EDITOR'S PICK

Χωριά-φαντάσματα στην Ιταλία: Μποναμάς έως 30.000 ευρώ για όσους μετακομίσουν στην επαρχία

Χωριά-φαντάσματα στην Ιταλία: Μποναμάς έως 30.000 ευρώ για όσους μετακομίσουν στην επαρχία

Πηγή Φωτογραφίας: fpress.gr//Οι αξιωματούχοι της Τοσκάνης λάνσαραν τον Ιούνιο ένα νέο πρόγραμμα που λέγεται «Residency in the Mountains» («Διαμονή στα βουνά»), στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε ένα ταμείο 2,8 εκατ. με στόχο να ενθαρρύνει κόσμο να μετακομίσει στην ύπαιθρο.

Οι αξιωματούχοι της Τοσκάνης λάνσαραν τον Ιούνιο ένα νέο πρόγραμμα που λέγεται «Residency in the Mountains» («Διαμονή στα βουνά»), στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε ένα ταμείο 2,8 εκατ. με στόχο να ενθαρρύνει κόσμο να μετακομίσει στην ύπαιθρο.

Φανταστείτε να ξυπνάτε κάθε πρωί με θέα την ύπαιθρο της Τοσκάνης, με το σπίτι σας να βρίσκεται στο κέντρο της ρομαντικής ιταλικής περιοχής που είναι διάσημη για το κόκκινο κρασί, τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και τους ελαιώνες. Και τώρα φανταστείτε να πληρώνεστε για να το αποκτήσετε αυτό.

Οι αξιωματούχοι της Τοσκάνης λάνσαραν τον Ιούνιο ένα νέο πρόγραμμα που λέγεται «Residency in the Mountains» («Διαμονή στα βουνά»), στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε ένα ταμείο 2,8 εκατ. με στόχο να ενθαρρύνει κόσμο να μετακομίσει στην ύπαιθρο.

Μέσω του ταμείου αυτού, που αποτελεί μέρος της προσπάθειας σταθεροποίησης του μειούμενου πληθυσμού της χώρας, θα καταβάλλονται επιχορηγήσεις από 10.000 έως 30.000 ευρώ σε όσους μετακομίζουν και φτιάχνουν σπίτια στην Τοσκάνη.

«Στόχος της παρέμβασης είναι να ευνοήσει και να ενθαρρύνει την αύξηση του πληθυσμού και την κοινωνικοοικονομική αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών, λειτουργώντας σε αντίθεση με τη διαδικασία περιθωριοποίησής τους», αναφέρεται στην ενημερωτική ιστοσελίδα του προγράμματος.

Οι επιχορηγήσεις αυτές θα καλύπτουν το 50% του κόστους ανακαίνισης ενός σπιτιού σε μία από τις 76 πόλεις της Τοσκάνης που έχουν λιγότερους από 5.000 κατοίκους. Ανάμεσα σε αυτές τις πόλεις συγκαταλέγονται και ορισμένες εξαιρετικά δημοφιλείς για τουρίστες.

Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε Ιταλούς, κατοίκους της ΕΕ και πολίτες τρίτων χωρών, εφόσον έχουν άδεια διαμονής διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών. Οι επιλέξιμοι αιτούντες θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα κάνουν το ακίνητο στην Τοσκάνη κύρια κατοικία τους. Σημειώνεται πως οι αιτήσεις για το πρόγραμμα λήγουν στις 27 Ιουλίου.

Χωριά-φαντάσματα

Η Ιταλία πειραματίζεται εδώ και χρόνια με διάφορα προγράμματα για την προσέλκυση νέων κατοίκων στις αγροτικές περιοχές της. Η χώρα, η οποία έχει το μικρότερο ποσοστό παιδιών κάτω των 15 ετών στην Ευρώπη, αντιμετωπίζει μια δημογραφική κρίση τόσο έντονη που σχεδόν 2.500 πόλεις βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και δεν θα επιβιώσουν πάνω από 25 χρόνια ακόμα, σύμφωνα με μελέτη του 2016 που δημοσίευσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιταλίας.

Μάλιστα, το CNN ανέφερε πέρυσι ότι υπάρχουν περισσότερα από 6.000 χωριά-φαντάσματα σε όλη τη χώρα, που έχουν εγκαταλειφθεί λόγω της μετανάστευσης και των φυσικών καταστροφών.

Ως απάντηση στο πρόβλημα, το 2018 προσφέρθηκαν στους νέους κατοίκους της ιταλικής περιφέρειας Μολίζε 27.500 δολάρια για να μετακομίσουν στα εγκαταλελειμμένα ορεινά χωριά στην ανατολική ακτή της χώρας. Την επόμενη χρονιά, αξιωματούχοι στην πόλη Ολολάι έβγαλαν 200 σπίτια προς πώληση έναντι 1 ευρώ το καθένα.

Στη Σικελία διατέθηκαν επίσης σπίτια του 1 δολαρίου, τα οποία, παρά την απελπιστική ανάγκη ανακαίνισής τους, προσέλκυσαν τεράστιο ενδιαφέρον από ομογενείς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments