Διεθνή

Λεπέν: Επιδιώκει υποστήριξη από άλλα κόμματα για την απόλυτη πλειοψηφία

Λεπέν: Επιδιώκει υποστήριξη από άλλα κόμματα για την απόλυτη πλειοψηφία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, insider.gr

Η Μαρίν Λεπέν αναζητά υποστήριξη πέραν του ακροδεξιού κόμματός της.

Η Μαρίν Λεπέν αναζητά υποστήριξη πέραν του ακροδεξιού κόμματός της, του Εθνικού Συναγερμού, η οποία θα της επιτρέψει να κυβερνήσει ακόμη και αν δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Γαλλία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

“Αν απέχουμε μόνο μερικά μέλη του κοινοβουλίου από την πλειοψηφία, θα προσπαθήσουμε να πάμε να τους βρούμε”, δήλωσε η Λεπέν στο ραδιόφωνο France Inter την Τρίτη. “Θα πάμε να δούμε τους άλλους και θα τους πούμε: Είστε έτοιμοι να συμμετάσχετε μαζί μας σε μια νέα πλειοψηφία;”

Ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του κυριάρχησαν στον πρώτο γύρο τωμ εκλογών πριν από δύο ημέρες, συγκεντρώνοντας το 33,2% των ψήφων. Η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο έλαβε 28%, ενώ ο συνασπισμός του Μακρόν κέρδισε 20,8%.

Ορισμένες προβλέψεις το βράδυ της Κυριακής έδειχναν ότι το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός μπορεί να φτάσει το όριο των 289 εδρών στο νομοθετικό σώμα που θα του έδινε την απόλυτη πλειοψηφία. Έκτοτε, τα άλλα κόμματα αποσύρουν υποψηφίους από εκλογικές περιφέρειες με περισσότερα από δύο άτομα που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε ότι δεν θα κυβερνήσει αν το κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που θα διευκολύνει την ψήφιση νόμων και την επιβίωση από τυχόν ψήφο δυσπιστίας. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως η σημερινή υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, θα πρέπει να προσελκύσει ομοϊδεάτες εταίρους στο κοινοβούλιο για να περάσει νομοσχέδια.

Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχουν περιθώριο μέχρι σήμερα το βράδυ να αποσύρουν στρατηγικά τους υποψηφίους τους από τον δεύτερο γύρο της Κυριακής. Παραδοσιακά, το κυρίαρχο ρεύμα της Γαλλίας συσπειρώνεται απέναντι στην ακροδεξιά – η οποία ποτέ δεν είχε την εξουσία στη σύγχρονη γαλλική δημοκρατία – ώστε να την κρατήσει μακριά από την εξουσία.

“Αυτή η κυβέρνηση θα είναι πλήρης, θα είναι ικανή”, δήλωσε η Λεπέν. “Θα αποτελείται από ανθρώπους του Εθνικού Συναγερμού, ανθρώπους που συμμετείχαν μαζί μας στην εκλογική μάχη του πρώτου γύρου”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments