Πολιτική

Ανδρουλάκης: Εκλογή ηγεσίας στις 6 και 13 Οκτωβρίου [vid]

Ανδρουλάκης: Εκλογή ηγεσίας στις 6 και 13 Οκτωβρίου [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot//Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ - Δείτε την ομιλία του Ανδρουλάκη [vid]

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Στην αίθουσα του Κάραβελ, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος, έχει συγκεντρωθεί πλήθος φίλων του κ. Ανδρουλάκη, που επευφήμησαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. 

Εν μέσω έντονης αμφισβήτησης μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να ανακοινώσει πότε το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί σε εσωκομματικές κάλπες το φθινόπωρο.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Ανδρυλάκης ευχαρίστησε όλους για την συμβολή τους στον προεκλογικό αγώνα και αναφέρθηκε στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Μιλώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε όλους τους στόχους του, αλλά πρόσθεσε ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». 

Για τα εσωκομματικά

Η διαφορά μας με τη ΝΔ ήταν πάνω από 30 μονάδες και από τον ΣΥΡΙΖΑ 24. Τώρα η διαφορά με τη ΝΔ είναι στο μισό και με τον ΣΥΡΙΖΑ δύο μονάδες, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι ενώ υπάρχει στρατηγική ήττα της ΝΔ και ήττα της πολιτικής του ΤικΤοκ  του κ. Κασσελάκη, εμφανίζεται εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ. 

Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε να επιτίθεται στους αμφισβητίες εντός του κόμματος, κάνοντας λόγο για παρασκηνιακές συμφωνίες και πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών και είπε το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σύρεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια, υπογραμμίζοντας ότι είναι ευθύνη του να την κλείσει το συντομότερο δυνατό. 

Παρακολουθήστε την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος:

Ανδρουλάκης: «Είμαι εδώ με καθαρή συνείδηση και το χέρι στην καρδιά»

Το συνέδριο ξεκίνησε με την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος μέσα σε χειροκροτήματα, ξεκίνησε με έναν απολογισμό του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, αλλά και μία αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την άνοδο της ακροδεξιάς.

«Από την επομένη της εκλογής μου δεσμεύτηκα ότι δεν θα υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Και το έκανα πράξη με ανοιχτά ψηφοδέλτια και όχι σημαδεμένες περιφέρειες και στις εθνικές και ευρωεκλογές. Δεν υπήρξε ποτέ κανένας αποκλεισμός, κάτι που σε κάποιους δεν άρεσε. Υπήρξαν νέα όργανα και όχι διορισμένα όργανα. Το ΠΑΣΟΚ ξαναζωντάνεψε, αυξήσαμε την επιρροή μας. Καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και από το υποτιμητικό με ποιους θα πάτε φτάσαμε στο πότε και με ποιους θα κυβερνήσετε. Όχι στην απαξίωση της προσπάθειάς μας. Σε ένα δύσκολο χρόνο είχαμε 4 εκλογικές αναμετρήσεις. Παλέψαμε δίκαια, αλλά άνισα. Δεν είχαμε πόρους ίδιους με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Γιατί από την αρχή είχαμε ένα στόχο να σβήσω όλα τα στερεότυπα που είχαν κάποιοι για το ΠΑΣΟΚ. Δώσαμε αγώνα αυτονομίας. Οι θέσεις μας στα ΜΜΕ έτυχαν άνισης προβολής. Αν μας παρουσίαζαν όσο τις τελευταίες εβδομάδες το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα το ήξεραν όλοι.

«Θέλω να ξαναγνωριστούμε. Στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 με τίμησαν, εκλέγοντάς με πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να κάνω πράξη αυτό που έλεγα προεκλογικά: την ανανέωση, την εκλογικότητα, την πολιτική αυτονομία. Εκείνη την εποχή κανείς δε προδίκασε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συντριβόνταν από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν είχε δεδομένο ότι θα είχε ανοδική πορεία. Μεγάλωσε όμως και μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο. Μπορεί να γίνει ξανά εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Από το πρώτο βράδυ είχα πει ότι μεταξύ μας δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Το απέδειξα στην πράξη. Με ανοιχτά και ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια και όχι σημαδεμένες περιφέρειες. Ποτέ δεν υπήρξε αποκλεισμός. Στην πράξη όμως δεν άρεσε σε κάποιους. Η βάση μετά από χρόνια απέκτησε εκλεγμένα όργανα και όχι διορισμένα. Γεμίσαμε την Ελλάδα με γραφεία και οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ σε χωριά, δήμους, πόλεις. Ζωντάνεψε ξανά το ΠΑΣΟΚ. Κατέκτησε δημόσιο χώρο. Δεν ήταν πια αυτό που προδίκαζαν οι αντίπαλοί του για το μέλλον. Δεν ήταν βολικό συμπλήρωμα όπως μας αντιμετώπιζαν. Το σύνθημα “με ποιον θα πάτε” είναι παρελθόν» είπε αρχικά.

«Είχαμε σε 3,5 χρόνια τέσσερις εκλογές. Παλέψαμε άνισα, αλλά με αξιοπρέπεια. Δεν είχαμε τους ίδιους πόρους με τους αντιπάλους μας. Ρυθμίσαμε τα χρέη μας και με τους πόρους που έμειναν δώσαμε αγώνα πολιτικής αυτονομίας. Στα ΜΜΕ οι θέσεις μας είχαν ελάχιστη προβολή. Αν μας παρουσίαζαν όπως τις τελευταίες εβδομάδες, να είστε σίγουροι ότι θα το ήξερε όλος ο ελληνικός λαός. Με αυτά τα δεδομένα αυξήσαμε τη δύναμή μας. Είμαστε από τα λίγα κόμματα με άνοδο. Μας τίμησαν οι ευρωσοσιαλιστές, κάνοντας αντιπρόεδρο τον Γ. Μανιάτη. Ας θυμηθούμε ποια ήταν η θέση μας πριν τρία χρόνια»

«Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Σίγουρα θα ήθελα περισσότερα. Αν μείνουμε ενωμένοι, θα έρθουν τα πολύ περισσότερα. Και δεν είναι απλή δέσμευση, αλλά μεγάλη μου πίστη. Εχει προκύψει νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα μας. Η παντοδυναμία της ΝΔ έχει τελειώσει. Οι υποσχέσεις του Μητσοτάκη έχουν διαψευστεί. Η αντιπολίτευση του Tiktok υποχώρησε σημαντικά. Οποιος ψάχνει με απολίτικους όρους ποιος θα κερδίσει τον Μητσοτάκη, το πιθανότερο είναι να υποστεί ήττα» είπε για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΠΑΣΟΚ ήθελε μεγαλύτερο ποσοστό. Ομως δεν πρέπει να αυτοκαταστραφούμε. Ημασταν 2ο κόμμα σε όλη την περιφέρεια της χώρας (στις ευρωεκλογές). Είχαμε πάνω από 30 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ και μειώθηκε στο μισό. Με τον ΣΥΡΙΖΑ από 20 μονάδες είναι στις δύο. Κοιτάξτε στα μάτια τον κόσμο και πείτε του ότι δεν είναι ένα ακόμη βήμα, αλλά καταστροφή… Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται και η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγική ήττα, το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται με παραλυσία, βάζοντας το προσωπικό καλό πάνω από το συλλογικό καλό. Με καθαρή συνείδηση και το χέρι στη καρδιά είμαι εδώ. Για όσα έκανα, όσα δεν έκανα και όσα θέλω να κάνω. Είμαι σίγουρος ότι σύντομα το ΠΑΣΟΚ θα είναι η βασική αντιπολίτευση της χώρας. Κερδίσαμε μάχες. Είμαστε οπαδοί της συναίνεσης, όχι της διχόνοιας» πρόσθεσε ακόμη.

Ανδρουλάκης: «Μετατρέψαμε την ΚΕ σε πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών»

«Εκανα λάθη και αναλαμβάνω την ευθύνη. Σε κρίσιμα σημεία εμφανίσαμε θολό μήνυμα. Πολλές φορές τραβήξαμε τα φώτα της δημοσιότητας για διαφωνίες. Κι αν κάτι με στενοχωρεί είναι μια εμμονή που βλέπω, αυτή η διαδικασία να μετατρέπεται σε πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών. Φύγε εσύ να έρθω εγώ. Από ανθρώπους που θέλουν να παίξουν μεγάλο ρόλο στη παράταξη. Με θίγει αυτό βαθιά πολιτικά. Οταν στο παρελθόν συγκρουόμασταν με οικονομικά συμφέροντα, ήμουν πάντα στη πλευρά του εκλεγμένου προέδρου. Και έχω πολλά παραδείγματα να σας δώσω» είπε με αφορμή τα στελέχη που θέλουν να πάρουν τα ηνία του κόμματος.

«Υπάρχουν προσωπικές συμπεριφορές που δεν πλήτουν μόνο εμένα, αλλά χιλιάδες ανθρώπους που έδωσαν τη ψυχή τους να πάει ψηλότερα το κόμμα. Προσβάλλουν όσους επένδυσαν την εμπιστοσύνη τους σε εμάς. Θέλουν την παράταξή μας να είναι το λιμάνι των αδύνατων ανθρώπων της πατρίδας. Αν κάτι με προβληματίζει για το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, είναι ότι δεν αγκαλιάσαμε την αγωνία των φτωχών» συμπλήρωσε.

Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βρίσκεται σε διχασμό και εσωστρέφεια»

«Την Κυριακή των ευρωεκλογών, πριν υπάρξει αποτέλεσμα, ξεκίνησε ένα δημόσιο χαρακίρι της παράταξης. Τα κίνητρα δεν με ενδιαφέρουν. Εχω χρέος απέναντι στη βάση του ΠΑΣΟΚ να διασφαλίσω την ενότητα και την προοπτική. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σύρεται σε ένα διαλυτικό διχασμό και μια παρατεταμένη εσωστρέφεια που πληγώνει την παράταξη. Δεν ξεκίνησε η κουβέντα αυτή με ευθύνη μου, αλλά είναι ευθύνη μου ως πρόεδρος να την κλείσω το συντομότερο δυνατόν» είπε και… έριξε την ημερομηνία για τις εσωκομματικές εκλογές.

«Εισηγούμαι εκλογές την 6η Οκτωβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, στις 13 Οκτωβρίου. Οι υποψηφιότητες και οι θέσεις όλων, για να σταματήσει αυτή η πασαρέλα, θα γίνουν σε ανοιχτή κεντρική επιτροπή, 3 εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο. Τις διαδικαστικές λεπτομέρειες θα ορίσουν αρμόδια όργανα του κινήματος, στα ίδια πρότυπα με τις εκλογες του 2021 και σύμφωνα με το καταστατικό μας. Προτείνω ανοιχτό τηλεοπτικό διάλογο, ελεύθερου ντιμπέιτ, μεταξύ υποψηφίων»

«Κυκλοφορούν και σενάρια σε γνωστά τραπέζια… Σενάρια περί ρευστοποίησης ΠΑΣΟΚ και ενοποίησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογα με αυτά που ήθελαν το ΠΑΣΟΚ στρατηγικό σύμμαχο της ΝΔ πριν μερικά χρόνια. Σας έχω νέα, στους σκηνοθέτες αυτού του παρασκηνίου… Από την αείμνηστη Γεννηματά ένα κόμμα που μεγάλωσα και δεν θα επιτρέψω να γίνει συνιστώσα στα παιχνίδια κανενός» είπε ακόμη σε έντονο ύφος.

Μετά τις εκλογές μας θα πάμε σε ένα ενωτικό συνέδριο ώστε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο προοδευτικό με προτάσεις για την πατρίδα. Κάναμε λάθη και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα. Πάμε σε νέα δομή με ολιγομελές συμβούλιο που θα παίρνει αποφάσεις».

«Ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές μου, γνωρίζεται ότι δεν μου έχει χαριστεί τίποτα. Εργάστηκα σκληρά και ανέβηκα σκαλί σκαλί. Κανένα χέρι δεν με ανέβασε πουθενά.Πήγαινα ψηλότερα με αγάπη και στήριξη στο ΠΑΣΟΚ. Είμαι ελεύθερος από δεσμεύσεις. Δεσμεύομαι να συνεχίσω τον αγώνα με τις ίδιες αξίες και αρχές και μετά τις εκλογές. Χωρίς διαπραγματεύσεις, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, χωρίς λαϊκισμους. Το πληρώσαμε αρκετά αυτό. Δεσμεύομαι για πιο έντονη δράση, για πιο επιθετική επικοινωνία και πρωτοβουλίες. Θα διορθώσω τα λάθη, θα ενώσω περισσότερες δυνάμεις. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μου»

«Αντίπαλοι δεν υπάρχουν σε αυτή την αίθουσα. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά στο τέλος μάθαμε να προχωράμε όλοι μαζί. Το κάναμε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Οταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, θα πω ότι είπα το 2021. Νικητής θα είναι το ΠΑΣΟΚ, δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Είναι κοινός στόχος να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του λαού. Μαζί πετύχαμε πολλά, αλλά μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Για το καλό της πατρίδας μας. Μάθαμε από τα δύσκολα να βγαίνουμε πιο δυνατοί, να δημιουργούμε νέες προοπτικές και νέες ελπίδες που πρέπει να τις μεταφέρουμε στους νεότερους. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια ένα κόμμα μνήμης. Οι νέοι και οι φτωχότεροι θα μας ξανακάνουν πρωταγωνιστή της χώρας» είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments