Διεθνή

Γαλλία: Τι θα συμβεί αν κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία

Γαλλία: Τι θα συμβεί αν κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία

Πηγή Φωτογραφίας: Le JSL

Τι προβλέπει το Σύνταγμα.

Οι Γάλλοι ψηφίζουν σήμερα, Κυριακή, στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως το κόμμα της Μαρίν Λεπέν μπορεί να κερδίσει, χωρίς να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή; Μπορεί να αποφευχθεί η πολιτική αναταραχή; H πιο σύντομη απάντηση είναι ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά σε αυτό. Το άρθρο 8 του Συντάγματος προβλέπει ότι ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο, να προσδιορίζει τα κριτήρια του διορισμού του.

Την ίδια ώρα, εξαιρετικά μεγάλη φαίνεται να είναι η προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες. Με βάση τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, στις 12 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας, είχε ψηφίσει το 25,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, έναντι 18,43% που είχαν ψηφίσει την ίδια ώρα στις βουλευτικές εκλογές του 2022 και19,25% το 2017.

Με βάση αυτόν τον ρυθμό προσέλευσης εκτιμάται ότι η αποχή μπορεί να είναι μικρότερη του 30%.

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τη διακυβέρνηση της Γαλλίας, αν η γαλλική ακροδεξιά έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Εθνοσυνέλευση, τότε ο πρόεδρος Μακρόν δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ορίσει πρωθυπουργό τον Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρο του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι ενδιαφέρεται μόνο για την εκλογή της, το 2027, στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Στην περίπτωση αυτή, και για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας, θα πρέπει να συγκατοικήσουν στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας δυο πρόσωπα προερχόμενα από εντελώς διαφορετικούς πολιτικούς γαλαξίες.

Από την άλλη, αν η ακροδεξιά δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, θα διερευνηθεί αν και κατά πόσο μπορούν να την αποκτήσουν από κοινού η σύμπραξη των κομμάτων της αριστεράς και η παράταξη Μακρόν. Αν ούτε αυτό είναι εφικτό, και με δεδομένο ότι δεν μπορούν να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία πριν το καλοκαίρι του 2025, τότε θα πρέπει ο πρόεδρος Μακρόν να αναζητήσει τρόπους δημιουργίας ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο ακόμα και αν δεν έχει «την δεδηλωμένη», δεν θα κινδυνεύει να πέσει την επόμενη ημέρα, μετά από πρόταση μομφής του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η μετάδοση εκτίμησης ως προς τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης επιτρέπεται στη Γαλλία μόνο μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, δηλαδή στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Είθισται ωστόσο, μέσα ενημέρωσης από γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, να μεταδίδουν από σχετικά νωρίς κάποιες πρόωρες εκτιμήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments