Διεθνή

Επίσκεψη Σολτς στη Βαρσοβία

Επίσκεψη Σολτς στη Βαρσοβία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

«Από κοινού μπορούμε να υπερασπιστούμε την ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Βαρσοβία, την πρώτη που πραγματοποιεί εκεί έπειτα από την επιστροφή του Ντόναλντ Τουσκ στην πρωθυπουργία της Πολωνίας.

“Καλό γείτονα» και «αξιόπιστο φίλο» χαρακτήρισε την Πολωνία ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Βαρσοβία, την πρώτη που πραγματοποιεί εκεί έπειτα από την επιστροφή του Ντόναλντ Τουσκ στην πρωθυπουργία.

«Μόνο από κοινού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας και να υπερασπιστούμε την ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς. Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, οι δύο χώρες είναι ήδη «καλοί γείτονες, εταίροι και αξιόπιστοι φίλοι, αλλά θέλουν και να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική», επεκτείνοντας την συνεργασία τους σε πολλούς τομείς.

Ο κ. Τουσκ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι βλέπει τη Γερμανία ως «ηγετική δύναμη για την κοινή ασφάλεια της Ευρώπης».

«Θα ενισχύσουμε την διαλειτουργικότητα των αμυντικών μας δυνατοτήτων, θα αυξήσουμε την παραγωγική ικανότητα και θα προωθήσουμε τις επενδύσεις της αμυντικής μας βιομηχανίας», αναφέρεται στο σχέδιο των 40 σελίδων που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες ενώ παράλληλα τονίζεται ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και στην ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στον τομέα των αρμάτων μάχης και των πυρομαχικών, με βασικό μέλημα την επάρκεια ανταλλακτικών για τα Leopard που έχουν παραδοθεί από τη Γερμανία και την Πολωνία στην Ουκρανία.

Στο σχέδιο δεν αναφέρονται, ωστόσο, συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που διεκδικεί η Πολωνία. «Η Γερμανία γνωρίζει την σοβαρότητα της ενοχής της, την ευθύνη της για τα εκατομμύρια των θυμάτων της γερμανικής κατοχής και την αποστολή που προκύπτει από αυτήν», δήλωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση των ηλικιωμένων θυμάτων είναι αυτή που μας απασχολεί πολύ και θα αναλάβουμε επίσης δράση σε αυτόν τον τομέα». Ο Όλαφ Σολτς δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πότε και πόση αποζημίωση θα πρέπει να καταβληθεί στα περίπου 40.000 θύματα της γερμανικής κατοχής που είναι ακόμη εν ζωή στην Πολωνία.

Η σημερινή συνάντηση στην Βαρσοβία ήταν η πρώτη διακυβερνητική συνάντηση των δύο πλευρών μετά το 2018.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments