Διεθνή

Ανώτατο Δικαστήριο υπέρ Τραμπ: Χαίρει «μερικής» ασυλίας για τις πράξεις του όσο ήταν πρόεδρος

Ανώτατο Δικαστήριο υπέρ Τραμπ: Χαίρει «μερικής» ασυλίας για τις πράξεις του όσο ήταν πρόεδρος

Πηγή Φωτογραφίας: LE PHOTO: Republican presidential candidate and former U.S. President Donald Trump attends a press conference, the day after a guilty verdict in his criminal trial over charges that he falsified business records to conceal money paid to silence porn star Stormy Daniels in 2016, at Trump Tower in New York City, U.S., May 31, 2024. REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Η σημερινή απόφαση ήταν μία από τις τελευταίες που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο κατά τη φετινή του θητεία. Η συντηρητική πλειοψηφία αποφάσισε προς όφελος του Τραμπ, κάτι που βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη, βοηθώντας τους συνηγόρους του στην προσπάθειά τους να καθυστερήσουν όσο γίνεται περισσότερο την όποια δίκη, ώστε αυτή να μην ξεκινήσει πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι οι πρώην πρόεδροι δικαιούνται κάποιου βαθμού ασυλίας από την ποινική δίωξη, μειώνοντας δραματικά την πιθανότητα να προχωρήσει η ομοσπονδιακή ποινική υπόθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ με την κατηγορία ότι συνωμότησε για να σταματήσει τη μεταβίβαση της εξουσίας μετά τις εκλογές του 2020. Η συντηρητική πλειοψηφία του δικαστηρίου -στη δημιουργία της οποίας συνέβαλε ο Τραμπ διορίζοντας τρία μέλη του- αποφάσισε ότι οι πρόεδροι προστατεύονται από τη δίωξη για επίσημες ενέργειες που εκτείνονται στην «εξωτερική περίμετρο» του αξιώματός του, αλλά θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για πράξεις που διέπραξαν «ιδιωτικά», σημείωσε ο Guardian. Ο Τραμπ κατηγορείται ότι επέβλεπε μια εκτεταμένη προσπάθεια υπονόμευσης των εκλογών του 2020, συμπεριλαμβανομένων δύο κατηγοριών για συνωμοσία με σκοπό την παρεμπόδιση της πιστοποίησης των εκλογικών αποτελεσμάτων, συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση της κυβέρνησης και συνωμοσία με σκοπό την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου. Επίσης, κατηγορείται ότι διέδωσε ψευδείς ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης, σχεδίασε να χρησιμοποιήσει ψεύτικους εκλέκτορες, πίεσε αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να ξεκινήσουν εικονικές έρευνες για εκλογική απάτη και πίεσε τον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς, να παρεμποδίσει την πιστοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο.

Η σημερινή απόφαση ήταν μία από τις τελευταίες που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο κατά τη φετινή του θητεία. Η συντηρητική πλειοψηφία αποφάσισε προς όφελος του Τραμπ, κάτι που βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη, βοηθώντας τους συνηγόρους του στην προσπάθειά τους να καθυστερήσουν όσο γίνεται περισσότερο την όποια δίκη, ώστε αυτή να μην ξεκινήσει πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου. Η καθυστέρηση της δίκης, καθώς το Δικαστήριο κινήθηκε γρήγορα για να διατηρήσει τον Τραμπ στο ψηφοδέλτιο των προκριματικών εκλογών τον Μάρτιο, έχει ήδη πυροδοτήσει σφοδρές επικρίσεις από φιλελεύθερους και άλλους που πιστεύουν ότι η υπόθεση θα πρέπει να επιλυθεί πριν τις εκλογές. Η νομική στρατηγική του Τραμπ για όλες τις ομοσπονδιακές ποινικές υποθέσεις του -αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες στη Φλόριντα για παράνομη διατήρηση απορρήτων εγγράφων- ήταν να τις καθυστερήσει μέχρι τις εκλογές, με την ελπίδα ότι θα επανεκλεγεί και θα μπορέσει να διορίσει ως υπουργό Δικαιοσύνης έναν έμπιστό του που θα αποσύρει όλες τις κατηγορίες.

Ετσι, η δίκη για την υπόθεση υπονόμευσης των εκλογών από τον Τραμπ, δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν 88 ημέρες στη διάθεσή τους για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους, αφού η υπόθεση «πάγωσε» αυτόματα όταν ξεκίνησαν την προσφυγή για την ασυλία. Τον Οκτώβριο, ο Τραμπ κατέθεσε αίτηση απόρριψης του κατηγορητηρίου με την αιτιολογία ότι απολαμβάνει απόλυτης ασυλίας από την ποινική δίωξη. Η έφεση που ακολούθησε τον Δεκέμβριο, επέφερε αυτόματη αναστολή που πάγωσε τη διαδικασία της δίκης, διότι αν ο Τραμπ κέρδιζε το αίτημα ασυλίας του, αυτό θα απέκλειε κάθε δίωξη. Ως αποτέλεσμα, το «ρολόι» που μετρούσε αντίστροφα για την αρχική ημερομηνία της δίκης, στις 4 Μαρτίου, σταμάτησε, ενώ απέμεναν 88 ημέρες. Η υπόθεση υπονόμευσης των εκλογών από τον Τραμπ, παρέμεινε έτσι παγωμένη καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο εξέταζε το αίτημα ασυλίας του. Οι συντηρητικοί δικαστές δεν έδειξαν επείγουσα ανάγκη να επιλύσουν την υπόθεση κατά την προφορική συζήτηση, εν μέρει επειδή φάνηκε να θεωρούν την υπόθεση πολιτικά υποκινούμενη. Και καθυστέρησαν την ανακοίνωση της απόφασης, μέχρι την τελευταία δυνατή στιγμή, για να δώσουν περισσότερο χρόνο στον Τραμπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments