Γεωπολιτικά

Μια νίκη για τον Σιμσέκ: Η Τουρκία αφαιρείται από τον κατάλογο παρακολούθησης της FATF για ξέπλυμα χρήματος

Μια νίκη για τον Σιμσέκ: Η Τουρκία αφαιρείται από τον κατάλογο παρακολούθησης της FATF για ξέπλυμα χρήματος

Πηγή Φωτογραφίας: Birgun Gazetesi

Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης, ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι και εποπτεύει τις χώρες για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αφαίρεσε την Τουρκία από τον γκρίζο κατάλογο των χωρών που παρακολουθεί για παράνομες δραστηριότητες.

Η Τουρκία προστέθηκε στη λίστα παρακολούθησης της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης το 2021, εν μέσω ανησυχιών για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης, ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι και εποπτεύει τις χώρες για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αφαίρεσε την Τουρκία από τον γκρίζο κατάλογο των χωρών που παρακολουθεί για παράνομες δραστηριότητες.

Η Τουρκία προστέθηκε στον γκρίζο κατάλογο το 2021 εν μέσω ανησυχιών για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αφού η FATF συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους για να αξιολογήσει την πρόοδο στην αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών.

“Με αυτή την εξέλιξη, η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας έγινε ακόμη πιο ισχυρή”, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τσεβντέτ Γιλμάζ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. “Η απόφαση θα έχει εξαιρετικά θετικές συνέπειες για τον χρηματοπιστωτικό μας τομέα”, είπε.

Πρόσθεσε ότι η έξοδος από τη γκρίζα λίστα θα επιταχύνει τις διεθνείς εισροές πόρων και θα καταστήσει το κόστος δανεισμού της Τουρκίας πιο ελκυστικό. “Η αύξηση του ενδιαφέροντος για περιουσιακά στοιχεία σε τουρκική λίρα λόγω της επιτάχυνσης των κεφαλαιακών ροών προς τη χώρα μας θα επιταχύνει επίσης τη διαδικασία αποπληθωρισμού”, πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με τον ετήσιο πληθωρισμό να φτάνει το 75,45% τον περασμένο μήνα. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 50% παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 42% περίπου μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η αφαίρεση της Τουρκίας από τον γκρίζο κατάλογο έρχεται μία ημέρα μετά την αναφορά του Reuters ότι ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ θα μιλήσει στη σύνοδο της FATF στη Σιγκαπούρη. Κατά τη διήμερη επίσκεψή του, ο Σιμσέκ θα έχει επίσης συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης καθώς και με επενδυτές.

Μετά τη συνάντηση, ο εποπτικός οργανισμός δήλωσε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει “σημαντική πρόοδο” στη βελτίωση των διαδικασιών της κατά του ξεπλύματος χρήματος και της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Τουρκίας χαιρέτισε επίσης την απόφαση. Ο Rifat Hisarciklioglu, επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων, χαρακτήρισε την κατάργηση ως “θετική” εξέλιξη. “Επιβεβαιώνει ότι η τουρκική οικονομία προοδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση”, έγραψε στο X. Η κίνηση, η οποία αναμενόταν ευρέως, είχε μικρή επίδραση στην αγορά και στην αξία της λίρας, η οποία μειώθηκε ελαφρώς στα 32,8845 έναντι του δολαρίου.

Ο Τιμ Ας, στρατηγικός αναλυτής της Bluebay Asset Management, δήλωσε: “Τα καλά νέα γύρω από την Τουρκία και οι μεταρρυθμίσεις από τον Σιμσέκ συνεχίζουν να έρχονται”.

Οι χώρες που βρίσκονται στη γκρίζα λίστα της FATF παρακολουθούνται στενά και πρέπει να συνεργάζονται με τον παρατηρητή για να διορθώσουν τα τρωτά σημεία στο ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Τον Φεβρουάριο, ο οργανισμός αφαίρεσε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τον κατάλογο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments