Policy Briefs

Ο Κάρολος πιο κοντά στον σερ των Εργατικών

Ο Κάρολος πιο κοντά στον σερ των Εργατικών

Πηγή Φωτογραφίας: The New York Times

Ο Κιρ Στάρμερ πατάει σε «κοινό έδαφος» με τον βασιλιά της Βρετανίας σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η στέγαση, η μετανάστευση και η σχέση της χώρας με την Ε.Ε.

Πριν από σχεδόν 20 χρόνια, ένας δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα εν ονόματι Κιρ Στάρμερ είχε δηλώσει σε ένα ντοκιμαντέρ πως του είχε φανεί παράξενο ότι έλαβε τον τίτλο του Συμβούλου της Βασίλισσας, μια και ο ίδιος είχε «ανέκαθεν υποστηρίξει την κατάργηση της μοναρχίας». Ο Στάρμερ είναι πλέον ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος και έχει προ πολλού αποκηρύξει τις αντιμοναρχικές δηλώσεις του ως νεανικές επιπολαιότητες. Το 2014, μάλιστα, γονάτισε μπροστά από τον (τότε ακόμη) πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος τον άγγιξε με ένα ξίφος στον ώμο, χρίζοντάς τον ιππότη.

Εάν ο Κιρ Στάρμερ επιβεβαιώσει τα προγνωστικά και κερδίσει τις γενικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας, τότε θα αποτελέσει έναν πρωθυπουργό πολύ πιο συνδεδεμένο πολιτικά με το παλάτι σε σχέση με τους δύο προκατόχους του, τον Ρίσι Σούνακ και τη Λιζ Τρας.

Τι λένε οι αναλυτές Σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η στέγαση, η μετανάστευση και η σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ειδικοί προβλέπουν πως ο Στάρμερ είναι πιθανό να βρει περισσότερο «κοινό έδαφος» με έναν βασιλιά, o οποίος έχει συγκεκριμένες απόψεις γι’ αυτά τα ζητήματα, αλλά δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να έχει ρόλο στη χάραξη πολιτικής. «Μια κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Κιρ Στάρμερ θα είναι πιο ευαίσθητη στα δεινά του λαού ως κοινωνικό πρόβλημα», δήλωσε ο Εντ Οουενς, ιστορικός που μελετά τη βασιλική οικογένεια. «Αυτά τα ζητήματα βρίσκονται εδώ και χρόνια στο ραντάρ του βασιλιά. Μπορούμε να πούμε πως οι ιδέες τους συναντιούνται σε σχέση με τα κοινωνικά προβλήματα που καίνε αυτή τη στιγμή τη χώρα».

Εάν εκλεγεί ο Στάρμερ αναμένεται να έχει εβδομαδιαίες συναντήσεις με τον Κάρολο, το περιεχόμενο των οποίων θα γνωρίζουν μόνον οι δυο τους.

Ομως, άνθρωποι που γνωρίζουν εκ των έσω το παλάτι και την Ντάουνινγκ Στριτ σημειώνουν ότι μπορούν να δουν μια αποδοτική συνεργασία ανάμεσα στον 75χρονο μονάρχη και στον 61χρονο δικηγόρο, που απέκτησε τον τιμητικό τίτλο του λόγω των υπηρεσιών που προσέφερε ως εισαγγελέας.

Εκτός από τις προοδευτικές πολιτικές του Κιρ Στάρμερ, οι ειδικοί πιστεύουν πως ο Κάρολος θα εκτιμήσει τη σταθερότητα που μπορεί να φέρει μια κυβέρνηση των Εργατικών ύστερα από τις αλλεπάλληλες διαιρέσεις, την πολιτική ένταση και τη διαδοχή ηγετών που ακολούθησαν το Brexit. Ας μην ξεχνάμε ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια στον θρόνο, ο Κάρολος ετοιμάζεται να γνωρίσει τον τρίτο πρωθυπουργό της χώρας.

Συμφωνία, όχι διαίρεση «Η μοναρχία φιλοδοξεί να αποτελέσει μια συγκολλητική δύναμη, κρατώντας τη χώρα ενωμένη και έτσι στηρίζει τη συμφωνία και όχι τη διαίρεση», τόνισε ο Βέρνον Μπογκντάνορ, καθηγητής στο King College του Λονδίνου με ειδίκευση στη συνταγματική μοναρχία. «Ετσι βλέπει πάντοτε ο βασιλιάς τον ρόλο του». Ωστόσο, πρόσθεσε πως «ενώ η μητέρα του αντιπροσώπευε τη γενιά του πολέμου, ο Κάρολος εκπροσωπεί περισσότερο τη γενιά του ’60».

Ως βασιλιάς, ο Κάρολος δεν ψηφίζει, στις δεκαετίες όμως που έζησε ως διάδοχος έγινε γνωστός για τα ζητήματα που τον ενδιέφεραν και στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι βιολογικές καλλιέργειες και η αρχιτεκτονική. Ενίοτε μάλιστα βγήκαν «στη φόρα» οι απόψεις του και για πολιτικά φορτισμένα θέματα.

Το 2022, ο Κάρολος φέρεται να σχολίασε την πρόθεση της κυβέρνησης των Τόρις να στείλει ορισμένους αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα χωρίς επιστροφή ως «αηδιαστική». Το σχόλιο, που έγινε κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης, δημοσιεύθηκε λίγες εβδομάδες πριν από την επίσκεψή του ως αντιπροσώπου της βασίλισσας Ελισάβετ στην αφρικανική χώρα-μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Η κλιματική κρίση είναι ένα άλλο πεδίο στο οποίο φαίνεται πως οι απόψεις του ευθυγραμμίζονται περισσότερο μ’ εκείνες των Εργατικών. Η Λιζ Τρας είχε ζητήσει από τον Κάρολο να μην παρακολουθήσει τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα το 2022 στο Κάιρο. Λίγο αργότερα, ο Σούνακ «έκανε πίσω» σε ορισμένους από τους στόχους που έχει θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Πράσινες επενδύσεις

Οι Εργατικοί, αντιθέτως, έχουν ανακοινώσει μια «πράσινη επένδυση» ύψους 32 δισ. ευρώ, που παρά τις δυσκολίες που συναντά φαίνεται να έχει την υποστήριξη του βασιλιά. Στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος το 2022, ύστερα από τον θάνατο της βασίλισσας, ο εθνικός ύμνος έπαιξε για πρώτη φορά. Ο Στάρμερ, ο άνθρωπος που κάποτε μιλούσε για την κατάργηση της βασιλείας, σηκώθηκε και φώναξε: «God Save the King».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments