Ειδήσεις

Η Νίκη της Μαρίν Λεπέν: Ένα Μαύρο Σύννεφο Πάνω από την Ευρώπη και την Ελλάδα

Η Νίκη της Μαρίν Λεπέν: Ένα Μαύρο Σύννεφο Πάνω από την Ευρώπη και την Ελλάδα
Γράφει στο pagenews.gr η Βασιλική Τσίντζου - Πολιτεύτρια Ανατ. Αττικής ΝΔ

Η νίκη της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές εκλογές δεν αποτελεί μόνο ένα σοκ για τη Γαλλία, αλλά και έναν έντονο κίνδυνο για ολόκληρη την Ευρώπη, και κατ’ επέκταση, για την Ελλάδα. Η άνοδος της ακροδεξιάς ηγέτιδας στην εξουσία σηματοδοτεί μια νέα εποχή αβεβαιότητας και ανησυχίας, με επιπτώσεις που ξεπερνούν τα γαλλικά σύνορα και απειλούν τη συνοχή και τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε Κρίση

Η πολιτική πλατφόρμα της Λεπέν, που περιλαμβάνει έντονο ευρωσκεπτικισμό, προαναγγέλλει μια περίοδο βαθιάς κρίσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Λεπέν έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή της να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Γαλλίας με την ΕΕ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η πιθανότητα ενός “Frexit” – της εξόδου της Γαλλίας από την Ένωση – αποτελεί πλέον ένα εφιαλτικό σενάριο που θα μπορούσε να κατακερματίσει την ενότητα της Ευρώπης.

 Οικονομικές Επιπτώσεις

Οι οικονομικές επιπτώσεις της νίκης της Λεπέν είναι εξίσου ανησυχητικές. Οι αγορές αντιδρούν με τρόμο στην προοπτική μιας ασταθούς Γαλλίας, που θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη. Οι επενδυτές ενδέχεται να αποσύρουν κεφάλαια από την ευρωπαϊκή αγορά, οδηγώντας σε αύξηση των επιτοκίων και επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η οικονομική αστάθεια που θα προκύψει μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες ανάκαμψης από την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας.

#### Μετανάστευση και Προσφυγικό

Η σκληρή στάση της Λεπέν απέναντι στη μετανάστευση προαναγγέλλει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα. Οι πολιτικές της, που προωθούν την αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων και την απέλαση μεταναστών, θα ασκήσουν επιπλέον πίεση στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Η πιθανότητα να επανέλθουν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη υπερφορτωμένες δομές φιλοξενίας.

Πολιτική Αστάθεια

Η νίκη της Λεπέν δίνει φτερά στις ακροδεξιές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Η άνοδος του εθνικισμού και του λαϊκισμού αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην Ελλάδα, αυτό μπορεί να ενισχύσει ακροδεξιά κόμματα και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια. Η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται όταν οι ρητορικές μίσους και οι εξτρεμιστικές ιδέες κερδίζουν έδαφος, και η νίκη της Λεπέν μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τέτοιες εξελίξεις.

Συμπεράσματα

Η νίκη της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές εκλογές είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας. Οι πολιτικές της θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και την ίδια την έννοια της ευρωπαϊκής ενότητας. Είναι επιτακτική ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να αναγνωρίσουν τους κινδύνους και να συνεργαστούν στενά για να προστατεύσουν τις δημοκρατικές αξίες και τα επιτεύγματα δεκαετιών συνεργασίας. Η Ελλάδα, ειδικά, πρέπει να προετοιμαστεί για τις επιπτώσεις και να ενισχύσει τις άμυνες της απέναντι σε αυτή τη νέα απειλή.

Άρθρο στο pagenews.gr της Βασιλική Τσίντζου – Πολιτεύτρια Ανατ. Αττικής ΝΔ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments