Πολιτική

Καραγκούνης: Στόχος να πέσει η ανεργία κάτω από το 10% [vid]

Καραγκούνης: Στόχος να πέσει η ανεργία κάτω από το 10% [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Καραγκούνης: Στόχος να πέσει η ανεργία κάτω από το 10% [vid]

«Η προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας. Το είπε ο πρωθυπουργός, ο στόχος μας είναι να πέσουμε κάτω από το 10%», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας

«Η προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας. Το είπε ο πρωθυπουργός, ο στόχος μας είναι να πέσουμε κάτω από το 10%», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης, το Σάββατο (29/06).

Όπως είπε ο Κ. Καραγκούνης στην ΕΡΤ, «θα δώσουμε έμφαση και στήριξη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Θα έλεγα είναι πολύ σημαντικό να εκσυγχρονιστεί ακόμα περισσότερο το νομικό πλαίσιο. Θα υπάρξουν σχετικές πρωτοβουλίες και στο επόμενο διάστημα. Ξέρετε, σε αυτά θα αναφερθεί και ειδικότερα η υπουργός αμέσως μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Και βέβαια το βλέμμα μας, δε θα σας κρύψω, είναι προς τους συνταξιούχους και ειδικά σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της ακρίβειας. Γνωρίζετε ήδη ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει για τα Χριστούγεννα, για το επόμενο διάστημα στήριξη των συνταξιούχων, ειδικά αυτών που δεν είδαν την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, μέσω της έκτακτης φορολόγησης στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 και το 2023. Αυτές είναι κάποιες από τις βασικές προτεραιότητες, γιατί όπως έχω πει πολλές φορές, το υπουργείο Εργασίας είναι στο υπουργείο της Καθημερινότητας».

«Είναι σημαντικό ότι πλέον έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ο χρόνος απονομής των συντάξεων»

Σε άλλο σημείο, σχετικά με τον χρόνο αναμονής των εκκρεμών συντάξεων ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο μετά από συστηματική δουλειά η οποία έγινε τα τελευταία χρόνια. Είναι σημαντικό ότι πλέον έχει μειωθεί, θα έλεγα σε πολύ μεγάλο βαθμό ο χρόνος απονομής των συντάξεων. Και εξίσου σημαντικό είναι ότι αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης από ένα συνταξιούχο, όπως ξέρετε πολύ καλά, η σύνταξη αποδίδεται. Υπάρχει ένα ποσό προκαταβολής το οποίο καταβάλλεται».

Στη συνέχεια σημείωσε: «Να σας πω ότι μέχρι το 2019 οι συνταξιούχοι περίμεναν δύο και τρία χρόνια για να λάβουν τη σύνταξή τους. Τώρα αυτός ο χρόνος έχει περιοριστεί δραματικά στις περιπτώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις φθάνουν κοντά στους 2 μήνες. Υπάρχουν βέβαια και ταμεία στα οποία υπάρχουν προβλήματα ακόμα, όπως το Ταμείο Νομικών. Υπάρχουν ακόμη ζητήματα, αλλά ο χρόνος συνολικά έχει περιοριστεί πάρα πάρα πολύ. Φυσικά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

«Είναι εντυπωσιακή η αύξηση των εργαζομένων συνταξιούχων μετά τις αλλαγές που έχουμε κάνει»

«Είναι πολύ σημαντική η πρόοδος που έχει υπάρξει και είναι εντυπωσιακή η αύξηση των εργαζομένων συνταξιούχων μετά τις αλλαγές τις οποίες έχουμε κάνει. Και αυτή τη στιγμή είναι δηλωμένοι 110.000 συνταξιούχοι εργαζόμενοι. Θα σας πω ότι πέρυσι ήμασταν στις 35 χιλιάδες. Δηλαδή υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση κοντά στις 80.000. Αυτό έγινε βεβαίως γιατί εφαρμόσαμε κάποιες πολιτικές», υπογράμμισε ο Κ. Καραγκούνης, ενώ πρόσθεσε αναφορικά με τους λόγους που έγινε αυτό ότι, «έχουμε μηδενίσει την παρακράτηση στη σύνταξη όταν το 2019 παρακρατούνταν το 60% της σύνταξης».

«Μετέπειτα βεβαίως, τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής μας μειώσαμε στο 30% και βεβαίως τώρα δεν υπάρχει καμία περικοπή. Αυτό το οποίο πληρώνεται από τον εργαζόμενο συνταξιούχο είναι το 10%. Είναι ένας φόρος υπέρ του ΕΦΚΑ στο έξτρα εισόδημα που βγάζει ο εργαζόμενος συνταξιούχος, Όταν αυτό βεβαίως αφορά τους μισθωτούς και όταν αφορά τους αυτοαπασχολούμενους καταβάλλεται 50% αυξημένη κλάση της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει βεβαίως επιλέξει ασφαλισμένος».

«Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, ήταν κοινό μυστικό σε ένα βαθμό ότι υπήρχε μια γκρίζα ζώνη γύρω από την εργασία των συνταξιούχων εργαζομένων και προφανώς με αυτό το μέτρο όχι μόνο χτυπιέται η ανασφάλιστη και η αδήλωτη εργασία, αλλά πλέον γίνεται νόμιμη εργασία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα έσοδα και για τα δημόσια ταμεία, αλλά για τον ΕΦΚΑ», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας.

Σχετικά με τις αυξήσεις των μισθών τόνισε «όπως ξέρετε πολύ καλά ο στόχος -τον είπε και ο πρωθυπουργός- ο μέσος και ενδιάμεσος μισθός είναι η βασική μας προτεραιότητα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας και βεβαίως μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ. Είναι στόχοι στους οποίους θα εξειδικεύσουμε και θα δώσουμε όλη την προσπάθειά μας από εδώ και πέρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments