Γαλλία: Mετωπική αναμέτρηση δύο κόσμων
Πηγή Φωτογραφίας: Les Echos
Tα πράγματα οδηγούνται σε μετωπική σύγκρουση δυο διαφορετικών κόσμων με πιθανότερο αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός βαθέως εθνικού διχασμού που εκτός των άλλων θα καταστήσει προβληματική την όποια συγκατοίκηση ενδέχεται να επιβληθεί αναγκαστικά.
Με υψηλά ποσοστά συμμετοχής, οι Γάλλοι ανέδειξαν τη λεπενική Εθνική Συσπείρωση ως νικήτρια στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Αν και τα ποσοστά της Ακροδεξιάς ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα, η δημοκρατική πλειοψηφία εξακολουθεί να αντιτίθεται σε αυτήν και να την απομακρύνει από την εξουσία. Αυτό αποτελεί απόρριψη του υποψηφίου πρωθυπουργού της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά, από τη δυνατότητα να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση.
Η μισή εκλογική βάση εξέφρασε την επιθυμία της να τιμωρηθεί ο Πρόεδρος Μακρόν, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η παράταξη του. Αν και το ποσοστό ψήφων που έλαβε η προεδρική πλειοψηφία ήταν μεγαλύτερο από τις ευρωεκλογές, αποτελεί τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία της χώρας. Η επιβίωση του πολιτικού Κέντρου είναι αμφίβολη, αλλά υπάρχουν προσπάθειες για τον σχηματισμό μιας νέας πλειοψηφίας με διάφορες πολιτικές κατευθύνσεις.
Η μεγαλύτερη εκπληξη στις εκλογές ήταν η ανάδειξη του “κεντρικού μπλοκ”, παρά τις προτάσεις των κεντρώων. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι αποφάσισαν να μην τιμωρήσουν τον Μακρόν, θεωρώντας την άνοδο της αριστεράς εξίσου ανεπιθύμητη με την άνοδο της Ακροδεξιάς. Οι Ρεπουμπλικανοί που δεν ακολούθησαν τη γραμμή Σιοττί συγκέντρωσαν σχεδόν το 10% των ψήφων, ενώ η συγκρουσιακή προσωπικότητα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη μετάλλαξη της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της ενωμένης αριστεράς να συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων.
Οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν συμπαθούν τον Μελανσόν και τις ακρότητες που υιοθετεί, κάτι που θα δυσκολέψει τη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων στον δεύτερο γύρο. Παρόλα αυτά, ο ίδιος έκανε έκκληση να μην ψηφίσουν υπέρ της ακροδεξιάς και ανακοίνωσε ότι όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του Λαϊκού Μετώπου θα αποσυρθούν από τον δεύτερο γύρο για να στηρίξουν όσους έχουν περισσότερες πιθανότητες νίκης έναντι της Ακροδεξιάς.
Ανάλογο ήταν και το περιεχόμενο του εξίσου δραματικού καλέσματος που απηύθυνε στην δημοκρατική πλειοψηφία ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν, ο αρχιτέκτονας της θεαματικής ανάκαμψης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο κατεξοχήν πολέμιος του Μελανσόν εντός του συνασπισμού της ενωμένης αριστεράς.
Υπάρχει πιθανότητα να διαμορφωθεί μια Εθνική Συσπείρωση που θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Η εξέλιξη των αναμετρήσεων στις περιφέρειες, όπου οι υποψήφιοι προέρχονται από διαφορετικά σχήματα, θα είναι κρίσιμη. Σε πολλές περιφέρειες, ο υποψήφιος της Εθνικής Συσπείρωσης έχει ήδη το προβάδισμα. Ωστόσο, συνολικά, υπάρχουν 307 περιφέρειες όπου τρεις υποψήφιοι έχουν προκριθεί για τον δεύτερο γύρο, καθώς και έξι περιφέρειες με υποψηφίους από τέσσερα διαφορετικά σχήματα. Το ποσοστό απροσδιοριστίας στους εκλογικούς συσχετισμούς είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Το βέβαιο είναι ότι τα πράγματα οδηγούνται σε μετωπική σύγκρουση δυο διαφορετικών κόσμων με πιθανότερο αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός βαθέως εθνικού διχασμού που εκτός των άλλων θα καταστήσει προβληματική την όποια συγκατοίκηση ενδέχεται να επιβληθεί αναγκαστικά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας