Οικονομία

«Εκρηξη» των πεντάστερων ξενοδοχείων στην Ελλάδα -Ποιες σημαντικές επενδύσεις «τρέχουν»

«Εκρηξη» των πεντάστερων ξενοδοχείων στην Ελλάδα -Ποιες σημαντικές επενδύσεις «τρέχουν»

Πηγή Φωτογραφίας: Grace Hotel Santorini

Ήδη μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι (εντός και εκτός Ελλάδος) έχουν ανακοινώσει τα επενδυτικά τους σχέδια, ενώ ορισμένες μονάδες λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν ήδη από το 2024, σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση νομισματικης πολιτικης 2023-2024.

Οι υψηλές επιδόσεις που κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός το 2023 έδωσαν σημαντικά κίνητρα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων ή ανακαίνιση υφιστάμενων.

Ήδη μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι (εντός και εκτός Ελλάδος) έχουν ανακοινώσει τα επενδυτικά τους σχέδια, ενώ ορισμένες μονάδες λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν ήδη από το 2024, σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση νομισματικης πολιτικης 2023-2024.

Νέες επενδύσεις στον τομέα της φιλοξενίας Οι επενδύσεις καλύπτουν τόσο τα αστικά κέντρα (κέντρο Αθήνας, Αθηναϊκή Ριβιέρα, Θεσσαλονίκη) όσο και τους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς (νησιά, Χαλκιδική, Πελοπόννησος).

Η πλειοψηφία των νέων τουριστικών μονάδων αφορά μεγάλα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, εντούτοις καταγράφεται και τάση κατασκευής μικρότερων (boutique) ξενοδοχείων, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.

Το 2024 ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Ελλάδα παρουσιάζει ικανοποιητική επέκταση της δυναμικότητάς του σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, το 2024 λειτουργούν στην Ελλάδα 10.063 ξενοδοχειακές μονάδες, έναντι 9.971 το 2019.

Ο αριθμός των δωματίων διαμορφώνεται σε 444.859 το 2024, έναντι 433.689 το 2019 (αύξηση 3%), ενώ αντίστοιχα ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών διαμορφώνεται σε 888.619 το 2024, έναντι 856.347 το 2019 (αύξηση 4%). Παράλληλα, σταθερή είναι η ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, κυρίως μέσω των μονάδων 5 αστέρων που αποτελούν πλέον το 8% του συνόλου των ξενοδοχείων, έναντι 6% το 2019.

Παρ’ όλα αυτά, οι επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την προ οικονομικής κρίσης περίοδο.

Σε σταθερές τιμές 2015, οι επενδύσεις σε λοιπές κατασκευές στον κλάδο «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης» ανέρχονταν στα 361,8 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως την περίοδο 2017-2022, έναντι 925,4 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο την περίοδο 2000-2009.

Για να μπορέσει να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω η οικονομική δραστηριότητα του τουριστικού κλάδου, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι χρειάζεται να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε υποδομές, ιδιαίτερα σε εκείνες τις περιοχές που παρουσιάζουν υψηλή πληρότητα.

Αθηναϊκή Ριβιέρα Σε φάση σχεδιασμού βρίσκεται η επένδυση 80 εκατ. ευρώ για πεντάστερο ξενοδοχείο στην Αγία Μαρίνα. Το συγκρότημα στην περιοχή Αλθέα της Αγίας Μαρίνας τοποθετημένο στο 36ο χλμ. της Λεωφόρου Αθηνών Σουνίου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα πλέον βρίσκεται σε πρώιμο μελετητικό και δανειοδοτικό στάδιο για την πλήρη ανακαίνισή του με στόχο να ξεκινήσει τη λειτουργία του το αργότερο έως τις αρχές του 2028.

Το μέχρι πρότινος επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένο συγκρότημα πλέον έχει περάσει στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της HIG και βρίσκεται σε έκταση 65 στρεμμάτων, η οποία διακρίνεται σε τρία τμήματα που περιλαμβάνουν το κεντρικό κτίριο (ξενοδοχείο) και δύο σειρές bungalows. Η επένδυση της πλήρους ανακαίνισης και λειτουργίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος το οποίο θα μετατραπεί σε πεντάστερο resort και θα λειτουργείται από τη θυγατρική, Ella Resorts, η οποία διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία της HIG στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα απορροφήσει κεφάλαια ύψους 80 περίπου εκατ. Ευρώ στην πλήρη εξέλιξή της, χωρίς σε αυτά να υπολογίζεται το κόστος κτήσης.

Σε εξέλιξη είναι και η προετοιμασία της επένδυσης της Vita Development για το Saronida Olympos Golf Project, που έχει ενταχθεί στο καθεστώς fast track των Στρατηγικών Επενδύσεων, που αποτελεί ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 840 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη συγκροτήματος ξενοδοχείου, παραθεριστικών κατοικιών και γκολφ σε έκταση 6.000 στρεμμάτων στη Σαρωνίδα. Θα παραχωρηθούν στο Ελληνικό Δημόσιο 2.000 στρέμματα και θα αναδασωθούν 1.000 στρέμματα στον ορεινό όγκο, στον οποίο εκτείνεται η επένδυση.

Με ταχείς ρυθμούς προχωράνε και τα έργα υλοποίησης των εργασιών στο κτιριακό συγκρότημα του πρώην Hilton Athens.

Το νέο όνομα θα είναι «The Ilisian».

Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 340 εκατ. της ΤΕΜΕΣ, με τη συνολική θετική επίδραση από τη λειτουργία του στην ελληνική οικονομία να εκτιμάται σε 1,25 δισ. ευρώ. Το ξενοδοχείο θα ανοίξει τις πύλες του μέσα στο 2025.

Το The Ilisian φιλοδοξεί να γίνει το σημείο συνάντησης της πόλης και να αποτελεί τον τόπο όπου οι νέες γενιές θα δημιουργήσουν τις δικές τους αναμνήσεις.

Kρήτη Στη νοτιοανατολική πλευρά της Κρήτης, σε μια ανεξερεύνητη ακόμα περιοχή του νησιού την Ιεράπετρα, το Numo Ierapetra Beach Resort Crete αποτελεί ένα exclusive παραθαλάσσιο resost σχεδιασμένο για ενήλικες.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συμφωνίας franchise με την NUMO Hospitality, που είναι η δεύτερη της Hilton με την εταιρία μετά το άνοιγμα του Royal Senses Resort & Spa Crete, Curio Collection by Hilton το 2021. Διαθέτει 132 δωμάτια και σουίτες, δύο πισίνες, γυμναστήριο εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, γήπεδο τένις και ένα μπουτίκ σπα που το καθιστά ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της ευεξίας.

Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μοναδικές ανέσεις όπως ένα υπαίθριο σινεμά με φόντο ένα πανέμορφο ορεινό τοπίο. Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και αγαπημένος προορισμός για τους ευρωπαίους ταξιδιώτες, μαγεύει τους επισκέπτες της με το απίστευτο φυσικό κάλλος, τις πλούσιες γαστρονομικές παραδόσεις και τους χώρους αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Επιπλέον, πρόσφατα, άνοιξε τις πόρτες του το ξενοδοχείο InterContinental στην Κρήτη, το δεύτερο του Ομίλου που λειτουργεί επί ελληνικού εδάφους.

Με στρατηγική τοποθεσία κατά μήκος της γραφικής ακτογραμμής του Αγίου Νικολάου, το InterContinental Crete αποτελεί κοινό εγχείρημα των IHG Hotels & Resorts, Hines και Henderson Park, και λειτουργεί υπό τη διαχείριση της Y&T Daskalantonakis Knossians Group.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments