Στα άκρα το “κόμμα Κασσελάκη” με το “κόμμα Τσίπρα”
Πηγή Φωτογραφίας: [368936] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Έκρυθμη κατάσταση επικρατεί στα δύο μεγαλύτερα κόμματα του προοδευτικού χώρου, οδηγώντας τους υπέρμαχους της συνεργασίας (ακόμα και με ίδρυση νέου φορέα) σε εκτιμήσεις ότι «εκ των πραγμάτων διευκολύνεται το εγχείρημα» και τους πολέμιους στην πεποίθηση ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα κινηθούν στην αντίθετη κατεύθυνση.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλες οι πλευρές, ανεξαρτήτως ομαδοποιήσεων, μιλούν για σπάσιμο του σκοινιού που ενώνει τον «ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη» με τον «ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα».
Σύμφωνα με τον Στέφανο Κασσελάκη, η επιλογή της ρήξης έγινε επειδή κατάλαβε ότι το νέο προοδευτικό σχήμα τον αφήνει εκτός παιχνιδιού και πλέον ενδιαφέρεται για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Η Κουμουνδούρου δίνει το μήνυμα ότι το νέο κόμμα χτίζεται ήδη, με τις ανακοινώσεις για τα νέα think tanks να είναι εντατικές τις τελευταίες ημέρες. Αντιδρώντας στην απάντηση των “κύκλων του Αλέξη Τσίπρα” για τα οικονομικά του κόμματος και το κλείσιμο της “Αυγής”, απευθύνθηκε απευθείας στον προκάτοχό του, αγνοώντας την παρέμβαση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.
Όμως, όπως σημειώνουν στελέχη που δεν ανήκουν στον κλειστό πυρήνα των κασσελακικών, αλλά στηρίζουν ακόμα τον νέο πρόεδρο, με τη χθεσινή μεταμεσονύχτια πρόκληση στον κ. Τσίπρα «έλα να αναλάβεις πάλι το κόμμα ή, αν δεν θέλεις, στήριξε με», στην πραγματικότητα εγκλωβίστηκε ο ίδιος.
«Εάν ο Αλέξης δεν απαντήσει, τι θα κάνει ο Στέφανος την Κυριακή;» ρωτούν… όχι ρητορικά. Σύμφωνα με πηγές δε, ο κ. Κασσελάκης είχε ήδη ζητήσει, το προηγούμενο διάστημα, δήλωση στήριξης από τον κ. Τσίπρα και, «αφού δεν την έλαβε, προχώρησε στη δημόσια πρόκληση».
Προς το παρόν, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να απαντήσει έμμεσα μέσω της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Koτς στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι δεν μετανιώνει για την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του αρχηγού του κόμματός του και ότι αν θέλεις να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία. Από την πλευρά των 87, δεν υπάρχει σχέδιο για αμφισβήτηση της προεδρίας Κασσελάκη, αλλά για έντονη κριτική στην τακτική του, κυρίως για το θέμα του μαύρου χρήματος στα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε, δεν θα τινάξει όλο το κόμμα στον αέρα.
Εάν, πάντως, βρεθεί μέλος της Κ.Ε. που θέσει επισήμως θέμα νέου προέδρου (σ.σ. το έκανε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος), ο κ. Κασσελάκης θα σηκώσει το γάντι, όπως έκανε και στο συνέδριο τον Φεβρουάριο. Και, μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, θα συνδυάσει το «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», που είχε πει τότε, με το «Αλέξη, πάρε θέση».
Στο ερώτημα τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει άλλη υποψηφιότητα, οι πηγές αναφέρουν ότι «οι κάλπες είναι και για επαναβεβαίωση μιας προεδρίας, όχι μόνο για επικράτηση ενός εκ των υποψηφίων».
Το αδύνατο σημείο είναι ότι σ’ αυτή την περίπτωση η προσέλευση μελών-φίλων στις κάλπες θα είναι ισχνή, λίγων χιλιάδων, οπότε δύσκολα θα μπορεί να υπάρξει “νομιμοποίηση” του επανεκλεγέντος ή του… εκλεγέντος προέδρου.
Τις επόμενες μέρες θα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν οι προθέσεις, με κομβική στιγμή τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη, όπου οι κασσελακικοί και οι «απέναντι» σχεδόν ισοψηφούν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας