EDITOR'S PICK

Σοκολάτα: Υγείας ή γάλακτος; Και πόσο μπορούμε να τρώμε καθημερινά

Σοκολάτα: Υγείας ή γάλακτος; Και πόσο μπορούμε να τρώμε καθημερινά

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, ακόμη, έχει συνδεθεί με βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη λόγω της αύξησης της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Αγαπημένη για τους περισσότερους, η σοκολάτα θεωρείται ευεργετική για τον οργανισμό, κυρίως επειδή είναι πλούσια σε φλαβονόλες που περιέχονται στο φυτό του κακάο (γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες), και οι οποίες, μεταξύ άλλων, ανεβάζουν την διάθεση, βοηθούν στον έλεγχο της υπέρτασης και γενικότερα ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Υπάρχουν διάφορα είδη σοκολάτας, που συνήθως κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:

1. Μαύρη σοκολάτα: Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και μικρή ή καθόλου ποσότητα γάλακτος.

2. Σοκολάτα γάλακτος: Περιέχει κακάο, ζάχαρη και γάλα, προσδίδοντας πιο γλυκιά γεύση σε σύγκριση με τη μαύρη σοκολάτα.

3. Λευκή σοκολάτα: Φτιάχνεται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα, αλλά δεν περιέχει στερεά κακάο, κάτι που της δίνει την χαρακτηριστική λευκή της εμφάνιση και πολύ γλυκιά γεύση.

Η μαύρη σοκολάτα θεωρείται πιο ωφέλιμη για τον οργανισμό σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο, με τα αντιοξειδωτικά να βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα και να συμβάλλουν επίσης στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες παθήσεις.

Επίσης τα φλαβονοειδή στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, ακόμη, έχει συνδεθεί με βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη λόγω της αύξησης της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς ακόμα και η μαύρη σοκολάτα περιέχει θερμίδες και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους αν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες.

Πόσες θερμίδες έχουν τα 100 γρ.

Μαύρη σοκολάτα (70-85% κακάο)

– Θερμίδες: περίπου 500-600 kcal

– Λιπαρά: περίπου 30-40 γραμμάρια

Σοκολάτα γάλακτος:

– Θερμίδες: περίπου 530-570 kcal

– Λιπαρά: περίπου 30-35 γραμμάρια

Λευκή σοκολάτα:

– Θερμίδες: περίπου 540-580 kcal

– Λιπαρά: περίπου 30-35 γραμμάρια

Σύμφωνα με τους ειδικούς τέλος, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε σοκολάτα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο ως πρώτο συστατικό. Εάν η ζάχαρη αναγράφεται πρώτα στη συσκευασία ως συστατικό, αυτό σημαίνει ότι το κακάο αποτελεί λιγότερο από το 50% της σοκολάτας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments