Πολιτική

Δεκτή η τροπολογία Φάμελλου από τον ΟΑΣΕ για την παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου

Δεκτή η τροπολογία Φάμελλου από τον ΟΑΣΕ για την παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια και να αποφεύγουμε την αναφορά σε μια παράνομη κατοχή, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα»

Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε η τροπολογία για την παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου αλλά και για την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, που κατέθεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Σωκράτης Φάμελλος, στη διακήρυξη της ετήσιας συνέλευσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η τροπολογία συζητήθηκε σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας του ΟΑΣΕ, που συνεδριάζει αυτές τις ημέρες στο Βουκουρέστι.

Υπερασπιζόμενος την τροπολογία ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε πως «είναι αναγκαίο να συμπεριληφθεί στην απόφασή μας ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί τη βάση της πολιτικής μας. Οφείλουμε επίσης να αναφερθούμε στην παράνομη κατοχή της μισής κυπριακής επικράτειας από την Τουρκία. Τη στιγμή μάλιστα που στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή».

«Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια και να αποφεύγουμε την αναφορά σε μια παράνομη κατοχή, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα παρά τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Εάν θέλουμε πραγματικά να υποστηρίξουμε την επίλυση συγκρούσεων σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και να προτρέψουμε όλα τα μέρη να εντείνουν τις προσπάθειες για να εξευρεθεί μια λύση, πρέπει να συμπεριλάβουμε αυτή την τροπολογία στην απόφασή μας» τόνισε.

Όπως σημειώνεται την ίδια ανακοίνωση, ο Σωκράτης Φάμελλος στην επιχειρηματολογία του στηρίχτηκε στις βασικές αρχές της ελληνικής διπλωματικής πολιτικής και της διπλωματικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είναι το διεθνές δίκαιο, η τήρηση των αποφάσεων των παγκόσμιων/διεθνών φορέων και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Και επισήμανε ότι η υιοθέτηση της τροπολογίας από τα μέλη της Επιτροπής του ΟΑΣΕ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της δέσμευσης των κρατών-μελών του ΟΑΣΕ στις αποφάσεις τους που πρέπει να εφαρμοστούν.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η υιοθέτηση της άνω τροπολογία του Σωκράτη Φάμελλου συνάντησε την έντονη αντίθεση της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας του ΟΑΣΕ. Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση υιοθετήθηκαν δύο τροπολογίες της βουλευτή Ε. Χαραλαμπίδου από την Κύπρο, η πρώτη σχετικά με τον ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα, την πρωτοβουλία «Αμάλθεια», και η δεύτερη για τις αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου καθώς και μία τροπολογία του βουλευτή Κ.Χατζηγιάννη, επίσης από την Κύπρο, για το Διακοινοβουλευτικό Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments