Διεθνή

Σε γαλλικό vertigo η Ευρώπη

Η διαφαινόμενη νίκη του Εθνικού Συναγερμού αναμένεται να προκαλέσει κραδασμούς σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Με το εφιαλτικό σενάριο της νίκης των Ευρωσκεπτικιστών ακροδεξιών δυνάμεων στη Γαλλία, είναι πλέον αντιμέτωπη η Ευρώπη, καθώς η επερχόμενη νίκη του Εθνικού Συναγερμού της Μαρί Λεπέν θα προκαλέσει κραδασμούς, πέραν των γαλλικών συνόρων στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας.

Ο Εμ. Μακρόν πήρε την απόφαση για πρόωρες εκλογές μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Αυτή η απόφαση θεωρήθηκε “λάθος” ή τουλάχιστον “ριψοκίνδυνη”, καθώς επηρεάζει όχι μόνο την τύχη της Γαλλίας, αλλά και της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μετά τα θετικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, το RN αναμένεται να είναι ξανά το πρώτο κόμμα, πολύ κοντά στην αυτοδυναμία. Το κόμμα του κ. Μακρόν βρίσκεται στην τρίτη θέση, ενώ η αριστερή συνασπισμένη αντιπολίτευση του Μελανσόν αναδεικνύεται στη δεύτερη θέση.

Ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Γαλλία είναι ότι μετά τις εκλογές θα βρεθεί σε μια κατάσταση όπου ο πρόεδρος θα είναι αδύναμος και δεμένος, ενώ το κοινοβούλιο θα ελέγχεται από μια σκληρή αντιευρωπαϊκή δύναμη. Αν η Εθνική Συνέλευση καταφέρει να αποκτήσει αυτοδυναμία με το Εθνικό Μέτωπο, ίσως σε συνεργασία με ένα άλλο μικρό κόμμα, τότε θα υπάρξει το εφιαλτικό σενάριο της “συγκατοίκησης”, με έναν πρόεδρο και ένα εχθρικό και αντίθετο προς αυτόν το κοινοβούλιο.

Στις δεκαετίες του 1980 και 1990, οι συντηρητικοί πρωθυπουργοί Ζακ Σιράκ και Εντουάρ Μπαλαντύρ συνεργάστηκαν με τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, ενώ ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν συνεργάστηκε με τον Σιράκ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του από το 1997 έως το 2002. Η μεγάλη διαφορά ήταν ότι παρά τις ιδεολογικές διαφορές, αυτοί οι ηγέτες ανήκαν στο ίδιο πολιτικό φάσμα.

Αν κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τότε δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: Είτε αυτό της συνεργασίας της παράταξης Μακρόν με την Αριστερή παράταξη, αν βεβαίως μπορούν από κοινού να αποκτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία, είτε του σχηματισμού μίας «κυβέρνησης προσωπικοτήτων».

Ακόμη, μια κυβέρνηση μειοψηφίας με ένα παραλυμένο και διαιρεμένο Κοινοβούλιο σημαίνει ότι η Γαλλία θα βρεθεί σε πολιτική αβεβαιότητα, η οποία θα επηρεάσει τόσο την Ε.Ε. όσο και το ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια αναμέτρηση με στόχο την πρόωρη προσφυγή και τις προεδρικές εκλογές, καθώς οι εκτελεστικές του εξουσίες εξαρτώνται από τη στήριξη του Κοινοβουλίου, την οποία δεν θα έχει.

Σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων για την Ευρώπη, με εξελίξεις όπως ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Γαλλία, ως μια από τις κινητήριες δυνάμεις της Ευρώπης, κινδυνεύει να βρεθεί ανίσχυρη και αναίσθητη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Η νίκη των Ευρωσκεπτικιστών ακροδεξιών στη Γαλλία θα είναι το δεύτερο σοκ στην Ευρώπη μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Μ. Μελόνι στην Ιταλία. Όμως η Ιταλίδα πρωθυπουργός έδειξε να προσαρμόζει πιο εύκολα την εθνικιστική – ευρωσκεπτικιστική ατζέντα της στο «ευρωπαϊκό κοστούμι», από όσο θα μπορούσε να πράξει το RN στη Γαλλία παρά την προσπάθεια της Λεπέν με την προβολή του 28χρονου Μπαρμπελά να απαλλαγεί από το ακροδεξιό προφίλ που κληρονόμησε το κόμμα της από τον ίδιο τον πατέρα της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο