Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η μάχη των υπογραφών

ΣΥΡΙΖΑ: Η μάχη των υπογραφών

Πηγή Φωτογραφίας: [369437] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι επόμενες κινήσεις των «87» και η μάχη των συσχετισμών στα όργανα με φόντο τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.

Ενώ συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως έχει εισέλθει ξανά σε έναν νέο κύκλο εσωκομματικής κρίσης και εσωστρέφειας.

Το κείμενο των «87» που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνει σκληρή κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη, αποτυπώνοντας τις προθέσεις της εσωκομματικής «αντιπολίτευσης» να βγει στην αντεπίθεση μετά την προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα με στέλεχος που παρακολουθεί τις εξελίξεις, η αναφορά σε «μαύρα ταμεία» και η αντιμετώπιση του θέματος της «Αυγής» επέτρεψαν τη δημοσίευση του κειμένου παρά την προγραμματισμένη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής από τον Κασσελάκη για την επόμενη εβδομάδα.

Η ανακοίνωση για τη σύγκληση των οργάνων πριν από την κίνηση των “87” φαίνεται να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του προεδρικού περιβάλλοντος. Χθες, πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται ποτέ τον διάλογο, αλλά αναρωτιούνται γιατί επιλέχθηκε να συμπεριληφθούν οι προβληματισμοί των “87” στον δημόσιο διάλογο, ενώ σύντομα θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η βουλευτής του κόμματος και στενή συνεργάτιδα του Στ. Κασσελάκη, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία δήλωσε πως οι σύντροφοί της θα μπορούσαν να περιμένουν τη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου αντί να παραβιάζουν απροκάλυπτα τις οργανωτικές δημοκρατικές αρχές. Επίσης, χαρακτήρισε κάποια αιτήματα της επιστολής ως ξεπερασμένα και κάποιες διαπιστώσεις αβάσιμες, ενώ εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν βρίσκεται πίσω από την κίνηση των “87”.

Ο βουλευτής του κόμματος, Πέτρος Παππάς, εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι καλό να αμφισβητούμε τον πρόεδρό μας κάθε τέσσερις μήνες. Αναφέρθηκε επίσης σε ανθρώπους που πριν από λίγα χρόνια στοχοποιούσαν την Αυγή και τώρα εκφράζουν υποστήριξη προς αυτήν. Επιπλέον, μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής των “87”, δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο κείμενο με υπογραφές υποστήριξης του Στέφανου Κασσελάκη, με τίτλο “Στήριξη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανο Κασσελάκη για ένα κόμμα με όραμα”.

Για αυτή την «παράλληλη μάχη» υπογραφών μίλησε η Όλγα Γεροβασίλη, στέλεχος διαχρονικά κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και μία εκ των επτά εν ενεργεία βουλευτών που υπέγραψαν το κείμενο των «87». Η κ. Γεροβασίλη με σκωπτική διάθεση υποστήριξε ότι «προφανώς δεν είναι πολύ φίλοι του Στέφανου Κασσελάκη αυτοί που συλλέγουν υπογραφές υπέρ του, διότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν φοβάται το διάλογο, ο ίδιος το λέει, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απειλείται από κάποιον και δεν αμφισβητείται, και δεν καταλαβαίνω ποιος σκέφτηκε ότι πρέπει να τον προστατεύσει από κάτι».

Τόσο η κ. Γεροβασίλη όσο και άλλα στελέχη των «87» δεν θέτουν για την ώρα θέμα ηγεσίας. Ταυτόχρονα, παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις είναι πυκνές και δυναμικές, ακόμη και οι πιο σφοδροί πολέμιοι της ηγεσίας δεν μιλούν, τουλάχιστον ανοιχτά, για το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου αναμένεται να είναι καθοριστική για το μέλλον του κόμματος. Μετά την αποχώρηση των μελών της Νέας Αριστεράς, ο Στ. Κασσελάκης είχε τον έλεγχο της Κ.Ε., αλλά τώρα απομένει να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες και πώς θα επηρεάσει αυτό το νέο σκηνικό η στάση του «μπλοκ» του Νίκου Παππά.

Επιπλέον, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός απρόσμενου γεγονότος που μπορεί να προκαλέσει εσωκομματικές εξελίξεις ακόμη και πριν από τη σύγκληση των οργάνων. Το γεγονός ότι ο νέος «εμφύλιος» στην Κουμουνδούρου ξεκίνησε με ένα κείμενο του Στέφανου Κασσελάκη για την πορεία και τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ που δημοσιεύτηκε στο εξωτερικό, όπου ο πρόεδρος του κόμματος βρίσκεται, δείχνει ότι μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω αναταράξεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments