Πολιτική

Γαλάζιο αντάρτικο για την Προεδρία της Δημοκρατίας – Οι προθέσεις Μητσοτάκη

Γαλάζιο αντάρτικο για την Προεδρία της Δημοκρατίας – Οι προθέσεις Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [352567] 14ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. / 1η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πρόσωπο με πολιτικά χαρακτηριστικά και μέσα από την παράταξη ζητούν υπουργοί και βουλευτές.

Μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, στενοί συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν καταλήξει με σιγουριά στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός θα πρότεινε την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας. Αρκετές φορές, άλλωστε δημοσίως, είχε αναφερθεί στην «καλή άσκηση των καθηκόντων της Προέδρου», προαναγγέλλοντας εμμέσως για την μετέπειτα στάση του.

Το αποτέλεσμα όμως των εκλογών και κυρίως το ξέσπασμα των 30 και πλέον βουλευτών της ΝΔ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, θέτουν σε αμφιβολία τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με το γεγονός ότι ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι της ΝΔ του γύρισαν την πλάτη, ενώ και πολλοί βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για την πολιτική πορεία του κυβερνώντος κόμματος. Το θέμα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί αφορμή για ανησυχία.

Έμπειρα γαλάζια κοινοβουλευτικά στελέχη πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα εξετάσει το θέμα δεόντως και ενδέχεται να αλλάξει πλεύση, λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες συνθήκες και τις ανησυχίες της κομματικής βάσης.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κλείσει άμεσα η συζήτηση και ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος το θέμα να πάρει διαστάσεις και η βούληση για επανεκκίνηση της κυβέρνησης να εκτροχιαστεί εκ των έσω.

«Πρόκειται για μια απολύτως πρόωρη συζήτηση, που πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ωφέλιμο, έξι μήνες ή και περισσότερο, να συζητάμε για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πέραν του πρόωρου, θεωρούμε ότι είναι και εξαιρετικά προσβλητικό να συμβαίνει όλο αυτό τόσο νωρίς, όταν αφορά έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της χώρας, τον θεσμό του Προέδρου, εν προκειμένω, της Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε σχετικά στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Συνεπώς, όπως αναφέρθηκε, η συζήτηση πρέπει να ολοκληρωθεί, καθώς δεν αντιστοιχεί στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και στις ανάγκες των πολιτών.

Ωστόσο, το θέμα έχει ήδη τεθεί σε συζήτηση και είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ο βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, πρότεινε την επιλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας από την κεντροδεξιά παράταξη. Επίσης, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Βλάχος, δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συνάδελφοι της κυρίας Σακελλαροπούλου, καθώς και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Άκη Σκέρτσο και Άλεξ Πατέλης, κριτικάρισαν τα “επινίκια” της κυρίας Σακελλαροπούλου κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, υπονοώντας έμμεσα την ανάγκη αλλαγής προσώπου στην ανώτατη πολιτειακή θέση της χώρας.

Εκτός από τις εκφράσεις στο εσωκομματικό όργανο της ΝΔ, βουλευτές και υπουργοί του κόμματος έλαβαν δημόσια θέση, μέσω συνεντεύξεων, υποστηρίζοντας μια πιο πολιτική επιλογή που προέρχεται από την ίδια την παράταξη.

Στο τραπέζι, εκτός από τους δύο… συνήθεις υπόπτους, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, βρίσκεται με ανεβασμένες μάλιστα τις μετοχές του και ο νυν Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

«Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι κάποιος, ο οποίος μπορεί να ενώσει και να συνθέσει. Η παράταξη διαθέτει πρόσωπα που έχουν κατά καιρούς, και όποτε έχουν κυβερνήσει, αποδείξει στην πράξη ότι μπόρεσαν να υπηρετήσουν εθνικούς σκοπούς πολύ καλύτερα από κομματικούς», δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καράογλου, κριτικάρει την παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο γλέντι για τον γάμο των ομοφύλων, χαρακτηρίζοντάς την ως “πολύ μεγάλο λάθος”.

Αντίθετα, ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, υποστηρίζει ότι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας που προέρχονταν από την πολιτική είχαν προσφέρει περισσότερα από αυτούς που δεν προέρχονταν από την πολιτική, προτείνοντας πιθανές επιλογές προέρχονται από την πολιτική, όπως οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments