Πολιτική

Η Άγκυρα απειλεί με νέο “Αττίλα”

Η Άγκυρα απειλεί με νέο “Αττίλα”

Πηγή Φωτογραφίας: Presstv.ir

Ο Ερντογάν καλεί τα ισλαμικά κράτη να σταθούν στο πλευρό του Λιβάνου σε ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση και προειδοποιεί για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακραίες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση στη Μέση Ανατολή, με την Άγκυρα να μπαίνει στον χορό και να δηλώνει έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, καθώς η γενικότερη κλιμάκωση που παρατηρείται από ενδεχόμενη ισραηλινή επέμβαση στον Λίβανο δεν φέρει πλέον μόνο την υπογραφή του Μπενιαμίν Νετανιάχου αλλά και του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο «σουλτάνος» προειδοποίησε ότι η εξάπλωση του πολέμου θα έχει σοβαρές συνέπειες, δηλώνοντας ρητά ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει τον Λίβανο και κάλεσε τα γειτονικά κράτη να κάνουν το ίδιο, εκφράζοντας έτσι κριτική προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Πρέπει να προειδοποιήσω για κάτι. Το Ισραήλ, που προκάλεσε καταστροφή στη Γάζα, τώρα απειλεί τον Λίβανο. Παρά το γεγονός ότι οι δυτικές δυνάμεις δηλώνουν διαφορετικά δημόσια, φαίνεται ότι στην πραγματικότητα υποστηρίζουν το Ισραήλ. Είναι απελπιστικό και λυπηρό το γεγονός ότι τα κράτη είναι υπό την επιρροή ενός ασθενούς ψυχολογικά ηγέτη όπως ο Νετανιάχου», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν εξίσου επιθετικούς και ακατάλληλους χαρακτηρισμούς για τον πολιτικά πιεσμένο Νετανιάχου, αλλά ουσιαστικά ανακοίνωσε την έναρξη ενός γενικευμένου πολέμου με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

«Το λέω ανοιχτά, τα σχέδια για την εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή τα κάνει ο Νετανιάχου με την υποστήριξη της Δύσης. Θα οδηγήσουν σε μεγάλη καταστροφή. Ο ισλαμικός κόσμος και οι αδελφικές χώρες της Μέσης Ανατολής θα πρέπει να αντιδράσουν ενάντια σε αυτά τα αιματηρά σχέδια πριν από τη Δύση. Ωστόσο, παρατηρούμε με θλίψη ότι ο ισλαμικός κόσμος κινείται σαν να έχει σκεπαστεί με νεκρό χώμα. Δεν πρέπει να δώσουμε αυτή την ευκαιρία. Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του αδελφικού λιβανέζικου λαού και κράτους. Καλώ και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής να είναι αλληλέγγυες με τον Λίβανο. Καλώ τις υπόλοιπες χώρες να υποστηρίξουν τον Λίβανο», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμύνης, Ζεκί Ακτούρκ, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει πιθανότητα για έναν ολοκληρωτικό Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τόνισε όμως ότι ο τουρκικός στρατός είναι πανέτοιμος για μια τέτοια εξέλιξη και ανήκει στις πιο προετοιμασμένες χώρες, αν και δεν επιθυμεί έναν τέτοιο πόλεμο.

Σε αυτό το εξαιρετικά ανησυχητικό κλίμα, με την Άγκυρα να παίζει παιχνίδια πολέμου, ο Τούρκος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Σελαμί Κουράν δεν απέκλεισε ούτε και νέα τουρκική επέμβαση στην Κύπρο, εφόσον η Μεγαλόνησος διευκολύνει το Ισραήλ σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστινίων.

Οι πρόσφατες απειλές του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Νασράλα, ότι η Κύπρος θα μπει στο στόχαστρο της οργάνωσης αν χρησιμοποιηθεί κυπριακό αεροδρόμιο από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, αποτέλεσε αφορμή για ανησυχία. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η Κύπρος διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λαό της Γάζας από την πρώτη μέρα του πολέμου.

Κι όμως, ο Τούρκος καθηγητής απείλησε ότι η Τουρκία μπορεί να εισβάλει (ξανά) στην Κύπρο, δήθεν ως ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστινίους. «Το θέμα των βάσεων που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς είναι αντίθετο με τις συμφωνίες. Εάν η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν λάβει υπόψη της αυτές τις προειδοποιήσεις, τότε η Τουρκία μπορεί να προβεί σε κάποιες άλλες ενέργειες. Μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά την παράνομη χρήση των αεροδρομίων και των λιμανιών εκεί. Επιπλέον, αν η Χεζμπολάχ χτυπήσει την πλευρά της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου”, τότε η Τουρκία, ως εγγυήτρια, μπορεί να έχει κάτι να πει όσον αφορά την ακεραιότητα του νησιού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments