Διεθνή

Βρετανία: Το Reform UK πήρε προβάδισμα από τους Συντηρητικούς

Βρετανία: Το Reform UK πήρε προβάδισμα από τους Συντηρητικούς

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η επιστροφή του Nάιτζελ Φάρατζ αύξησε το μερίδιο του κόμματος στις δημοσκοπήσεις από 11% σε 16%.

Η ξαφνική άνοδος του κόμματος του Reform UK στις δημοσκοπήσεις απειλεί τις έδρες των Συντηρητικών, αν και φαίνεται ότι η υποστήριξη προς το κόμμα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Η επιστροφή του Nάιτζελ Φάρατζ αύξησε το μερίδιο του κόμματος στις δημοσκοπήσεις από 11% σε 16%.

Ποσοστά και έδρες Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Electoral Calculus, το Reform UK προηγείται των Συντηρητικών κατά τρεις μονάδες. Αν αυτά τα ποσοστά επιβεβαιώνονταν στις γενικές εκλογές, θα άφηναν τους Συντηρητικούς με μόλις 50 έδρες, το Reform UK με 29 έδρες, και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να γίνονται η επίσημη αντιπολίτευση με 74 έδρες, ενώ το Εργατικό Κόμμα θα διατηρούσε ένα ξεκάθαρο προβάδισμα με 38% των ψήφων. Αυτό το σενάριο αναδεικνύει τη ρευστότητα της τρέχουσας πολιτικής σκηνής στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις πιθανές μεγάλες αλλαγές στις δυναμικές των κομμάτων.

Η οργανωμένη και αποτελεσματική τακτική ψηφοφορία από την αριστερά για την ήττα των εν ενεργεία Συντηρητικών φαίνεται να συμβαίνει σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί στη Βρετανία από το 1997 εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Ταυτόχρονα, η ψήφος στη δεξιά πτέρυγα διασπάται με τρόπο που είναι ιδιαίτερα επιζήμιος λόγω του εκλογικού συστήματος. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε εκλογική καταστροφή για τους Συντηρητικούς.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, κατά την προεκλογική του εκστρατεία την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, θα αναδείξει την αφοσίωση και τις θυσίες των στρατιωτικών. Θα ισχυριστεί ότι το κόμμα του είναι το μόνο που εκπληρώνει την Υπόσχεση για τους Βετεράνους της οργάνωσης Help for Heroes, η οποία περιλαμβάνει τη διατήρηση του Γραφείου Υποθέσεων Βετεράνων, τη διενέργεια ανεξάρτητης ανασκόπησης της διαδικασίας ιατρικής απόλυσης και την εξασφάλιση ότι οι βετεράνοι λαμβάνουν τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις που τους αξίζουν.

Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ τόνισε τη σημασία της αύξησης των αμυντικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και την αποστολή να γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο η καλύτερη χώρα για τους βετεράνους.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Σερ Κιρ Στάρμερ, υποσχέθηκε να εισαγάγει νέο επίτροπο των ενόπλων δυνάμεων, που θα ασχολείται με θέματα όπως οι κακές συνθήκες στέγασης, τα ελαττωματικά εξοπλιστικά και η ανεπαρκής υποστήριξη απόλυσης. Ο Στάρμερ δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις, οι βετεράνοι και οι οικογένειές τους συμβάλλουν καθοριστικά στη χώρα και αξίζουν τον απόλυτο σεβασμό.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Σερ Εντ Ντέιβι, επανέλαβε την υπόσχεσή τους να αντιστρέψουν τις περικοπές στον αριθμό των ενόπλων δυνάμεων και την “φιλοδοξία” τους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments