Policy Briefs

Γαλλία: Κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία η Ακροδεξιά

Γαλλία: Κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία η Ακροδεξιά

Πηγή Φωτογραφίας: L' Opinion

Στην εισαγγελία μήνυση της Αριστεράς κατά του κόμματος του Μακρόν για προώθηση ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρηση.

Ανησυχητικά στοιχεία για το προεδρικό κόμμα εμφάνιζαν οι δημοσκοπήσεις την Παρασκευή, δύο ημέρες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, που αναμένεται να οδηγήσουν σε ιστορική νίκη της Ακροδεξιάς και ενδεχομένως στην ανάδειξη του πρώτου πρωθυπουργού της παράταξης στην Ιστορία της.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Les Echos, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) συγκεντρώνει 37%, δύο μονάδες πάνω από την περασμένη εβδομάδα, ενώ μια άλλη για το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV την εμφανίζουν κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών, δίνοντάς της από 260-295 έδρες. Η εταιρεία Harris έδειξε ότι η δημοτικότητα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υποχώρησε κατά έξι μονάδες στο 36% μέσα σε ένα μόλις μήνα, ενώ ο πρόεδρος της RN Ζορντάν Μπαρντελά αναδείχθηκε στην πολιτική προσωπικότητα την οποία εμπιστεύονται περισσότερο οι Γάλλοι (40%).

Μετά τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης στις 9 Ιουνίου, ο Μακρόν έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση στα ποσοστά εμπιστοσύνης του. Αντιθέτως, οι πολιτικές εξελίξεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη σταθερή δημοτικότητα (43%) του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ, τον οποίο φιλελεύθεροι κύκλοι έχουν αρχίσει ήδη να εμφανίζουν σαν φυσικό διάδοχο του Μακρόν. Τα στοιχεία της δημοσκόπησης αποκαλύπτουν επίσης ότι η γυναικεία ψήφος υπέρ της Ακροδεξιάς στη Γαλλία θα είναι σημαντικότερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ποσοστό 37% των γυναικών που ρωτήθηκαν είπαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν τη Συσπείρωση, έναντι 35% των ανδρών.

Στο μεταξύ, έκκληση στη Δικαιοσύνη για κατεπείγουσα έρευνα απηύθυνε χθες ο συντονιστής του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Μανουέλ Μπομπάρ, για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από το προεδρικό κόμμα Αναγέννηση, με την εισαγγελία του Παρισιού να ανακοινώνει ότι θα εξετάσει την καταγγελία τη Δευτέρα. «Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Ατάλ εμφανίσθηκε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο France2 για να ανακοινώσει τη χρήση προσομοιωτή του οικονομικού προγράμματος του Μετώπου και των επιπτώσεων που αυτό θα έχει στην εθνική οικονομία. Ο προσομοιωτής αυτός παράγει ψευδή αποτελέσματα, που δεν βασίζονται στο πρόγραμμά μας και είναι εντελώς ασυνάρτητα. Μια τέτοια εκστρατεία παραπληροφόρησης δύο ημέρες πριν από τις εκλογές είναι απαράδεκτη», είπε ο Μπομπάρ.

Τις ρατσιστικές δηλώσεις του βουλευτή της Συσπείρωσης, Ροζέ Σουντό, καταδίκασε στο μεταξύ χθες η Μαρίν Λεπέν, λέγοντας ότι τέτοιες θέσεις δεν συνάδουν με τις αρχές του κόμματος. Ο Σουντό δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η διπλή υπηκοότητα της πρώην υπουργού Παιδείας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Ολάντ, Νατζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, δημιουργούσε «πρόβλημα διπλής αφοσίωσης» ενόσω η Γαλλομαροκινή γυναίκα βρισκόταν στην κυβέρνηση.

Η Συσπείρωση έχει δεσμευθεί να απαγορεύσει την πρόσβαση ατόμων με διπλή υπηκοότητα σε στρατηγικής σημασίας κυβερνητικούς και κρατικούς θώκους. Στις χθεσινές δηλώσεις της, η Λεπέν αποπειράθηκε να προωθήσει τη νέα ηπιότερη κομματική γραμμή: «Οι θέσεις του Σουντό για τους κατόχους διπλής υπηκοότητας είναι εντελώς αντίθετες με το προεκλογικό σχέδιο της Εθνικής Συσπείρωσης. Εχουμε εγκαταλείψει εδώ και χρόνια τις απόψεις αυτές, αφότου συνειδητοποιήσαμε ότι οι πολίτες αυτοί ένιωθαν ότι αντιμετωπίζονται σαν ύποπτοι εθνικής προδοσίας».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, σενάρια αποσταθεροποίησης σε περίπτωση νίκης της Συσπείρωσης διακινούσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος βουλευτής στη βόρεια Γαλλία, Ζεράλντ Νταρμανέν, προειδοποιώντας πως «η Ακροαριστερά και η Ακροδεξιά μπορεί να εκμεταλλευθούν το διάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου για να σπείρουν το χάος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments