Πολιτική

Αυστηρά μηνύματα προς την Β. Μακεδονία

Αυστηρά μηνύματα προς την Β. Μακεδονία

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Ε.Ε. για την παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η απαρέγκλιτη τήρηση της πιο βασικής πρόβλεψης της συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή της χρήσης της συνταγματικής ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας σε όλες τις περιστάσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (erga omnes), αποτελεί προϋπόθεση για την οποιαδήποτε σύγκλιση των Σκοπίων με την Ε.Ε., διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η υπόμνηση Μητσοτάκη προς τα Σκόπια ήρθε λίγες ώρες μετά τη δήλωση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα περί 30.000 αδικημένων προσφύγων της «Μακεδονίας του Αιγαίου» (δηλαδή της ελληνικής Μακεδονίας), που αποτελεί και μία από τις πλέον προωθημένες μορφές του σλαβομακεδονικού αλυτρωτισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ενημέρωσε τους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το γεγονός ότι η πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ παραβιάζουν ευθέως τη συμφωνία των Πρεσπών, αγνοώντας το erga omnes και χρησιμοποιώντας ένα άλλο όνομα για τη χώρα, που δεν είναι το συνταγματικά καθορισμένο όνομα, για εσωτερική χρήση. Αυτό αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Εάν η Βόρεια Μακεδονία επιμείνει σε αυτή τη γραμμή, θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι θα ακυρώσει στην πράξη, οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο προϋποθέτει την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από τις δύο πλευρές.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια αυστηρή ανακοίνωση σχετικά με την παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών από την κ. Σιλιάνοφσκα. Σύμφωνα με το υπουργείο, η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας επιδεικνύει αλυτρωτική διάθεση και πλήρη άγνοια της Ιστορίας με τις ενέργειές της. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση θέτει το θέμα σε διεθνές επίπεδο και υπογραμμίζει ότι η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις καλές γειτονικές σχέσεις που αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου.

Η προερχόμενη από το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα κάνει προσπάθειες να υποσκάψει το erga omnes, χρησιμοποιώντας το απολύτως αβάσιμο επιχείρημα του «αυτοπροσδιορισμού». Με ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος που θα κινηθεί ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Τίμτσο Μουτσούνσκι, ο οποίος σε όλες τις επαφές που έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες, από την ανάληψη των καθηκόντων του, επαναλαμβάνει μονότονα την προσήλωση των Σκοπίων στην προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. αλλά και στην υλοποίηση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν προκειμένου η χώρα να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η επιλογή ενός μετριοπαθούς στελέχους του κυβερνώντος κόμματος για τη θέση αυτή θεωρείται ως μια κίνηση που έχει σκοπό να εφησυχάσει τους Δυτικούς. Οι Δυτικοί είχαν άριστη συνεργασία με τον Αλβανό Μπουγιάρ Οσμάνι και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών θα κριθεί ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει, αλλά αν η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίσει τον υφιστάμενο «κλεφτοπόλεμο», η Αθήνα δεν θα διευκολύνει την ενταξιακή πορεία της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments