Ελλάδα

Oι τελικές εκτιμήσεις για τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής [vid]

Oι τελικές εκτιμήσεις για τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Oι τελικές εκτιμήσεις για τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής [vid]

Τις προβλέψεις του για τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας, ανά επιστημονικό πεδίο, παρουσίασε ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Στράτος Στρατηγάκης

Τις προβλέψεις του για τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας, ανά επιστημονικό πεδίο, παρουσίασε ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Στράτος Στρατηγάκης. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ανάφερε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για κάθε σχολή εξαρτάται από τη ζήτηση που έχει.

Μάλιστα, αναφερόμενος στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, τόνισε ότι τα παιδιά και οι γονείς τους «επιλέγουν τώρα σπουδές και όχι επάγγελμα».

1ο Επιστημονικό πεδίο

Σύμφωνα με της εκτιμήσεις του αναλυτή, ο μέσος όρος των μαθημάτων για τους υποψήφιους προβλέπεται να κυμαίνεται 13,45 στη Γλώσσα, 10,64 στα Αρχαία, 8,96 στην ιστορία και 12,43 στα Λατινικά.

«Βλέπουμε ότι ο μέσος όρος του 1ου πεδίου φέτος είναι 11,37 βαθμοί, ενώ πέρυσι ήταν 11,71. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε χειρότερες επιδόσεις», με τη μεγαλύτερη μείωση να εντοπίζεται στην ιστορία (8,6 φέτος) και στα Αρχαία στα 10,64 έναντι 10,8 βαθμούς.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής για το πρώτο πεδίο είναι 9,1. Αυτό σημαίνει ότι όποιο παιδί έχει μέσο όρο κάτω από 9,1 βαθμούς στα 4 μαθήματα χωρίς κανένα συντελεστή βαρύτητας δε θα μπορεί να δηλώσει καμία σχολή που ανήκει μόνο στο 1ο πεδίο. Άρα, το κατώφλι είναι το 9,1» ανέφερε ο κ. Στρατηγάκης.

2ο επιστημονικό πεδίο

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, στο 2ο επιστημονικό πεδίο ο μέσος όρος βαθμολογίας έχει ως εξής: 14,06 στη Γλώσσα, 9,07 στη Φυσική, 12,5 στη Χημεία, 12,17 στα Μαθηματικά.

«Εδώ τη ζημιά την έχει κάνει η Φυσική, όπου βλέπουμε το μέσο όρο της φέτος να είναι 9,7, ενώ πέρυσι ήταν 11,19. Μεγάλος ο αριθμός των παιδιών κάτω από τη βάση και κατά δεύτερον τα μαθηματικά που φέτος έχουν μέσο όρο 12,17 έναντι 12,86», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η μίνιμουμ ελάχιστη βάση εισαγωγής διαμορφώνεται στο 9,69 έναντι 9,87 πέρυσι.

«Θα έχουμε και εδώ πτώση των βάσεων. Αυτό προαναγγέλλει χαμηλότερη η ελάχιστη βάση εισαγωγής» είπε ο εκπαιδευτικός αναλυτής.

3ο και 4ο επιστημονικό πεδίο

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο υπάρχει πολύ μεγάλη πτώση στη φυσική με τον μέσο όρο να πέφτει από 9,97 στο 8,66.

«Αυτό παρασέρνει το μέσο όρο του πεδίου από το 9,31 στο 9,57» είπε.

Σε ό,τι αφορά το 4ο επιστημονικό πεδίο εκτίμησε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα είναι 8,34 βαθμούς, δηλαδή θα στα ίδια επίπεδα με το 2023.

Πώς πρέπει να συμπληρωθεί το μηχανογραφικό

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

«Η βάση διαμορφώνεται από τη ζήτηση», είπε αρχικά και συμπλήρωσε: «έχει μια σχολή υψηλή ζήτηση, θα έχει υψηλή βάση, έχει χαμηλή ζήτηση, θα έχει χαμηλή βάση. Ακόμα και στις περιζήτητες σχολές. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιατρική Αλεξανδρούπολης έχει τη χαμηλότερη βάση από τις Ιατρικές και η Νομική Κομοτηνής τη χαμηλότερη βάση από τις Νομικές. Αυτό συμβαίνει διότι είναι απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα, οπότε η ζήτηση είναι μικρότερη. Δεν σημαίνει ότι είναι χειρότερες σχολές».

Τέλος, ανέφερε ότι «τα παιδιά επιλέγουν τώρα σπουδές και όχι επάγγελμα. Αυτό πρέπει να το έχουν πολύ καλά στο μυαλό τους. Το επάγγελμα θα το επιλέξουν αργότερα και θα είναι ένας συνδυασμός των σπουδών που θα κάνουν, των εργασιακών αξιών που θα έχουν και των ευκαιριών που θα τους δοθούν επαγγελματικά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments