Γεωπολιτικά

Οι Ασιάτες εταίροι της Αμερικής δεν ανησυχούν αρκετά για τον Τραμπ

Οι Ασιάτες εταίροι της Αμερικής δεν ανησυχούν αρκετά για τον Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Former U.S. President and Republican presidential candidate Donald Trump gestures after addressing the Conservative Political Action Conference (CPAC) annual meeting in National Harbor, Maryland, U.S., February 24, 2024. REUTERS/ Elizabeth Frantz/Reuters

Πώς η επιστροφή του θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή

Δεν μπορεί κανείς να κάνει μια πολιτική συζήτηση στις ασιατικές πρωτεύουσες σήμερα χωρίς να παρασυρθεί σε μια συζήτηση σχετικά με την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Οι Ιάπωνες έχουν επινοήσει ακόμη και μια φράση, moshi-tora (“αν ο Τραμπ”) -συντομογραφία για το “Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο;”. Οι εικασίες αφθονούν σχετικά με το πώς μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα μπορούσε να διαφέρει από την πρώτη θητεία του Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ουάσινγκτον επικεντρώθηκε στην εμβάθυνση των συμμαχικών συνεργασιών και στη δημιουργία συνασπισμών για να ανταγωνιστεί οικονομικά την Κίνα και να ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ της Ταϊβάν.

Ο Τραμπ έχει εκφράσει έντονα την επιθυμία του να δώσει προτεραιότητα στο στενό ατομικό συμφέρον της Αμερικής και να κάνει λιγότερα για να βοηθήσει τους εταίρους των ΗΠΑ. Και όμως, πολλοί Ασιάτες αναλυτές και πολιτικοί ηγέτες επιδεικνύουν έναν βαθμό ηρεμίας για την προοπτική μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το αμερικανικό Κογκρέσο πέτυχε κάποια διακομματική συναίνεση σχετικά με την ενίσχυση των συμμαχιών, τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού και την προστασία των αμερικανικών αγορών από τον ανταγωνισμό της Κίνας, και ορισμένοι ηγέτες στην Ασία ελπίζουν ότι οι λογικοί νομοθέτες θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τις πολιτικές του Τραμπ. Άλλοι πιστεύουν ότι επειδή διαχειρίστηκαν έναν ασταθή Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του με σχετική επιτυχία, μπορούν να το ξανακάνουν.

Αλλά αυτή η εμπιστοσύνη είναι άστοχη. Μια δεύτερη διακυβέρνηση Τραμπ είναι πιθανό να είναι πολύ πιο αποδιοργανωτική για την Ασία από ό,τι ήταν η πρώτη.

Στην πρώτη θητεία του Τραμπ, τα πιο ριζοσπαστικά ένστικτά του στην εξωτερική πολιτική αμβλύνθηκαν από την παρουσία έμπειρων διορισμένων- αυτά τα στοιχεία δεν θα υπάρχουν σε μια δεύτερη θητεία. Αν ο Τραμπ πάρει μια δεύτερη ευκαιρία στην προεδρία, είναι ακόμη πιο πιθανό από ό,τι πριν να δει τους συμμάχους ως εμπορικούς αντιπάλους, να μειώσει το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ παγκοσμίως, να γίνει φίλος με αυταρχικούς ηγέτες και να αμφισβητήσει τους κανόνες που μέχρι στιγμής εξασφάλιζαν τη μη διάδοση των πυρηνικών στην Ασία. Οι ασιατικοί εταίροι της Ουάσινγκτον σε θέματα ασφάλειας θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο αυτοδύναμοι για την άμυνά τους, καθώς η Αμερική θα γίνει απλώς ένας ακόμη συναλλακτικός, ιδιοτελής παίκτης αντί για τον καλοπροαίρετο προστάτη που επί μακρόν υποστήριζε τη φιλελεύθερη τάξη στην περιοχή. Όλοι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένων στενών συμμάχων όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, πρέπει να ξυπνήσουν στην πραγματικότητα ότι μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα φέρει νέες και προκλητικές εκπλήξεις.

Οι ασιατικές κυβερνήσεις προσπαθούν να προετοιμαστούν για μια ακόμη προεδρία Τραμπ. Οι αίθουσες συνεδρίων από τη Σεούλ έως τη Μανίλα βρίθουν από πάνελ εμπειρογνωμόνων που προβλέπουν ποιες μπορεί να είναι οι πολιτικές του για τη δεύτερη θητεία. Πρώην αξιωματούχοι του Τραμπ και επίδοξοι διορισμένοι είναι οι πιο διάσημοι ομιλητές στα ασιατικά συνεδριακά κυκλώματα. Οι ασιατικές πρεσβείες στην Ουάσινγκτον έχουν δημιουργήσει ειδικές μονάδες έρευνας πολιτικής για να καλύψουν τις προεδρικές εκστρατείες και να εντοπίσουν και να γίνουν φίλοι με μέλη της ομάδας του συστήματος του Τραμπ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασιατικές χώρες προσπαθούν να προλάβουν τις πολιτικές διαμάχες σε μια δεύτερη προεδρία Τραμπ. Οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, για παράδειγμα, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης των υφιστάμενων συμφωνιών επιμερισμού των αμυντικών βαρών για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τις εκθετικά υψηλότερες, πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων απαιτήσεις που μπορεί να τους θέσει ο Τραμπ. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, εν τω μεταξύ, αγωνίζονται να θεσμοθετήσουν πολυμερείς συμφωνίες, όπως οι μυριάδες αμερικανικές -Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας, οι πρωτοβουλίες αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας που προέκυψαν από μια σημαντική σύνοδο κορυφής του Καμπ Ντέιβιντ το 2023 με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, η τριμερής συμφωνία ασφαλείας Αυστραλίας-Ηνωμένου Βασιλείου-Ηνωμένων Πολιτειών για τα υποβρύχια πυρηνικής πρόωσης (γνωστή ως AUKUS), το οικονομικό πλαίσιο του Ινδο-Ειρηνικού που αποσκοπεί στην οικοδόμηση πιο ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού και η τριμερής θαλάσσια δημοκρατία του Ινδο-Ειρηνικού μεταξύ Ιαπωνίας, Φιλιππίνων και Ηνωμένων Πολιτειών, έτσι ώστε ο Τραμπ να μην μπορεί να τις αναιρέσει.

Αυτή η δουλειά έχει νόημα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ προχώρησε στην αναίρεση συμφωνιών που πίστευε ότι “κορόιδευαν” τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του, αποσύρθηκε από την εμπορική συμφωνία Trans-Pacific Partnership- είχε επίσης εμμονή με τη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με συμμάχους που θεωρούσε ότι εκμεταλλεύονταν δωρεάν τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα ξεζούμιζαν οικονομικά τις Ηνωμένες Πολιτείες με εμπορικά πλεονάσματα. Ο Τραμπ απαιτούσε ακόμη και όλα τα ενημερωτικά του έγγραφα για μια συνάντηση ή μια κλήση με έναν παγκόσμιο ηγέτη προκειμένου να δει αν η χώρα του εκάστοτε ηγέτη είχε εμπορικό πλεόνασμα εμπορευμάτων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, οι Ασιάτες ηγέτες αντιμετώπισαν αυτή την αβεβαιότητα εκμεταλλευόμενοι, όπου μπορούσαν, τις ιδιαιτερότητες του Τραμπ για να προωθήσουν τους δικούς τους πολιτικούς στόχους. Για παράδειγμα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε Σίνζο έκανε φιλίες με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της μετάβασης μεταξύ της εκλογής του το 2016 και της ορκωμοσίας του το 2017 – και στη συνέχεια χρησιμοποίησε τις εκκλήσεις του Τραμπ για μεγαλύτερο επιμερισμό του αμυντικού κόστους από τους συμμάχους ασφαλείας για να προωθήσει τον επανεξοπλισμό της Ιαπωνίας παρά την εσωτερική αντίδραση. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν χρησιμοποίησε το πάθος του Τραμπ για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν για να ακολουθήσει μια στρατηγική δέσμευσης με τη Βόρεια Κορέα. Και οι σκληροπυρηνικοί απέναντι στην Κίνα εκμεταλλεύτηκαν την εμμονή του Τραμπ με το εμπορικό έλλειμμα για να ακολουθήσουν πολιτικές για τον περιορισμό της ανταγωνιστικότητας της Κίνας σε όλα τα θέματα ασφάλειας και οικονομίας.

Αλλά η πεποίθηση των συμμάχων ότι μπορούν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο μια δεύτερη θητεία του Τραμπ είναι λανθασμένη

Για αρχή, οι αξιωματούχοι που υπολογίζουν ότι θα μπορούσαν να χειριστούν μια δεύτερη προεδρία Τραμπ εξίσου καλά με την πρώτη, υποθέτουν εσφαλμένα ότι θα έχουν παρόμοιο διαμέτρημα συνομιλητών στον Λευκό Οίκο με τους οποίους θα μπορούν να συνεργαστούν. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ωστόσο, ο Τραμπ γέμισε τη διοίκησή του με έναν αριθμό έμπειρων διαμορφωτών πολιτικής που είχαν υπηρετήσει σε προηγούμενες προεδρικές διοικήσεις Ρεπουμπλικανών. Αυτοί οι βετεράνοι δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν. Ο Τραμπ είναι πολύ πιθανότερο να εγκαταλείψει την εμπειρία και την εμπειρογνωμοσύνη υπέρ της αφοσίωσης όταν επιλέγει τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου και την ομάδα εθνικής ασφαλείας του.

Η κατευθυντήρια αρχή του Τραμπ στην εξωτερική πολιτική δεν είναι η υπεράσπιση της ελευθερίας, των δημοκρατικών αξιών ή της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης. Αντιθέτως, ο Τραμπ παρακινείται κυρίως από τα μερκαντιλιστικά ένστικτα και τον εγωισμό. Σίγουρα θα ισχυριστεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επωμίζονται καμία παγκόσμια ευθύνη. Θα αντιμετωπίσει τους ιστορικούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών όχι ως εταίρους αλλά ως εμπορικούς αντιπάλους και θα επιδιώξει να γίνει φίλος με αυταρχικούς, αντίπαλους ηγέτες όπως ο Κιμ, ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ. Αν και τέτοιες κινήσεις μπορεί να φαίνονται οικείες, σε μια δεύτερη θητεία του Τραμπ θα αποδειχθούν ιδιαίτερα αποδιοργανωτικές για τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία, επειδή τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ασία βρίσκονται σε διαφορετική θέση από ό,τι ήταν το 2016. Ο Μπάιντεν αποκατέστησε την εμπιστοσύνη με βασικούς συμμάχους και υποστήριξε νέες, συνεργατικές πρωτοβουλίες μεταξύ των χωρών της περιοχής. Αυτός ο μακρύς κατάλογος πρωτοβουλιών περιλαμβάνει τη βελτίωση της ενοποίησης των δυνάμεων μεταξύ του αμερικανικού και του ιαπωνικού στρατού, την ενίσχυση της αποτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών στην κορεατική χερσόνησο, την πρόβλεψη νέων στρατιωτικών ρυθμίσεων των ΗΠΑ στην Αυστραλία και τις Φιλιππίνες, την επέκταση της ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν την Ταϊβάν να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τη σύναψη νέων ρυθμίσεων για την αλυσίδα εφοδιασμού με πολλούς συμμάχους.

Κανένα ποσό θεσμοθέτησης δεν μπορεί πραγματικά να διασφαλίσει τον Τραμπ από αυτές τις προόδους. Για παράδειγμα, ο Τραμπ έχει την εκτελεστική εξουσία να καταργήσει το Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού, το οποίο έχει ήδη ενισχύσει τα έργα καθαρής ενέργειας, απαλλαγής από τον άνθρακα, υποδομών και ανθεκτικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού στην Ασία. Πιθανότατα θα επιδιώξει επίσης να επαναδιαπραγματευτεί οποιεσδήποτε υπάρχουσες συμφωνίες επιμερισμού του αμυντικού κόστους με το σκεπτικό ότι οι συμφωνίες του Μπάιντεν επέτρεπαν στους συμμάχους να εξαπατούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και δεν θα είναι ευχαριστημένος με την κατάσταση του αμερικανο-ασιατικού εμπορίου. Επί του παρόντος, επτά από τους οκτώ βασικούς συμμάχους και εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ινδο-Ειρηνικό (Ινδία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και Ταϊλάνδη) έχουν εμπορικά πλεονάσματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνολικού ύψους άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επειδή δεν μπόρεσε να τα ξεφορτωθεί στην πρώτη του θητεία, ο Τραμπ θα επιμείνει στη μείωση αυτών των ανισορροπιών. Οι μικρότερες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας με εμπορικά πλεονάσματα, όπως το Βιετνάμ (103 δισεκατομμύρια δολάρια) και η Μαλαισία (25 δισεκατομμύρια δολάρια), δεν θα χαριστούν επίσης. Ο Τραμπ μπορεί κάλλιστα να στοχοποιήσει όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ με δασμούς 10% ή και περισσότερο, ανεξάρτητα από τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν επενδύσει πρόσφατα οι χώρες αυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού. Πέρα από τον οικονομικό αντίκτυπό τους, οι δασμοί αυτοί θα στείλουν ένα μήνυμα στους συμμάχους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φροντίζουν μόνο για τον εαυτό τους και δεν μπορούν πλέον να εμφανίζονται μόνο ως προστάτες.

Ο Τραμπ πιθανότατα θα προσπαθήσει να συνεχίσει τις προσπάθειες του Μπάιντεν για τη δημιουργία νέων αλυσίδων εφοδιασμού με τσιπ ημιαγωγών, υποστηρίζοντας ότι η αποσύνδεση από την Κίνα στον τομέα των αναδυόμενων τεχνολογιών ήταν ιδέα της κυβέρνησής του. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξήσει τους ήδη σημαντικούς εμπορικούς δασμούς του τμήματος 301 των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κίνας, ξεκινώντας πιθανότατα έναν ολοκληρωμένο εμπορικό πόλεμο- μπορεί ακόμη και να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής των μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων με την Κίνα. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ θα ακολουθήσει αυτές τις οικονομικές πολιτικές θα περιπλέκεται από την προσωπική του προτίμηση στους δικτάτορες και τους ισχυρούς άνδρες. Ο Τραμπ δεν μπορεί να αντισταθεί στα παγκόσμια τηλεοπτικά υπερθεάματα που του προσφέρουν οι συναντήσεις κορυφής με τον Κιμ, τον Πούτιν και τον Σι, και ακόμη και καθώς οι εντάσεις αυξάνονται για το εμπόριο, σίγουρα θα μιλήσει θετικά για τη σχέση του με όλους αυτούς τους άνδρες. Η συμπεριφορά του, ωστόσο, είναι πιθανό να βάλει τον Σι σε ισχυρότερη θέση: αν ο Τραμπ επιδιώξει μια συμφωνία με τον Πούτιν για την Ουκρανία, ο Σι θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να επεκτείνει τη βιομηχανική και αμυντική συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία και να σταθεροποιήσει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτού του είδους η συμφωνία πιθανότατα θα οδηγήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία να αντισταθμίσουν παρά να έρθουν πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες οικονομικά ή στρατιωτικά.

Όσον αφορά την ασφάλεια, ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν, Γουίλιαμ Λάι, μπορεί να είναι κάπως σίγουρος ότι λίγα πράγματα θα αλλάξουν στην επιφάνεια. Το αμερικανικό Κογκρέσο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αποτροπή και την άμυνα του νησιού. Ο Τραμπ, επίσης, θα υποστηρίξει την άμυνα της Ταϊβάν, θα ζητήσει αυξημένες αμυντικές δαπάνες από την Ταϊπέι και θα συνεχίσει να πουλάει όπλα στην Ταϊβάν σύμφωνα με τον νόμο περί σχέσεων με την Ταϊβάν. Ορισμένοι πιθανοί μελλοντικοί διορισμένοι από τον Τραμπ έχουν μάλιστα δηλώσει ότι πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καθιερώσουν επίσημες δεσμεύσεις ασφαλείας και διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, απομακρυνόμενες από τη στρατηγική ασάφεια.

Αλλά οποιαδήποτε επιφανειακή συνέχεια στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ταϊβάν θα στηριχθεί όχι στην αίσθηση του Τραμπ ότι η Ταϊβάν είναι ένας φάρος δημοκρατίας που χρειάζεται την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά στην προθυμία του να χρησιμοποιήσει την Ταϊβάν ως πιθανό διαπραγματευτικό χαρτί με την Κίνα. Η πολιτική του Τραμπ για την Ταϊβάν θα είναι επομένως θεμελιωδώς απρόβλεπτη. Σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Time τον Απρίλιο, ο Τραμπ ρωτήθηκε αν θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής της Κίνας. Δεν απάντησε καταφατικά. “Μου έχουν κάνει αυτή την ερώτηση πολλές φορές”, είπε, “και πάντα αρνούμαι να απαντήσω, επειδή δεν θέλω να αποκαλύψω τα χαρτιά μου”. Αυτό υποδηλώνει ότι ο Τραμπ αγαπά την απρόβλεπτη συμπεριφορά στο θέμα της Ταϊβάν ως μια μορφή πίεσης προς τον Σι. Εάν ο Τραμπ πουλήσει την Ταϊβάν σε κάποια συμφωνία με την Κίνα, κάθε σύμμαχος θα μπορούσε εύλογα να αισθανθεί ότι θα είναι ο επόμενος.

Παρόλο που ο Τραμπ, σε μια δεύτερη θητεία, μπορεί να χρησιμοποιήσει τις σωστές λέξεις για να περιγράψει την αλληλεγγύη των Ηνωμένων Πολιτειών προς τους Ασιάτες συμμάχους τους, θα επιμένει όλο και περισσότερο ότι θέλει οι σύμμαχοι των ΗΠΑ να πληρώνουν περισσότερα και οι Ηνωμένες Πολιτείες να πληρώνουν λιγότερα. “Αν δεν πρόκειται να πληρώσετε, τότε είστε μόνοι σας”, δήλωσε στο Time. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα θελήσει να αποψιλώσει κάθε συμμετοχή των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε κοινή στρατιωτική άσκηση, εκτός εάν οι σύμμαχοι εταίροι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια δομή συμμαχίας που φαίνεται αμετάβλητη -η τριμερής σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας στο Καμπ Ντέιβιντ, για παράδειγμα, θα συνεχίσει σχεδόν σίγουρα να υπάρχει- αλλά κινδυνεύει να αποψιλωθεί.

Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ότι ο Τραμπ θα υποστηρίξει το νέο σχέδιο πυρηνικών υποβρυχίων και τεχνολογίας της Αυστραλίας, ούτε είναι ξεκάθαρο ότι θα θελήσει να πληρώσει για μια σχεδιαζόμενη νέα στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη δυτική Αυστραλία. Απαιτώντας από την Ιαπωνία δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές μεριδίου του κόστους και αποπληρώνοντας τις στρατιωτικές ασκήσεις, ο Τραμπ θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει τις επενδύσεις της Ιαπωνίας στην υδρορροή της στρατιωτικής της στάσης, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων αμυντικών δαπανών και της επιχειρησιακής ενσωμάτωσης των στρατευμάτων της και των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν εκεί. Οι νέοι εμπορικοί δασμοί στην Ιαπωνία θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν μια κακή πολιτική οπτική με αυτόν τον μακροχρόνιο, πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ. Ο Τραμπ θα μπορούσε ακόμη και να αποσυνδέσει εντελώς τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις ανησυχίες της Ιαπωνίας για την ασφάλειά της, λέγοντας ότι δεν θα υποστηρίξει το Τόκιο σε μια σύγκρουση με το Πεκίνο για τα νησιά Σενκάκου (γνωστά ως νησιά Ντιαογιού στην Κίνα) ή αν οι πύραυλοι της Πιονγκγιάνγκ πέσουν στην Ιαπωνία.

Μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την κορεατική χερσόνησο.

Ο αυξανόμενος φετινός τυμπανοκρουσμός των βορειοκορεατικών δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων θα φέρει τον Τραμπ σε μια θέση παρόμοια με εκείνη που αντιμετώπισε το 2017. Αλλά είναι απίθανο να απαντήσει απειλώντας να ρίξει “φωτιά και οργή” στον Κιμ. Ήδη φαίνεται, αντίθετα, να εξετάζει μια αναθεώρηση της προσέγγισής του για τη Βόρεια Κορέα, δίνοντας προτεραιότητα στην επίτευξη μιας συμφωνίας με τον Κιμ για τη διακοπή των πυρηνικών δοκιμών με αντάλλαγμα την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να σφραγίσει τη συμφωνία προσφέροντας κάποια λιγότερο σημαντική αλλά απτή μορφή αποπυρηνικοποίησης -όπως η παράδοση μιας περιορισμένης ποσότητας σχάσιμου υλικού ή μιας πυρηνικής συσκευής πρώτης γενιάς- για την οποία θα μπορούσε να καυχηθεί ο Τραμπ. Ο Τραμπ λατρεύει τις εύκολες νίκες. Θα μπορούσε να επιμείνει ότι “κέρδισε” και να ευνουχίσει την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας χωρίς ποτέ να αφοπλίσει τον Κιμ από το τεράστιο οπλοστάσιό του με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, υπερηχητικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και τακτικά πυρηνικά όπλα.

Ο Τραμπ θα μπορούσε τότε επίσης να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη Νότια Κορέα. Η επιθυμία του να το κάνει αυτό (όπως και να αποσύρει στρατεύματα από την Ευρώπη και άλλα μέρη της Ασίας) είναι καλά τεκμηριωμένη. Ήδη από το 1990, σε συνέντευξή του στο Playboy, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η Νότια Κορέα είναι πολύ πλούσια και εκμεταλλεύεται την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων εκεί- έχει επαναλάβει συχνά αυτόν τον ισχυρισμό στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Ο πρώην σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, προειδοποίησε στα απομνημονεύματά του ότι “φοβόταν ότι η τελική απειλή του Τραμπ -αποσύροντας τα στρατεύματά μας από κάθε χώρα που δεν καταβάλλει αυτό που θεωρούσε επαρκές ποσό- ήταν πραγματική στην περίπτωση της Νότιας Κορέας”.

Ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα στην πυρηνικοποίηση ολόκληρης της κορεατικής χερσονήσου. Η πλειοψηφία του νοτιοκορεατικού κοινού υποστηρίζει ήδη σθεναρά την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αλλά ο ενθουσιασμός τους αντισταθμίζεται από την απέχθεια για την πυρηνικοποίηση μεταξύ των στρατηγικών ελίτ της χώρας -πρόσωπα όπως ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες, επιχειρηματίες και πολιτικοί ηγέτες. Όμως, σε μια έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2024 σε αυτές τις ελίτ, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι οι απόψεις τους σχετικά με τη μη πυρηνικοποίηση θα άλλαζαν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχωρούσαν από τις δεσμεύσεις τους για την ασφάλεια της Νότιας Κορέας.

Εάν η Νότια Κορέα δρομολογήσει ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, αυτό θα δώσει στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα επικίνδυνα κίνητρα για να προλάβουν τις δυνατότητές της. Και η πυρηνικοποίηση της Νότιας Κορέας θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη μίμηση: η Μιανμάρ, για παράδειγμα, έχει δείξει ενδιαφέρον για τον εμπλουτισμό ουρανίου και για τα σχέδια πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Παρόλο που η Ιαπωνία ασπάζεται επί του παρόντος τους μη πυρηνικούς κανόνες, η χώρα διαθέτει επίσης σχεδόν 50 τόνους σχάσιμου υλικού στα χέρια της – αρκετά για να κατασκευάσει 5.000 πυρηνικά όπλα. Η Ταϊβάν μπορεί να μην θέλει να μείνει εκτός του κλαμπ.

Οι πολιτικές του Τραμπ θα μπορούσαν να προσφέρουν αποτελέσματα που ορισμένοι Αμερικανοί πιστεύουν ότι θέλουν: μικρότερα εμπορικά ελλείμματα, ένα ενοποιημένο στρατιωτικό αποτύπωμα που θα εστιάζει πιο ξεκάθαρα στην Κίνα, ένα modus vivendi με κακοποιοί παράγοντες όπως ο Κιμ και μεγαλύτερο επιμερισμό του κόστους από τους συμμάχους. Αλλά η επιρροή της Κίνας στην Ασία θα αυξηθεί αναπόφευκτα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνουν απλώς άλλος ένας συναλλακτικός παίκτης στην περιοχή. Οι Ασιάτες σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για μια δεύτερη θητεία Τραμπ αυξάνοντας τις αμυντικές τους δαπάνες, τονίζοντας τις επενδύσεις τους στις αμερικανικές αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, και επαναλαμβάνοντας γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν ένας καλοπροαίρετος περιφερειακός ηγεμόνας. Και πρέπει να δράσουν συντονισμένα: ακόμη και αν ένας σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ασία καταφέρει να σταθεροποιήσει τις δικές του διμερείς σχέσεις με τον Τραμπ, η επιδείνωση των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με τις γύρω χώρες θα θέσει τη συνολική ασφάλεια της περιοχής σε πιο επισφαλή κατάσταση. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι να συνειδητοποιήσουν οι Ασιάτες ηγέτες ότι όσο κι αν προσπαθούν να “χαϊδέψουν” τον εγωισμό του Τραμπ, η διαδρομή είναι πιθανό να είναι πιο ανώμαλη και πιο απρόβλεπτη μια δεύτερη φορά.

Πηγή: Foreign Affairs

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments