Γεωπολιτικά

Οι ΗΠΑ διοχέτευσαν πάνω από 6 δισ. δολάρια στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου

Οι ΗΠΑ διοχέτευσαν πάνω από 6 δισ. δολάρια στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου

Πηγή Φωτογραφίας: The Defense Post

Οι ΗΠΑ παρείχαν στο Ισραήλ 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε το ποσό για να περιορίσει τους ισχυρισμούς περί “παρακράτησης” στρατιωτικής βοήθειας, τονίζοντας ότι σχεδόν το ήμισυ μεταφέρθηκε μόνο τον Μάιο.

Οι ΗΠΑ παρείχαν στο Ισραήλ 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post. Η Post τόνισε ότι σχεδόν το ήμισυ της βοήθειας εισέρρευσε στο Ισραήλ τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

“Πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης που αποκάλυψε το ποσό. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες για τη μεταφορά όπλων κοσκίνισαν “εκατοντάδες ξεχωριστά αντικείμενα” με ομολόγους τους που συνόδευαν τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ στην τετραήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δημιουργούν “εμπλοκές”στις μεταφορές όπλων προς το Ισραήλ.

“Όσον αφορά τις εμπλοκές, πρόκειται για ένα περίπλοκο, γραφειοκρατικό σύστημα που έχουμε για καλό λόγο, διασφαλίζοντας ότι εκπληρώνουμε πλήρως όλες τις υποχρεώσεις μας προς το Κογκρέσο, τους νόμους, τις διαδικασίες και τους κανονισμούς”, δήλωσε ο αξιωματούχος. Αναγνώρισαν επίσης ότι “υπάρχουν ζητήματα από την ισραηλινή πλευρά, όσον αφορά πράγματα που μπορεί να θέλουν, τα οποία μπορεί να μην ήταν απολύτως σαφή”.

Η συζήτηση για τις αμερικανικές μεταφορές όπλων στο Ισραήλ αποτέλεσε θέμα συζήτησης για τον Γκάλαντ κατά τη διάρκεια του διπλωματικού του ταξιδιού στην Ουάσιγκτον. Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε: “Οι δεσμοί μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το δεύτερο πιο σημαντικό στοιχείο για την ασφάλεια του Ισραήλ”, μετά τον στρατό του ίδιου του Ισραήλ.

“Χρειαζόμαστε την αμερικανική διπλωματική και πολιτική υποστήριξη, την προβολή ισχύος, την προμήθεια πυρομαχικών και πολλά άλλα”, δήλωσε ο Γκαλάντ. Πρόσθεσε ότι τα δύο μέρη σημείωσαν “σημαντική πρόοδο” και ότι “τα εμπόδια απομακρύνθηκαν και τα σημεία συμφόρησης αντιμετωπίστηκαν προκειμένου να προωθηθεί μια ποικιλία θεμάτων, και πιο συγκεκριμένα το θέμα της αύξησης των δυνάμεων και της προμήθειας πυρομαχικών”.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Νετανιάχου χτύπησε τις ΗΠΑ για την υποτιθέμενη παρακράτηση της βοήθειας σε όπλα προς το Ισραήλ. “Είναι αδιανόητο ότι τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση παρακρατεί όπλα και πυρομαχικά προς το Ισραήλ”, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. “Το Ισραήλ, ο στενότερος σύμμαχος της Αμερικής, αγωνίζεται για τη ζωή του, πολεμώντας κατά του Ιράν και άλλων κοινών μας εχθρών”. Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι “η ομάδα του Μπάιντεν ήταν θυμωμένη και σοκαρισμένη από την αχαριστία του Νετανιάχου”.

“Ειλικρινά δεν ξέρουμε για τι πράγμα μιλάει”, δήλωσε ξεχωριστά η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ, προσθέτοντας ότι μόνο ένα φορτίο όπλων είχε παρακρατηθεί από την έναρξη του πολέμου, ενώ δισεκατομμύρια σε άλλα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας συνέχισαν να ρέουν απρόσκοπτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments