Οικονομία

Τι αλλάζει στα στεγαστικά προγράμματα για νέους – Πόσο αυξάνονται οι επιδοτήσεις

Τι αλλάζει στα στεγαστικά προγράμματα για νέους – Πόσο αυξάνονται οι επιδοτήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Στο νέο πρόγραμμα ο στόχος είναι να ενταχθούν περίπου 25.000 δικαιούχοι ηλικίας 40 ως 50 ετών.

Τριπλό “λίφτινγκ” στη στεγαστική πολιτική ετοιμάζει η κυβέρνηση, με στόχο να αυξήσει τα κίνητρα απόκτησης στέγης από νέους και οικογένειες.

Το πρώτο λίφτινγκ έρχεται στο πρόγραμμα ανακαινίζω και νοικιάζω με αύξηση της επιδότησης στο 60% από 40%, που σημαίνει ότι το ποσό ενίσχυσης θα φτάσει στις 6.000 ευρώ από 4.000 ευρώ που ήταν αρχικά. Η αύξηση της επιδότησης θα ισχύσει αναδρομικά και σε όσους έχουν υποβάλλει αιτήσεις. Το πρόγραμμα, άρχισε να υλοποιείται τον Απρίλιο του 2024 αλλά απέτυχε πριν καλά – καλά αρχίσει να εφαρμόζεται καθώς αναμένονταν 12.500 αιτήσεις και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι εγκρίσεις μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τις 900!

Η αποτυχία του προγράμματος οφείλεται στα κριτήρια που έθετε (π.χ ανακαίνιση με επιδότηση έως 4.000 ευρώ, σε κλειστά σπίτια ως 100 τ.μ. με εισοδηματικά κριτήρια, κ.λ.π.) τα οποία έδιωξαν κόσμο αντί να προσελκύσουν ιδιοκτήτες που θα ανακαίνιζαν κλειστά σπίτια για να τα νοικιάσουν στη συνέχεια, όπως προβλέπει το πρόγραμμα.

Το δεύτερο λίφτινγκ αφορά στο πρόγραμμα “σπίτι μου” που έρχεται ξανά αναβαθμισμένο σε πόρους και σε δικαιούχους. Ειδικότερα η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στην τελική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση ύψους 2 δις. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα διατεθεί για την αγορά σπιτιών μέσω τραπεζών με επιδοτούμενο επιτόκιο.

Στο νέο πρόγραμμα ο στόχος είναι να ενταχθούν περίπου 25.000 δικαιούχοι ηλικίας 40 ως 50 ετών.

Το νέο πρόγραμμα θα έχει επιδοτούμενο επιτόκιο δανεισμού κατά 75% έως 50%, ενώ εξετάζεται να επιτραπεί η αγορά πιο καινούργιων ακινήτων κατασκευής και μετά το 2007, ενώ στο πρώτο πρόγραμμα αγοράστηκαν σπίτια με άδεια κατασκευής πριν το 2007.

Το τρίτο λίφτινγκ του στεγαστικού πακέτου της κυβέρνησης περιλαμβάνει την εφαρμογή της κοινωνικής αντιπαροχής με αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για τις στεγαστικές ανάγκες νέων ζευγαριών. Για το πρόγραμμα αυτό έχουν χαρτογραφηθεί ακίνητα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) συνολικής επιφάνειας 157 στρεμμάτων στα οποία θα κατασκευαστούν σύγχρονες κατοικίες. Ένα 50% των σπιτιών θα μείνουν στους εργολάβους που θα αναλάβουν και το κόστος κατασκευής ενώ το υπόλοιπο 50% θα διατεθεί σε πρώτη φάση έναντι χαμηλού ενοικίου για να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες 2.500 ζευγαριών. Με την πάροδο του χρόνου θα κατασκευαστούν και άλλες τέτοιες κατοικίες, και θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους τα νοικιάσουν να τα αγοράσουν συνυπολογίζοντας στην τιμή αγοράς και τα ενοίκια που κατέβαλαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments