Πολιτική

Β. Μακεδονία: Η ρητορική του παρελθόντος και η απάντηση της Αθήνας

Β. Μακεδονία: Η ρητορική του παρελθόντος και η απάντηση της Αθήνας

Πηγή Φωτογραφίας: The Christian Science Monitor

Η ηγεσία της γειτονικής χώρας επανέρχεται στην ρητορική του παρελθόντος επίμονα και συστηματικά.

Ένα πολύτιμο κεκτημένο που είχε η ελληνική εξωτερική πολιτική μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς εξαλείφθηκε το «αγκάθι» του ονόματος και δεν ήταν πλέον στην ατζέντα των προβλημάτων σε όλες τις επίσημες συνομιλίες, φαίνεται ότι επανέρχεται καθώς η ηγεσία της γειτονικής χώρας επανέρχεται στην ρητορική του παρελθόντος επίμονα και συστηματικά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είναι υποχρεωμένοι να καταγγείλουν επίσημα την παραβίαση της Συμφωνίας από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας. Λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Μίτσκοτσκι, η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάφσκα επανήλθε και μίλησε ξανά για την “Μακεδονία”.

Ειδικότερα εχθές η κ. Σιλιάνοφσκα συναντήθηκε με εκπροσώπους των «Παιδιών προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου» και συζήτησε μαζί τους για τους εορτασμούς για τα 75 χρόνια από τον «διωγμό των Μακεδόνων του Αιγαίου».

Ενώ ταυτόχρονα η κ. Σιλιάνοφσκα έκανε σχετική ανάρτηση και στον δικό της λογαριασμό στο Χ (πρώην twitter), μιλώντας για «Μακεδονία».

Ο Κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής ηγετών της ΕΕ, αποκαλώντας Σκόπια τη γείτονα που παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη χρήση ενός διαφορετικού ονόματος από αυτό που έχει συμφωνηθεί συνταγματικά.

Ενημέρωσα, λοιπόν, τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γι’ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη και κατέστησα επίσης απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη- οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνά, προφανώς, μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, εν προκειμένω, και από τα δύο μέρη».

Ακόμη, αυστηρό μήνυμα έστειλε χθες το Υπουργείο Εξωτερικών προς τη Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι, «η ηγεσία της χώρας συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος υπουργός Γ. Γεραπετρίτης τονίζει ότι, «επιπλέον, η Βόρεια Μακεδονία επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη άγνοια της Ιστορίας».

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε ήδη αναλυτικά υπ’ όψιν των ομολόγων του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τις σχετικές παραβιάσεις και θα συνεχίσει να το πράττει».

Επιπλέον, προσθέτει, το θέμα τίθεται σε διεθνές επίπεδο εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης.

«Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από τις σχέσεις καλής γειτονιάς που αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου».

Επισημαίνεται ότι νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις της Σιλιάνοφσκα άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για διαλλακτική στάση απέναντι στις προκλήσεις της χώρας.

Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Καλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αφυπνισθεί επιτέλους από τον διπλωματικό λήθαργο στον οποίον έχει περιέλθει και να διεθνοποιήσει άμεσα το ζήτημα, προκειμένου η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να βρεθεί αντιμέτωπη προ των ευθυνών της, οι οποίες αφορούν τόσο την ενταξιακή της διαδικασία στην ΕΕ, όσο και στην επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν την Συμφωνία των Πρεσπών βάσει αμερικανικής νομοθεσίας του 2021.

Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει επιτέλους ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δράσει, προκειμένου η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συμμορφωθούν επιτέλους με το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο και να σταματήσουν να επιδίδονται σε έναν ανέξοδο και ψευδεπίγραφο εθνικισμό.

Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία, φέρει βαρύτατες ευθύνες για την ζημία που έχει προκαλέσει στα εθνικά μας συμφέροντα, στο όνομα της ανεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της, αποφεύγοντας όλα αυτά τα χρόνια οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία για να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments