Πολιτική

Υπουργικό Συμβούλιο με φόντο τα πύρινα μέτωπα

Υπουργικό Συμβούλιο με φόντο τα πύρινα μέτωπα

Πηγή Φωτογραφίας: [369241] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μέτρα πρόληψης και καθαρισμός οικοπέδων στο επίκεντρο.

Το σύνθημα «μπροστά» που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας αρχίζει να υλοποιείται σήμερα, με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 11:00 το πρωί.

«Έχουμε ένα χρέος να χαράξουμε έναν καθαρό ορίζοντα και να μείνουμε μακριά από σύννεφα τα οποία θολώνουν το τοπίο», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. «Όπως διάφορα ψευτοδιλήμματα, περί δήθεν στροφής προς το κέντρο, προς τα δεξιά, προς τα αριστερά. Θέλω να επαναλάβω: ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά και είμαστε μακριά από κάποιες ξεπερασμένες ταμπέλες που -πραγματικά το πιστεύω- στην εποχή μας μάλλον έχουν εξαντλήσει τη σημασία τους».

Σήμερα, λοιπόν, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, που θα καταπιαστεί με θέματα που εκτείνονται από την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών –που αποκτά νέα διάσταση μετά και τα πολλά πύρινα μέτωπα του τελευταίου τριημέρου- μέχρι την επιτάχυνση των προσλήψεων με αλλαγές στο ΑΣΕΠ: Ο χρόνος μεταξύ προσωρινών και οριστικών πινάκων –με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών και την ελαχιστοποίηση των ενστάσεων– θα μειωθεί σημαντικά και θα πέσει σε λιγότερο από ένα μήνα. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών, που σήμερα παίρνει μέχρι και οκτώ μήνες, μπορεί να περιοριστεί μακροπρόθεσμα ακόμα και στις δύο εβδομάδες.

Έτσι, ο συνολικός χρόνος από την προκήρυξη μέχρι την πλήρωση της θέσης που μπορεί να φτάνει και τα τρία χρόνια, θα μειωθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο, με το στόχο να μπαίνει στο φιλόδοξο όριο των έξι μηνών.

«Ελλάδα 2.0» και ακρίβεια στο επίκεντρο

Την πορεία υλοποίησης του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός εθνικής οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης. Θα παρουσιάσει τη νέα θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τέταρτο αίτημα εκταμίευσης επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση των πόρων και την προετοιμασία για το πέμπτο αίτημα πληρωμής από τις Βρυξέλλες.

Η επιλογή νέου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως και το εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό, θα πάνε χρονικά πιο πίσω, με το δεύτερο να συζητείται μάλλον στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, στο τέλος Ιουλίου.

Σήμερα, επίσης, θα προχωρήσει η ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) με τριάντα νέα στελέχη, ώστε να μπορέσει να γίνει πράξη η διεύρυνση και εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος αναμένεται να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, με την οποία αυξάνεται το ανώτατο πρόστιμο από 2 σε 6 εκατομμύρια ευρώ σε όσους κάνουν προσφορές (προωθητικές ενέργειες) με προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί και από 1 σε 5 εκατομμύρια ευρώ στα σούπερ μάρκετ που πωλούν προϊόντα με κέρδος μεγαλύτερο από εκείνο που είχαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021.

Αναλυτικά, τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι τα εξής:

Εισήγηση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Απορροφήσεις και πέμπτο αίτημα πληρωμής Παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη του νομοσχεδίου: Επιτάχυνση διαδικασιών προσλήψεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, ρυθμίσεις θεμάτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διατάξεις για την οργάνωση χερσαίων συνοριακών σταθμών και άλλες διατάξεις Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με τις προτεραιότητες για ανθεκτικές υποδομές και για βιώσιμες μεταφορές Εισήγηση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια σχετικά με τον καθαρισμό οικοπέδων, μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments