Nέα της αγοράς

Wall Street: Οι πέντε μετοχές που οδήγησαν το ράλι α’ 6μήνου

Wall Street: Οι πέντε μετοχές που οδήγησαν το ράλι α’ 6μήνου

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ

Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν καθώς μεγάλο μέρος της ανόδου της Wall Street οφείλεται σε μερικές εταιρείες τεχνολογίας «megacap»

Με κέρδη 14% έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2014 για τη Wall Street, εν τούτοις οι επενδυτές εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία για τη στενότητα του ράλι, το οποίο αποδίδεται σε μόλις πέντε μετοχές.

Η άνοδος του δείκτη αναφοράς S&P 500 ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από αυτή που παρατηρήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά εξακολουθεί να κατατάσσεται ως μία από τις ισχυρότερες επιδόσεις για τους πρώτους έξι μήνες του έτους από τη φούσκα dotcom στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ωστόσο, σχεδόν το 60% του κέρδους για από την αρχή του έτους προήλθε από μόλις πέντε εταιρείες «megacap» — Nvidia, Microsoft, Amazon, Meta και Apple — οι οποίες έχουν ενισχυθεί από τον επενδυτικό ενθουσιασμό που έχουν προκαλέσει οι δυνατότητες της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. . Μόνο η Nvidia αντιπροσώπευε το 31% της προόδου της αγοράς στο πρώτο εξάμηνο.

Το ράλι έγινε ακόμη πιο περιορισμένο τους τελευταίους μήνες, με τη Nvidia, την Apple και τη Microsoft μεταξύ τους να οδηγούν πάνω από το 90% της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο.

Οι ασθενείς της Wall Street Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, αυτό έχει κρύψει τις ασθενέστερες επιδόσεις μεταξύ πολλών από τα άλλα στοιχεία του δείκτη. Η ισοσταθμισμένη έκδοση του S&P 500 σημείωσε άνοδο μόνο περίπου 4% από την αρχή του έτους και είναι μειωμένη κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις «αδυναμίας που αναπτύσσεται κάτω από την επιφάνεια της αγοράς», δήλωσε ο Kevin Gordon, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής στην Charles Schwab.

«Δεν είναι ασυνήθιστο σε όλη την ιστορία να βλέπουμε τα μεγαλύτερα μέλη να σημειώνουν μεγάλα κέρδη στους δείκτες, αλλά όταν η υπόλοιπη αγορά δυσκολεύεται, τότε αναδύονται κόκκινες σημαίες», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές ελπίζουν ότι οι τομείς με χαμηλή απόδοση θα αρχίσουν τελικά να καλύπτουν τη διαφορά, χωρίς οι μετοχές της τεχνολογίας να αντιστραφούν, ακολουθώντας ένα μοτίβο που παρατηρήθηκε για λίγο το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

«Το AI έχει απορροφήσει όλο το οξυγόνο από το δωμάτιο», σχολιάζει από την πλευρά του ο Andrew Slimmon, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Morgan Stanley Investment Management. «Έχει τόση έκθεση που έχει αφήσει πίσω του άλλους τομείς».

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι η σεζόν κερδών του δεύτερου τριμήνου, η οποία ξεκινά στα μέσα Ιουλίου, θα βοηθήσει να επιστήσει την προσοχή σε θεμελιωδώς ισχυρές εταιρείες.

«Αυτό είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει επιδείξει η η αγορά τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε η Denise Chisholm, διευθύντρια ποσοτικής στρατηγικής αγοράς στη Fidelity.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments