Κόσμος

Η “μάχη επιβίωσης” του Μακρόν

Η “μάχη επιβίωσης” του Μακρόν

Πηγή Φωτογραφίας: Foreign Policy

Μέχρι τώρα ο Μακρόν επιμένει να κινδυνολογεί.

Οι κεντρώοι δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους στη σημερινή δημοσκόπηση, εν μέσω φόβων ότι οι πρόωρες εκλογές που κήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχουν εξαπολύσει χάος.

Η ομάδα των κεντρώων του Εμανουέλ Μακρόν αγωνίζεται για την επιβίωσή της, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη του πρώτου γύρου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Η εκλογική αναμέτρηση που ξεκινάει αύριο Κυριακή 30 Ιουλίου, έχει χαρακτηριστεί ομόφωνα από τους αναλυτές ως «υψηλού ρίσκου». Αν αναδειχθεί νικήτρια η Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement National – RN) της Μαρίν Λεπέν -όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις- θα είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία θα αποκτήσει ακροδεξιά κυβέρνηση, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ναζιστική κατοχή, προειδοποιεί το Εuronews.

Τη θεωρία των άκρων επιστράτευσε ως «μπαμπούλα» ο Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας σε δημοφιλές podcast ότι η Γαλλία κινδυνεύει με «εμφύλιο πόλεμο», αν νικήσει είτε το αντιμεταναστευτικό κόμμα της Λεπέν είτε ό αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Προειδοποίησε ότι αν έρθει οποιοδήποτε από τα δύο κόμματα στην εξουσία, θα επέλθει χάος και διχασμός. Τσουβαλιάζοντας δύο εκ διαμετρικά αντίθετα πολιτικά ρεύματα, είπε ότι ο μεν Εθνικός Συναγερμός κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους ανάλογα με το θρήσκευμα και την καταγωγή, με αποτέλεσμα το στιγματισμό και την καλλιέργεια κλίματος διχόνοιας.

Από τις ομάδες που συγκροτούν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ο Μακρόν τα έβαλε με την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, κατηγορώντας την ότι κάνει ό,τι και η Λεπέν, από την αντίστροφη. Είπε δηλαδή ότι η ριζοσπαστική Αριστερά επίσης κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους ανάλογα με το θρησκευτικό τους προφίλ ή τις κοινότητες στις οποίες ανήκουν, και με αυτό τον τρόπο τους απομονώνει από την ευρύτερη εθνική κοινότητα. Ο Μελανσόν απάντησε ότι οι πολιτικές του Μακρόν είναι αυτές που τροφοδοτούν εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις, παραπέμποντας στις ταραχές στη Νέα Καληδονία, την υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στον Ειρηνικό.

Την ίδια τακτική του τσουβαλιάσματος επανέλαβε και σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, λέγοντας ότι στη Γαλλία έχουν εξαπολυθεί «ο αχαλίνωτος ρατσισμός και ο αντισημιτισμός».

Μέχρι τώρα ο Μακρόν επιμένει να κινδυνολογεί

Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η στρατηγική του Μακρόν να υποδαυλίζει ένα κλίμα φόβου, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον του. Μέχρι τώρα ο Μακρόν επιμένει να κινδυνολογεί, εμφανίζοντας τους κεντρώους-φιλελεύθερους του σχηματισμού «Μαζί», υπό την ηγεσία του, ως τη μόνη λογική δύναμη που μπορεί να συγκρατήσει την κατάρρευση της γαλλικής κοινωνίας,.

Ο Antoine Bristielle, διευθυντής στο κέντρο μελετών Fondation Jean-Jaurès, δήλωσε στον Guardian,  ότι από τότε που ο Μακρόν προκήρυξε τις εκλογές, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για το πολιτικό μέλλον της Γαλλίας. «Ο Μακρόν γίνεται ολοένα και και πιο απρόβλεπτος», είπε. «Μοιάζει σαν να διοικεί τη χώρα λες και παίζει σε μια σειρά του Netflix – και πρέπει κάθε επεισόδιο να τελειώνει με μια σκηνή αγωνίας, για το τι θα συμβεί στο επόμενο».

Ο Μακρόν προκήρυξε τις κοινοβουλευτικές εκλογές μετά την ήττα του κεντρώου κόμματός  «Μαζί» από την Εθνική Συσπείρωση στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι θα «ξεκαθαρίσει» το πολιτικό τοπίο. Αλλά ακόμη και πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο αναγνωρίζουν ότι πολλοί από τους ψηφοφόρους του είναι ανήσυχοι για την πολιτική αναταραχή που προέκυψε και αισθάνονται ότι ο ίδιος ο Μακρόν δημιούργησε χάος.

Είναι δύσκολο να προβλεφθούν τα ακριβή αποτελέσματα των εκλογών, που διεξάγονται σε δύο γύρους, με τη συμμετοχή στον πρώτο να προβλέπεται ιδιαίτερα υψηλή. Πάντως στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση φαίνεται να έρχεται πρώτη – με ποσοστά που κυμαίνονται από 35-37%. Ακολουθεί η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (Ανυπότακτη Γαλλία, Κομμουνιστικό Κόμμα, Πράσινοι, Σοσιαλιστές), με ποσοστά ως 28%. Το Μαζί του Μακρόν εμφανίζεται τρίτο και καταϊδρωμένο, με τις δημοσκοπήσει να μην του δίνουν πάνω από 20%.

Οι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η Γαλλία εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά. Εάν το κόμμα της Λεπέν καταφέρει να φτάσει από τις 88 έδρες που έχει σήμερα στην απόλυτη πλειοψηφία των 289, θα σχηματίσει μια ακροδεξιά κυβέρνηση και ο Μακρόν θα πρέπει να μοιραστεί την εξουσία. Ένα άλλο σενάριο είναι η Εθνική Συσπείρωση να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, αλλά να υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας. Τότε ο Μακρόν θα μπορούσε να βρεθεί με ένα κοινοβούλιο σε αδιέξοδο, το οποίο δεν θα ήταν σε θέση να δημιουργήσει μια σταθερή πλειοψηφία για να κυβερνήσει τη δεύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Πηγή:in.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments