Γαλλία: Το φιλελεύθερο Κέντρο βυθίζεται στην αβεβαιότητα
Πηγή Φωτογραφίας: Daily Sabah
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 9 Ιουνίου μετά την ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές, είδε τον κεντρώο συνασπισμό να υφίσταται ακόμα μια ταπεινωτική ήττα την Κυριακή.
Η συμμαχία «Μαζί» κατετάγη τρίτη με 20,7%, πίσω και από τη συμμαχία των αριστερών κομμάτων, “Νέο Λαϊκό Μέτωπο”, που έλαβε 28,1%.
Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση με 33,5% σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό της σε σύγκριση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2022.
Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα για το προεδρικό στρατόπεδο; Όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτούσε πρόωρες εκλογές, υποσχόταν “μια εποχή ουσιαστικού ξεκαθαρίσματος”.
Αλλά μετά από τρεις εβδομάδες και μια προεκλογική εκστρατεία – αστραπή, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο πρόεδρος έχασε το στοίχημα .
“Το γεγονός ότι το κόμμα του απέσπασε την τρίτη θέση σε μια εκλογική αναμέτρηση που ο ίδιος προκάλεσε αποτελεί μεγάλη ήττα”, δήλωσε ο Εμμανουέλ Ριβιέρ, ειδικός αναλυτής σε θέματα πολιτικής και δημοσκοπήσεων.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο Μακρόν δεν παραδέχθηκε ότι το κόμμα του ηττήθηκε, αλλά αντίθετα ζήτησε “μια ευρεία και δημοκρατική συσπείρωση ενόψει του δεύτερου γύρου”.
Ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να εμποδίσουν την ακροδεξιά να καταλάβει την εξουσία στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Μακρόν, Γκαμπριέλ Ατάλ, κάλεσε τους ψηφοφόρους να αποτρέψουν τη νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης, αλλά δήλωσε παράλληλα ότι το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν, “Ανυπότακτη Γαλλία”, δεν αποτελεί αξιόπιστη επιλογή.
Είναι άλλωστε εμφανές ότι η αποτελεσματικότητα του “δημοκρατικού μετώπου” απέναντι στην ακροδεξιά έχει αποδυναμωθεί με την πάροδο των ετών.
Τι ακολουθεί για το κεντρώο κόμμα του Μακρόν; Από πολλές απόψεις, η ψήφος της Κυριακής ήταν ψήφος διαμαρτυρίας κατά των χειρισμών του προέδρου σε βασικά εσωτερικά ζητήματα, σύμφωνα με τον François-Xavier Millet, πολιτικό εμπειρογνώμονα και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο των Αντιλλών.
Ο ίδιος δήλωσε στο Euronews ότι “δεν υπάρχει καμία ελπίδα για το προεδρικό κόμμα βραχυπρόθεσμα”.
Μακροπρόθεσμα, όμως, ο Millet πιστεύει ότι ο Μακρόν έχει βάσιμες ελπίδες να διασώσει το κόμμα του, ειδικά σε περίπτωση που η Εθνική Συσπείρωση κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών: “Εάν η ακροδεξιά ηγηθεί της κυβέρνησης, ο Μακρόν θα μπορούσε να προσπαθήσει να ανακτήσει κάποιου είδους πολιτική νομιμοποίηση μακροπρόθεσμα, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως εγγυητή του Συντάγματος που προσπαθεί να προστατεύσει τους Γάλλους από τις πολιτικές της ακροδεξιάς”.
Με αριθμό ρεκόρ εδρών να διεκδικούνται στον δεύτερο γύρο από τρεις υποψηφίους, τώρα ξεκινάει το πολιτικό «παζάρι».
Τα κόμματα καλούνται να αποφασίσουν ποιοι υποψήφιοι και σε ποιες περιφέρειες θα πρέπει να παραιτηθούν προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες να ηττηθούν οι υποψήφιοι της ακροδεξιάς.
Οι συμμετοχές στον δεύτερο γύρο πρέπει να υποβληθούν πριν από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης από υποψηφίους που έχουν λάβει στον πρώτο τουλάχιστον το 12,5% των ψήφων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με τον Emmanuel Rivière, το μέλλον της κεντρώας συμμαχίας “απειλείται”, καθώς το πολιτικό τοπίο θα αλλάξει μετά από τις πρόωρες εκλογές.
“Οι πιθανοί διάδοχοι του Μακρόν θα προσπαθήσουν να οικοδομήσουν κάτι νέο”, εξήγησε ο ειδικός σε θέματα δημοσκοπήσεων στο Euronews, αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό του Μακρόν Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος ηγείται του κεντροδεξιού κόμματος “Ορίζοντες”.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Φιλίπ κατηγόρησε τον Μακρόν ότι “σκότωσε την προεδρική πλειοψηφία” και πολλοί ακόμη πολιτικοί από το προεδρικό στρατόπεδο έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση.
Πολλοί υποψήφιοι που κατεβαίνουν με την κεντρώα συμμαχία αρνήθηκαν ακόμη και να βάλουν το πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν στις προεκλογικές τους αφίσες, φοβούμενοι ότι η εικόνα του θα μπορούσε να περιορίσει τις πιθανότητές τους να εκλεγούν.
Η Annabelle, 28 ετών, που ζει στο Παρίσι, συνόψισε τα συναισθήματα πολλών πολιτών που ψήφισαν Μακρόν με «μισή καρδιά»: “Νομίζω ότι απογοήτευσε πολλούς Γάλλους και κανείς δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί ξανά”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας