρεσίες στις παραλίες
Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com
Την εφαρμογή MyCoast χρησιμοποιεί ο κρατικός μηχανισμός για να ενισχύσει τους ελέγχους στις παραλίες της χώρας, με τη βοήθεια των πολιτών.
Ο καθένας από εμάς μπορεί πλέον να παρατηρεί αν στις παραλίες, τις οποίες επισκέπτεται, τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρησης και στην περίπτωση που δεν συμβαίνει αυτό να υποβάλλει σχετική καταγγελία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις καταγγελίες.
«Είναι περίπου 9.000 καταγγελίες πολιτών αλλά όχι για 9.000 διαφορετικές παραλίες. Στην Χαλκιδική έχουμε πολλές καταγγελίες για μία συγκεκριμένη παραλία. Το beach bar πρέπει να απέχει 3 μέτρα από την θάλασσα. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έγιναν πολλές καταγγελίες. Η εικόνα είναι καλή σε σχέση με το παρελθόν αλλά δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα», είπε αρχικά ο κ. Τσάπαλος.
Επισήμανε ωστόσο, πως ορισμένες καταγγελίες δεν είναι γνήσιες, καθώς αρκετές αποτελούν απλά δοκιμή της εφαρμογής.
Οι καταγγελίες στο MyCoast
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία η νέα ψηφιακή εφαρμογή του gov.gr έχει δεχτεί ήδη χιλιάδες αναφορές – καταγγελίες για αυθαιρεσίες των beach bar σε διάφορες περιοχές.
Συγκεκριμένα, έως την Τετάρτη 26/06 έγιναν 8.911 καταγγελίες.
Οι λόγοι είναι οι εξής:
– η αυθαίρετη κατάληψη έκτασης (6.065)
– η παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης (1.091)
– η αλλοίωση μορφολογίας της ακτής (688)
Οι «πρωταγωνιστές» των καταγγελιών Υπάρχουν ορισμένες περιοχές που βγήκαν νικητές στη συγκέντρωση καταγγελιών.
– Χαλκιδική (1.404)
– Πρέβεζα (967)
– Ανατολική Αττική (900)
– Δωδεκανήσου (766)
– Κυκλάδες (680)
Η εφαρμογή «MyCoast» Το «MyCoast» συμβάλλει στη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις ακτές, στην ενίσχυση της διαφάνειας στην παραχώρηση των αιγιαλών, καθώς και στην οργανωμένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Συγχρόνως, έχει και θετικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η εφαρμογή «MyCoast» είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet, μέσω του App Store σύντομα και μέσω του Play Store και είναι ιδιαίτερα απλή και φιλική.
Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες:
• Ανοίγουν την εφαρμογή και ενεργοποιούν το GPS του κινητού τους.
• Εντοπίζουν την περιοχή ενδιαφέροντος τους στο χάρτη και εμφανίζεται στην οθόνη της συσκευής τους το πολύγωνο της παραχώρησης.
• Επιλέγοντας το πολύγωνο εμφανίζονται τα στοιχεία της, δηλαδή η τοποθεσία, η έναρξη και η λήξη της παραχώρησης, χρήση, το εμβαδόν κ.α.
• Σε περίπτωση που διαπιστώσουν αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορούν μέσω της εφαρμογής να υποβάλουν τις προαναφερόμενες καταγγελίες
• Προσδιορίζουν το λόγο της καταγγελίας και εισάγουν συνοπτική περιγραφή του προβλήματος.
Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν τόσο ανώνυμα, όσο και επώνυμα. Στην περίπτωση επώνυμης καταγγελίας, οι πολίτες απαιτείται να συνδεθούν στην εφαρμογή με προσωπικούς κωδικούς ΤaxisNet, για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας