Διεθνή

Ρωσία, Κίνα και Τουρκία μαζί στην Αστάνα

Ρωσία, Κίνα και Τουρκία μαζί στην Αστάνα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ρωσία, Κίνα και Τουρκία μαζί στην Αστάνα

Ωστόσο μένει ακόμη άγνωστο το κατά πόσο οι τρεις άνδρες έχουν προγραμματίσει μία «κεκλεισμένων των θυρών» συνάντηση!

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Βλαντιμίρ Πούτιν κα Σι Τζινπίνγκ, θα καθίσουν στο ίδιο… τραπέζι στο πλαίσιο της 24ης Συνόδου του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

Ωστόσο μένει ακόμη άγνωστο το κατά πόσο οι τρεις άνδρες έχουν προγραμματίσει μία «κεκλεισμένων των θυρών» συνάντηση!

Ο πρόεδρος της Κίνας, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, θα συμμετάσχει στην περιφερειακή σύνοδο κορυφής και θα πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στο Καζακστάν και το Τατζικιστάν από τις 2 ως τις 6 Ιουλίου..

«Ο πρόεδρος Σι θα παρευρεθεί στην 24η σύνοδο του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αστάνα» και θα πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στο Καζακστάν και το Τατζικιστάν, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χουά Σουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Πεκίνο έχει εντείνει πρόσφατα τις διπλωματικές προσπάθειές του στην κεντρική Ασία. Ο κινέζος πρόεδρος είχε ζητήσει την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων στη διάρκεια της συνόδου κορυφής που οργάνωσε τον περασμένο Μάιο η Κίνα και στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες χωρών της περιοχής.

Οι επίσημες επισκέψεις πραγματοποιούνται έπειτα από προσκλήσεις του προέδρου του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ και του προέδρου του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Και Ερντογάν αλλά και Πούτιν

Εκεί ωστόσο, θα βρεθούν ο Ρώσος πρόεδρος αλλά και ο Τούρκος ομόλογός του, καθότι ο η Άγκυρα παραδέχθηκε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ρώσο ηγέτη στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στις 3-4 Ιουλίου στο Καζακστάν.

Εππιπλέον, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι ο Ερντογάν θα συναντηθεί «πιθανότατα» με τον Πούτιν στο Καζακστάν «τις επόμενες ημέρες».

Σε σχόλιό του στο AFP, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την πιθανή συνάντηση του Ερντογάν με τον Πούτιν στην Αστάνα.

Ο Ερντογάν και ο Πούτιν συναντήθηκαν για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2023 στο Σότσι της Ρωσίας, ενώ ο Φιντάν επισκέφθηκε τη Ρωσία στις αρχές Ιουνίου, όπου συμμετείχε στη συνάντηση των BRICS και έγινε δεκτός από τον Πούτιν και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ερντογάν ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει τον Πούτιν στην Τουρκική Δημοκρατία τον Φεβρουάριο, αλλά η επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη αναβλήθηκε.

Τώρα όμως θα είναι… και οι τρεις!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments