Policy Briefs

Το ρίσκο γύρισε μπούμερανγκ για τον Μακρόν

Το ρίσκο γύρισε μπούμερανγκ για τον Μακρόν

Πηγή Φωτογραφίας: British GQ

Η γερμανική Süddeutsche Zeitung αναφέρει ως πιθανό ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης του Μακρόν από την προεδρία πριν από τις εκλογές του 2027.

Με πηχυαίους τίτλους «ανατροπής» και αναλύσεις που εκπέμπουν ανησυχία όχι μόνο για όσα προηγήθηκαν αλλά κυρίως για όσα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την επόμενη Κυριακή στη Γαλλία, υποδέχθηκαν τα διεθνή ΜΜΕ την είδηση της επικράτησης της λεπενικής ακροδεξιάς στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν ήρθε πρώτος με 33%, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της γαλλικής αριστεράς και κεντροαριστεράς ακολούθησε στη δεύτερη θέση με 28% και το κεντρώο μπλοκ του Εμανουέλ Μακρόν στην τρίτη, με 20%, ενώ η τελική κατανομή των συνολικά 577 εδρών της γαλλικής εθνοσυνέλευσης πρόκειται να κριθεί στον επόμενο δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου.

Για μια «ιστορική νίκη» της ακροδεξιάς στη Γαλλία, κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αποτελεί «τεράστια αποτυχία για τον Μακρόν».

«Ο Μακρόν έχει ήδη τελειώσει. Μπορεί κανείς να σταματήσει τη Λεπέν;», διερωτάται, σε δική του ανάλυση, το ευρωπαϊκό Politico, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου «ταπεινωτικό» για τον 46χρονο Γάλλο πρόεδρο.

«Ο Μακρόν και η Γαλλική αριστερά τώρα τρέχουν να απαντήσουν στη νίκη της Λεπέν», γράφουν οι FT, υποστηρίζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος πήρε ένα «απερίσκεπτο ρίσκο» όταν αποφάσισε να οδηγήσει τη Γαλλία σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές έπειτα από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

«Η αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να πάεει σε πρόωρες εκλογές φαίνεται πως απέτυχε παταγωδώς, χαρίζοντας στον Εθνικό Συναγερμό μια αποφασιστική νίκη», αναφέρουν οι New York Times.

«Η ακροδεξιά είναι τώρα η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Γαλλία», σημειώνει το BBC.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκές αγορές ποντάρουν τώρα στην προοπτική η Λεπέν να μην καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ενώ ο Μακρόν και η γαλλική αριστερά τρέχουν με στόχο να ανακόψουν το μομέντουμ της άκρας δεξιάς.

Σύμφωνα με τη Le Monde, ο συνασπισμός των πολιτικών δυνάμεων υπό τον Μακρόν «αποδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο έπειτα από τον πρώτο γύρο των εκλογών» ενώ πλέον υπάρχουν διαφωνίες στις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού γύρω από τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει στον επικείμενο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. «Ο συνασπισμός του Μακρόν διχασμένος για το πώς θα μπλοκάρει την ακροδεξιά», γράφει η Monde, διερωτώμενη εάν το μπλοκ του Μακρόν θα αποσύρει από τον β΄ γύρο τους υποψηφίους του που ήρθαν τρίτοι την περασμένη Κυριακή.

Ως «συντριπτικό πλήγμα» κατά της κεντρώας συμμαχίας του Μακρόν ερμηνεύει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ο Economist, υποστηρίζοντας ότι το ρίσκο που πήρε ο 46χρονος Γάλλος πρόεδρος είχε τελικώς τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Η γερμανική ΤΑΖ σημειώνει, από την πλευρά της, ότι «η ακροδεξιά συνεχίζει την ταχεία προέλασή της στη Γαλλία με ένα ποσοστό υψηλότερο από εκείνο των ευρωεκλογών», ενώ η επίσης γερμανική Süddeutsche Zeitung υπογραμμίζει ότι η Γαλλία «δεν έχει κουλτούρα κυβερνήσεων συνασπισμού για τη δημιουργία μετεκλογικών συμμαχιών».

Η Süddeutsche Zeitung προχωρά μάλιστα ένα βήμα παραπέρα και αναφέρει ως πιθανό ακόμη και το ενδεχόμενο της παραίτησης του Μακρόν από την προεδρία πριν από τις εκλογές του 2027.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments