Πολιτική

Η Γαλλία ανάμεσα σε δύο άκρα

Η Γαλλία ανάμεσα σε δύο άκρα

Πηγή Φωτογραφίας: Sky News

Το φιλελεύθερο Κέντρο του Μακρόν εμφανίζεται στην τρίτη θέση, πίσω από την Ακροδεξιά και την ενωμένη Αριστερά.

Συμπιεσμένο ανάμεσα σε δύο μέτωπα το συρρικνωμένο φιλελεύθερο Κέντρο του Εμανουέλ Μακρόν. Η Άκρα Δεξιά οδεύει προς κοινοβουλευτικά ύψη και η Ευρώπη «κοιτά» τη σημερινή κάλπη μουδιασμένη γιατί ό,τι συμβαίνει στη Γαλλία δεν μένει στη Γαλλία…

Τα νερά είναι αχαρτογράφητα και το ρίσκο που ανέλαβε ο Μακρόν προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές τεράστιο για τη Γαλλία, μαζί και την Ευρώπη. Είναι περισσότερο από ποτέ υπαρκτός ο κίνδυνος να βρεθεί η Γαλλία με τον Εθνικό Συναγερμό (RN) των Λεπέν-Μπαρντελά να πανηγυρίζει, και τον Εμανουέλ Μακρόν να εκτίει το υπόλοιπο της προεδρικής θητείας του απέναντι σε μία Εθνοσυνέλευση εχθρική προς όλα όσα πιστεύει και σε υποχρεωτική «συγκατοίκηση» με την Άκρα Δεξιά.

Η Ακροδεξιά αναμένεται να κερδίσει στις πρόωρες εκλογές της Γαλλίας, προκαλώντας ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η Μαρίν Λεπέν και το κόμμα της, Εθνικός Συναγερμός, αναμένεται να συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των εκλογών. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο αν θα καταφέρουν να αποκτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση μετά τον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου.

Οι εκλογές διεξάγονται με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων σε 577 εκλογικές περιφέρειες. Για να αποκτήσει κάποιος την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, απαιτούνται τουλάχιστον 289 έδρες. Ένας υποψήφιος μπορεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο αν καταφέρει να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία και πάνω από 25% των ψηφοφόρων σε μία εκλογική περιφέρεια.

Αν κανένας υποψήφιος δεν πληροί τα ποσοστά που απαιτούνται, θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή. Σε αυτές θα συμμετέχουν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι και όσοι υποψήφιοι έχουν λάβει πάνω από 12,5% των ψήφων των εγγεγραμμένων εκλογέων. Τα εκλογικά τμήματα στην ηπειρωτική Γαλλία θα είναι ανοιχτά σήμερα από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Ωστόσο, σε μεγάλες πόλεις και ορισμένες μητροπολιτικές περιοχές, θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ.

Με την έντονη υποστήριξη που έλαβε στις ευρωεκλογές, ο Εθνικός Συναγερμός προσεγγίζει τις εκλογές με τον ρόλο του φαβορί. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial για το LCI και τη Figaro, ο Εθνικός Συναγερμός έχει το υψηλότερο ποσοστό με περίπου 36%, ενώ η ενωμένη Αριστερά ακολουθεί με 29%. Ο συνασπισμός των κεντρώων κομμάτων του Μακρόν περιορίζεται στο 21%. Οι Ρεπουμπλικανοί, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάμεσα στη Λεπέν και τον Μακρόν, και οι συμμάχοι τους, διεκδικούν την υποστήριξη του Εθνικού Συναγερμού και περιορίζονται στο 6,5%.

Ο Εθνικός Συναγερμός αναμένεται να αποκτήσει από 260 έως 295 έδρες, πιθανότητα υπερβάσεως του ορίου των 289 εδρών για την απόλυτη πλειοψηφία. Υπάρχουν τρία κυρίαρχα σενάρια μετά τις εκλογές: Αυτοδύναμη κυβέρνηση του Εθνικού Συναγερμού, κυβέρνηση μειοψηφίας του Εθνικού Συναγερμού ή πλήρης ακυβερνησία, εάν καμία παράταξη δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση λόγω έλλειψης αριθμητικής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο. Σε αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει να επιλέξει ένα πρόσωπο με διακομματική υποστήριξη για να αναλάβει την ηγεσία της κυβέρνησης, κάτι που θα αποδειχθεί δύσκολο και θα οδηγήσει σε μια περίοδο αστάθειας. Επιπλέον, ο πρόεδρος δεν μπορεί να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση μέσα στο έτος που ακολουθεί τις εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments