Διεθνή

Πώς βλέπει η διεθνής κοινότητα τον Μπάιντεν μετά το ολέθριο ντιμπέιτ – Η αντίδραση της Ρωσίας

Πώς βλέπει η διεθνής κοινότητα τον Μπάιντεν μετά το ολέθριο ντιμπέιτ – Η αντίδραση της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Πώς βλέπει η διεθνής κοινότητα τον Μπάιντεν μετά το ολέθριο ντιμπέιτ – Η αντίδραση της Ρωσίας

«Ο Τραμπ τον έφαγε ζωντανό», δήλωσε διπλωμάτης

Η «θλιβερή» εμφάνιση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ  απέναντι στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ απήχησε σε όλο τον πλανήτη, με ξένους διπλωμάτες να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους.

Παράλληλα, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις σε μια επακόλουθη αμερικανική εκλογική αναμέτρηση που θα μπορούσε να ανατρέψει το «status quo» της εξωτερικής πολιτικής σε περίπτωση που ο Τραμπ επανεκλεγεί.

«Δύσκολο να το παρακολουθήσει κανείς», περιέγραψαν στο CNN πολλοί ξένοι διπλωμάτες το ντιμπέιτ μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ το βράδυ της Πέμπτης.

Ήταν μια κακή νύχτα

Η συντριπτική αίσθηση μεταξύ διπλωματών από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, όπως αναφέρει δημοσίευμα του cnn, ήταν πως επρόκειτο «μια κακή νύχτα για τον Μπάιντεν», όπως το έθεσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα ότι ο Μπάιντεν είναι γέρος και γερνάει. Το είδαμε. Δυσκολεύτηκα να καταλάβω τι έλεγε και καταλαβαίνω αρκετά καλά αγγλικά», δήλωσε δεύτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Ο Τραμπ τον έφαγε ζωντανό», είπε ένας Άραβας διπλωμάτης.

«Ήμουν συγκλονισμένος. Δεν πίστευα στα μάτια μου», δήλωσε ένας Ασιάτης διπλωμάτης.

Η αποτυχία του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ έγινε πρωτοσέλιδο σε όλη την Ευρώπη, με αριστερές και δεξιές εφημερίδες να κατακεραυνώνουν τον πρόεδρο.

Έντονες ανησυχίες για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει ο Τραμπ

Οι επιδόσεις του προέδρου στο ντιμπέιτ ενέτειναν επίσης τις ήδη έντονες ανησυχίες για τις πολιτικές που πιθανόν θα εφαρμόσει ο Τραμπ αν κερδίσει τον Νοέμβριο.

Αντι-ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ την Πέμπτη επέδειξε για άλλη μια φορά τις απομονωτικές του τάσεις και τη ΝΑΤΟ-σκεπτικιστική του κοσμοθεωρία που συχνά θορύβησε τους συμμάχους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας.

Στο ντιμπέιτ, ο Τραμπ αμφισβήτησε τη συνέχιση της χρηματοδότησης του πολέμου της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας και ισχυρίστηκε -ψευδώς- ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία από ό,τι όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μαζί.

Ο Τραμπ άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι είχε μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για το «όνειρό» του να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία και ο Πούτιν

Επιτέθηκε επίσης στον Μπάιντεν για την απόσυρση από το Αφγανιστάν και υποστήριξε ότι ήταν ο λόγος που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022.

«Όταν ο Πούτιν το είδε αυτό, είπε, ξέρετε κάτι, νομίζω ότι θα μπούμε μέσα και ίσως πάρουμε το – αυτό ήταν το όνειρό του. Του μίλησα γι’ αυτό, το όνειρό του. Η διαφορά είναι ότι ποτέ δεν θα είχε εισβάλει στην Ουκρανία. Ποτέ», δήλωσε ο Τραμπ.

Ουκρανός πολιτικός δήλωσε στο CNN ότι βρήκε τις δηλώσεις του Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία «ανησυχητικές».

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει τώρα να διαχειριστεί υπεύθυνα ένα σχέδιο διαδοχής.

«Ο Μάρκος Αυρήλιος ήταν ένας μεγάλος αυτοκράτορας, αλλά τα θαλάσσωσε με τη διαδοχή του δίνοντας τη σκυτάλη στον ανίκανο γιο του Κομμούδο (Αυτός, από τον Μονομάχο). Του οποίου ο καταστροφικός ρόλος ξεκίνησε την παρακμή της Ρώμης. Είναι σημαντικό να διαχειρίζεται κανείς τη βόλτα του προς το ηλιοβασίλεμα», έγραψε.

Ενώ ένας δεύτερος Πολωνός διπλωμάτης δεν μάσησε τα λόγια του, χαρακτηρίζοντας την εμφάνιση του Μπάιντεν «φρίκη και αυτοκινητιστικό δυστύχημα».

Μετά το ντιμπέιτ, δεν ήταν μόνο οι Δημοκρατικοί που έθεταν την προοπτική αντικατάστασης του Μπάιντεν στο ψηφοδέλτιο για τον Νοέμβριο – ξένοι διπλωμάτες αναρωτιόντουσαν επίσης αν οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να στραφούν σε ένα σχέδιο Β.

Αλλά όπως και πολλοί Αμερικανοί, οι διπλωμάτες ξύπνησαν την Παρασκευή χωρίς να είναι σίγουροι για το τι θα μπορούσε να γίνει.

Ορισμένοι από αυτούς απευθύνονται σε επαφές στις ΗΠΑ για να πάρουν μια ιδέα για την πιθανότητα οι Δημοκρατικοί να προχωρήσουν από τον Μπάιντεν.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει στρατηγική

Οι διπλωμάτες δεν εξεπλάγησαν από τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με την εξωτερική πολιτική κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ – με έναν από αυτούς να τα χαρακτηρίζει «την ίδια συνταγή ως συνήθως» – αλλά πρόσθεσαν ότι αισθάνονται ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για την έλλειψη δέσμευσής του για την Ουκρανία και για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Άλλοι διπλωμάτες παρατήρησαν επίσης ότι τα σχόλια του Τραμπ για τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς πιθανόν να τον πλήξουν μεταξύ των αραβοαμερικανών ψηφοφόρων.

Παρόλα αυτά, παρά την ενίσχυση των μακροχρόνιων ζητημάτων από τον Τραμπ, υπήρχε μια πραγματική αίσθηση ανησυχίας για την εμφάνιση του Μπάιντεν και για το τι μπορεί να σημαίνει για τις πιθανότητές του τον Νοέμβριο.

Τα παραπατήματα του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ στην Ατλάντα άγγιξαν ένα νεύρο σε ολόκληρη την ήπειρο.

Κανένα έθνος δεν έμεινε ανεπηρέαστο από τις ανησυχίες για την απόδοση του Μπάιντεν.

Χαρούμενη Μόσχα

Αλλά εκεί που μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης έδειχνε σοκαρισμένο, τα ρωσικά ήταν θετικά χαρούμενα.

Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Μόσχας, Russia 1, διακωμώδησε την επίδοση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ.

Η οικοδέσποινα της εκπομπής Όλγα Σκαμπέεβα τον συνεχάρη γελώντας που δεν έπεσε, και στη συνέχεια τον επέκρινε για αυτό που αποκάλεσε πάγωμα 20 δευτερολέπτων, λέγοντας ότι είχε πρόβλημα να θυμηθεί ποιος και πού βρισκόταν.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν έμεινε ξύπνιος μέχρι αργά για να παρακολουθήσει το ντιμπέιτ και ότι «δεν είναι στη λίστα των κύριων θεμάτων της ατζέντας (του Πούτιν)».

Το γεγονός ότι η ρωσική τηλεόραση παρωδούσε τον Μπάιντεν τόσο σύντομα μετά το ντιμπέιτ πιθανότατα αντικατοπτρίζει τη διάθεση του Ρώσου προέδρου, που πιθανώς αναπτερώθηκε από το γεγονός ότι ο Τραμπ, ο οποίος επέκρινε το ΝΑΤΟ, άφησε να εννοηθεί η περικοπή της χρηματοδότησης για την Ουκρανία και δήλωσε ότι θα υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία πριν από το τέλος του έτους.

Πάντως μια επανεκλογή Τραμπ είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, με τον κόσμο να θεωρεί ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνος τώρα απ’ ό,τι όταν έφυγε από το αξίωμά του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments