EDITOR'S PICK

Οι πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου για το 2024, σύμφωνα με τον Economist

Οι πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου για το 2024, σύμφωνα με τον Economist

Πηγή Φωτογραφίας: .lonelyplanet.com

Ετήσια έρευνα του Economist βαθμολογεί 173 πόλεις σε πέντε κατηγορίες: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Βιέννη, η πρωτεύουσα της Αυστρίας, είναι η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο για το 2024, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit

Η ετήσια έκθεση του Economist, η οποία έχει ως στόχο να δείξει πόσο άνετη ή βιώσιμη είναι μια πόλη, εξέτασε 173 πόλεις παγκοσμίως με βάση 30 δείκτες που οργανώνονται σε πέντε κατηγορίες: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές.

Η Βιέννη κατέκτησε την πρώτη θέση και πάλι το 2024, κερδίζοντας τον τίτλο της πιο βιώσιμης πόλης στον κόσμο για τρίτη συνεχή χρονιά. Η αυστριακή πρωτεύουσα έλαβε άριστη βαθμολογία σε τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες του δείκτη, αλλά η έλλειψη μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων συνέβαλε στη χαμηλότερη βαθμολογία της, 93,5 στα 100 στην κατηγορία πολιτισμός και περιβάλλον.

Τρεις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις μπήκαν στην πρώτη πεντάδα: Κοπεγχάγη, Ζυρίχη και Γενεύη. Και οι τρεις είναι αξιοσημείωτες για το μέτριο μέγεθος του πληθυσμού τους, το οποίο τείνει να οδηγεί σε χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας, λιγότερο γεμάτους δρόμους και συστήματα δημόσιων μεταφορών.

Δύο καναδικές πόλεις -το Καλγκάρι και το Βανκούβερ- καθώς και τέσσερις πόλεις της Ασίας και του Ειρηνικού -η Μελβούρνη, το Σίδνεϊ, η Οσάκα και το Όκλαντ- συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Δαμασκός παραμένει καθηλωμένη στην τελευταία θέση. Η πρωτεύουσα της Συρίας είναι η λιγότερο βιώσιμη πόλη του δείκτη από το 2013 και το 2024 θα έχει βαθμολογηθεί μόλις με 30,7.

Το Κίεβο έχει επίσης κακές επιδόσεις σε αυτή την κατηγορία, γεγονός που το ωθεί στην τελευταία δεκάδα των πόλεων του δείκτη για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Το Τελ Αβίβ μοιράζεται την ίδια κακή βαθμολογία σταθερότητας και οι βαθμολογίες του στις υποδομές και στον πολιτισμό και το περιβάλλον μειώθηκαν κατά 7,2 και 6,7 μονάδες αντίστοιχα εν μέσω του πολέμου στη Γάζα. Η ισραηλινή πόλη υποχώρησε 20 θέσεις στην κατάταξη στην 112η θέση, η μεγαλύτερη «μετακίνηση» στη φετινή έρευνα.

Με πληροφορίες από Economist

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments