Πολιτική

Σε υπαρξιακή κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε υπαρξιακή κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [364930] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Αδιέξοδα του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την πιο έντονη και πιο βαθιά κρίση του περνά ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ώρες, καθώς ο πρόεδρός του, Στέφανος Κασσελάκης, στράφηκε ανοικτά πλέον κατά του προκατόχου του και «σημαίας» της παράταξης, Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ως υπονομευτή. Όλα δείχνουν πως η ένταση στις κομματικές συνεδριάσεις της προσεχούς εβδομάδας θα είναι πρωτόγνωρες, με όλα τα σενάρια για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ανοικτά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε τις προθέσεις του από το απόγευμα της Πέμπτης, όταν απάντησε μάλλον ειρωνικά στην επιστολή των «87» μέσω κομματικών πηγών. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκαν γιατί οι απόψεις των «87» εισήχθησαν στον δημόσιο διάλογο πρόωρα, από τη στιγμή που έχουν ήδη συγκληθεί τα όργανα. Φάνηκε καθαρά ότι ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθούσε να χρεώσει την εσωστρέφεια σε κορυφαία στελέχη και βουλευτές που υπέγραψαν την επίμαχη επιστολή.

Σημαίνοντα πρόσωπα των «87» δεν ήθελαν να επιδείξουν περαιτέρω ένταση. Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απειλείται από κανέναν και δεν αμφισβητείται. Παρ’ όλα αυτά, οι επιθέσεις κατά των υπογραφόντων στελεχών συνεχίστηκαν από συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τους κατηγόρησαν ως «πραξικοπηματίες» και προανήγγειλαν σύγκρουση στην Κεντρική Επιτροπή. Εμφανίστηκαν ακόμα και ηλεκτρονικές συλλογές υπογραφών υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επόμενο βήμα της σύγκρουσης αφορούσε τα οικονομικά του κόμματος, μετά και την απόφαση για παύση της έκδοσης της καθημερινής «Αυγής». Διαρροές του στενού επιτελείου του Στέφανου Κασσελάκη προς λίγα και στοχευμένα μέσα ενημέρωσης, έθεταν σε εφαρμογή το σχέδιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: Να φανεί πως ο μόνος που ενδιαφέρεται πραγματικά για την εξυγίανση του κομματικού μηχανισμού είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, εν αντιθέσει με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, που ενδιαφέρονται μόνον για την διατήρηση του παραγοντισμού και των μικροεξουσιών τους.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, που βρίσκεται ακόμα στις ΗΠΑ, επιτέθηκε απευθείας στον Αλέξη Τσίπρα με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιουργήθηκε για να συμμετέχει σε ένα κεντρώο σχήμα με συμφωνίες που απομακρύνουν το κόμμα από την κοινωνία. Έμμεσα κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι αναμιγνύεται σε συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ για τη συνεργασία τους και προκάλεσε τον Τσίπρα να αναλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ αν το επιθυμεί.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά πλέον γενικά τον πρόεδρο και ορισμένα στελέχη, αλλά υπάρχει μια προσωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στον τωρινό και τον πρώην πρόεδρο του κόμματος. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη όχι μόνο για την Κουμουνδούρου, αλλά και για το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Στο παρελθόν, υπήρξαν επιθέσεις από τους νυν προς τους πρώην, αλλά η ένταση δεν είχε ποτέ τέτοια χαρακτηριστικά με κατηγορίες για υπονόμευση, απόπειρα πραξικοπήματος και υπονοούμενα για τα οικονομικά του κόμματος.

Οι εικασίες για τους λόγους που ο Στέφανος Κασσελάκης επιτίθεται τόσο έντονα εναντίον του Αλέξη Τσίπρα έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Ο Κασσελάκης βρίσκεται στις ΗΠΑ εδώ και αρκετές ημέρες, με ένα πρόγραμμα που δεν είναι πυκνό και χωρίς να ξέρει κανείς πότε θα επιστρέψει.

Παράλληλα, στην Αθήνα, οι πιέσεις προς τον Κασσελάκη αυξάνονται: Η συζήτηση για τη σύμπραξη των κομμάτων της Κεντροαριστεράς απειλεί τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η εσωκομματική κριτική εντείνεται. Πολλά αντίπαλα κόμματα περιμένουν ανυπόμονα τη δημοσιοποίηση του “πόθεν έσχες” του, παρά τις αναβολές που έχουν γίνει για την κατάθεσή του.

Το γεγονός, παράλληλα, πως η Αυγή έμεινε εντελώς αιφνιδιαστικά χωρίς πόρους κάνει αρκετούς να θεωρούν ότι είτε η διαχείρισή της είναι πλημμελής, καθώς σε επιχειρήσεις τα προβλήματα γύρω από τα ταμειακά διαθέσιμα είναι γνωστά μήνες πριν, είτε πως επελέγη να κατευθυνθούν πόροι συνειδητά προς την προεκλογική καμπάνια και άλλες ανάγκες και όχι για τη μισθοδοσία των εργαζομένων στα κομματικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments