Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Επιταχύνουμε τις διαδικασίες πρόσληψης νοσηλευτών

Άδωνις Γεωργιάδης: Επιταχύνουμε τις διαδικασίες πρόσληψης νοσηλευτών

Πηγή Φωτογραφίας: [370500] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κάνουμε το παν για να γίνει πιο ελκυστική η θέση του γιατρού στο ΕΣΥ

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών της πρόσληψης νοσηλευτών αναφέρθηκε, από το βήμα της Βουλής, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Λαμβάνοντας το λόγο σε προ ημερησίας διατάξεως στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε τροπολογίας, η οποία δίνει έμφαση στην παράταση και την επιτάχυνση, λέγοντας εισαγωγικά πως «η τροπολογία, που εισάγεται, από τέσσερα άρθρα. Με αυτά παρατείνουμε γιατρούς και νοσηλευτές και παρατείνουμε τη δυνατότητα των ανασφάλιστων αιμοκαθαρούμενων ασθενών να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιες δομές υγείας. Επίσης, υπάρχει διάταξη για τη μοριοδότηση του νοσηλευτικού και λοιπού πλην γιατρών προσωπικού για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Δεν πρέπει να μείνουμε χωρίς νοσηλευτές στα νοσοκομεία. Δεν θα πάρουμε νοσηλευτές για να γίνουν υπάλληλοι σε πολιτικά γραφεία ή στα λογιστήρια των νοσοκομείων, αλλά θα πρόκειται για πραγματικούς νοσηλευτές, νοσηλευτές που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομειακές μονάδες. Νοσηλευτές χρειαζόμαστε στα νοσοκομεία, σε νοσηλευτές στα νοσοκομεία αφορά η διάταξη».

«Όσον αφορά τις παρατάσεις ιατρών και νοσηλευτών, πρέπει να γίνει σε όλος σαφές πως έχουμε τεράστιο έλλειμμα προσωπικού στα νοσοκομεία», συνέχισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συμπλήρωσε: «Πέρα από τις παρατάσεις, δεν έχουμε άλλη λύση πέρα από τις παρατάσεις να καλύπτουμε τις θέσεις που παραμένουν κενές στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η αντιπολίτευση επαναλαμβάνει μονότονα την αύξηση των μισθών ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Μα προκηρύσσουμε συνεχώς θέσεις ιατρών, με ακόμη μεγαλύτερες απολαβές και με πληρωμένη την παραμονή. Έτσι, σκεφτόμαστε άλλους τρόπους, πιο ευέλικτους, ελπίζοντας να κάνουμε τη θέση του ιατρού στο δημόσιο σύστημα υγείας πιο ελκυστική.

Επαναλαμβάνω ότι προκηρύσσουμε θέσεις, που βγαίνουν κενές. Παραπέμπω στην Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία δημοσιεύει άρθρο που υπογραμμίζει ότι στην Ε.Ε. έχουμε 1,5 εκατομμύριο λιγότερους νοσηλευτές και στην Ελλάδα 15.000  λιγότερους νοσηλευτές. Επιταχύνουμε λοιπόν τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, ειδικότερα νοσηλευτών. Προκήρυξη του 2021 δεν έχει οδηγήσει σε προσλήψεις το 2024. Και αυτό δεν αποτελεί αιχμή για το ΑΣΕΠ. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

«Ακόμη», εξακολούθησε ο υπουργός Υγείας, «δεν προκηρύσσουμε θέσεις μονίμου προσωπικού για όσους εργάζονται με ΣΟΧ (=Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου). Η χώρα μας έχει ανώτατο όριο πρόσληψης προσωπικού. Ένας φεύγει και ένας προσλαμβάνεται. Σε αυτή την οροφή προτεραιότητα πρόσληψης στο ΕΣΥ δεν έχουν εργαζόμενοι στη σίτιση και στη φύλαξη. Προτεραιότητα πρόσληψης έχουν οι ιατροί και νοσηλευτές. Είναι ντροπή να υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ αυτή τη θέση. Γιατί το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται τις προσλήψεις σε φύλαξη και σίτιση, και όχι σε ιατρούς και νοσηλευτές.

Επίσης, εμείς προτάσσουμε το outsourcing. Δεν προτιμούμε τους ΣΟΧ. Η μελέτη για το outsourcing πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Εφετείο, που έκριναν ότι συμφέρει στην ελληνική διοίκηση το outsourcing. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα αποκτήσει κυβερνησιμότητα, υιοθετώντας το αίτημα κάθε πικραμένου. Το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας με αυτή την πολιτική», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments