Διεθνή

Είναι η μεγάλη συμμετοχή τελευταίος εχθρός του Μακρόν;

Είναι η μεγάλη συμμετοχή τελευταίος εχθρός του Μακρόν;

Πηγή Φωτογραφίας: France24.com

Ένας στους δυο νέους κάτω των 35 ετών δηλώνει μετά βεβαιότητας ότι θα πάει σήμερα να ψηφίσει, ενώ μεταξύ των άνω των 60 αντίστοιχη πρόθεση εκφράζουν τα τρία τέταρτα (72%).

Δεν είναι γνωστό πόσο σημαντικές είναι οι επιλογές των Γάλλων ψηφοφόρων για το μέλλον της Ευρώπης στην κρίση που αντιμετωπίζουν σήμερα στις εκλογές. Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις για τη συμμετοχή τους στις κάλπες δείχνουν το ενδιαφέρον τους για την κληρονομιά του στρατηγού Ντε Γκωλ, ο οποίος ίδρυσε την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία.

Μέχρι χθες, περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες εξουσιοδότησαν τρίτα πρόσωπα να ψηφίσουν εξ ονόματός τους, λόγω διαφόρων αιτιών, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών που μόλις ξεκίνησαν. Είναι επίσης γεγονός ότι η πολιτική πόλωση μεταξύ των δύο άκρων έχει επηρεάσει την κινητοποίηση των ψηφοφόρων.

Μένει τώρα να φανεί ποιοι πολίτες θα πάνε να τους καταψηφίσουν, ποιοι θα πάνε να τους υπερψηφίσουν και ποιοι θα πάνε απλώς για να αποτρέψουν την επικράτηση των μεν εναντίον των δε. Σε κάθε περίπτωση στην κινητοποίηση φαίνεται να περιλαμβάνονται όλα τα τμήματα του εκλογικού σώματος με μικρή απόκλιση στους νεότερης ηλικίας και χαμηλότερου εισοδήματος ψηφοφόρους.

Ένας στους δύο νέους κάτω των 35 ετών δηλώνει με βεβαιότητα ότι θα ψηφίσει σήμερα, ενώ τρία τέταρτα των άνω των 60 έχουν την ίδια πρόθεση (72%).

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές ομάδες ψηφοφόρων. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από τους σταθερούς ψηφοφόρους που συμμετείχαν και στις ευρωεκλογές και θα ψηφίσουν σίγουρα και στις βουλευτικές (59%).

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν στις ευρωεκλογές και δεν θα ψηφίσουν ούτε τώρα (15%).

Ωστόσο, υπάρχουν δύο ομάδες που αξίζουν μεγαλύτερη προσοχή, καθώς καθορίζουν τις άγνωστες επιπτώσεις της έντονης πολιτικής πόλωσης.

Η πρώτη ομάδα αφορά εκείνους που συμμετείχαν στις ευρωεκλογές, αλλά δεν ήταν σίγουροι για τη συμμετοχή τους στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών (21%). Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό ποσοστό αβεβαιότητας στην τρέχουσα μάχη. Η άλλη ομάδα αφορά εκείνους που δεν ψήφισαν στις ευρωεκλογές, αλλά είναι σίγουροι ότι θα ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Η πρώτη ομάδα αντιπροσωπεύει μια ομάδα ψηφοφόρων που είναι ευνοϊκή προς την Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερη κινητοποίηση. Αυτή η ομάδα αποτελείται από το 41% που προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της Λαϊκής Συσπείρωσης, το 26% που προτίθεται να ψηφίσει υπέρ του Νέου Λαϊκού Μετώπου, το 19% που υποστηρίζει τον συνασπισμό των προεδρικών και το 8% που υποστηρίζει τους ανεξάρτητους με την άκρα δεξιά Ρεπουμπλικάνους.

Η δεύτερη ομάδα είναι μοιρασμένη με πιο ισορροπημένο τρόπο. 31% υπέρ του Νέου Λαϊκού Μετώπου, 30% υπέρ της Εθνικής Συσπείρωσης, 28% υπέρ της προεδρικής πλειοψηφίας και 8% υπέρ των Ρεπουμπλικάνων. Είναι μια ομάδα που περιλαμβάνει περισσότερες γυναίκες (57%) παρά άνδρες (42%) και είναι αυτή που έχει κινητοποιηθεί περισσότερο υπέρ του μπλοκ των μακρονιστών.

Το σημαντικό είναι ότι και οι δύο αυτές ομάδες εκφράζουν μεγαλύτερη προτίμηση για θετική ψήφο προς το μπλοκ που υποστηρίζουν, παρά για αρνητική ψήφο εναντίον του αντίπαλου μπλοκ. Ωστόσο, στην πρώτη ομάδα προηγούνται εκείνοι που είναι αντίθετοι προς την Εθνική Συσπείρωση με 44%, ακολουθούμενοι από εκείνους που είναι αντίθετοι προς το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 33%, ενώ οι υποψήφιοι προέδρικοι ακολουθούν με 17%. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στη δεύτερη ομάδα, με το 57% να ψηφίζει εναντίον της Εθνικής Συσπείρωσης, το 32% εναντίον του Λαϊκού Μετώπου και το 11% εναντίον των προεδρικών.

Συμπερασματικά, ο άγνωστος παράγοντας της συμμετοχής φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από την γενικευμένη πόλωση, με αποτέλεσμα να μην επιβεβαιώνονται οι ελπίδες του Εμμανουέλ Μακρόν για την επιτυχία του μπλοκ του στη “σύγκρουση των δύο άκρων”. Αντίθετα, η λεπενική Ακροδεξιά φαίνεται να είναι η μεγάλη νικήτρια αυτής της σύγκρουσης, εκμεταλλευόμενη τη μείωση της αποχής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments