Nέα της αγοράς

Citi: Η αγαπημένη τράπεζα για ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος

Citi: Η αγαπημένη τράπεζα για ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος

Πηγή Φωτογραφίας: .sbctv.gr

Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές κατηγορούν τη Citi για συγκεκριμένες συναλλαγές που έγιναν στα ΑΤΜ της - Η Citi αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, επικαλούμενη το απόρρητο

Οι έμποροι ναρκωτικών επέλεξαν να ξεπλένουν χρήματα μέσω της Citi επειδή πίστευαν ότι η τράπεζα ήταν «πιο ευνοϊκή», με λιγότερο αυστηρούς ελέγχους απάτης, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους επιβολής του νόμου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ περιέγραψαν πώς δύο κάτοικοι της Καλιφόρνια, οι οποίοι φέρεται να συνεργάζονταν με το διαβόητο καρτέλ Sinaloa, κατέθεσαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε ΑΤΜ της Citi.

Σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές περιπτώσεις τον Ιανουάριο του 2021, φέρεται να τροφοδότησαν συνολικά σχεδόν 36.000 δολάρια σε παράνομα μετρητά στα ΑΤΜ, μερικές εκατοντάδες δολάρια τη φορά, περιμένοντας μόνο ένα ή δύο λεπτά μεταξύ κάθε συναλλαγής.

Διαχωρίζοντας το ποσό σε δεκάδες μικρότερες καταθέσεις, ισχυρίζονται οι εισαγγελείς, παρέμειναν κάτω από το όριο των 10.000 δολαρίων στο οποίο οι τράπεζες υποχρεούνται να αναφέρουν τις συναλλαγές σε μετρητά στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Γιατί επέλεξαν τη Citi

Αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών ανέφεραν στους Financial Times ότι το δίδυμο, φερόμενο ως μέρος ενός τεράστιου εγκληματικού δικτύου που καθάρισε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από φαιντανύλη και μεθαμφεταμίνη στις ΗΠΑ, απέκλεισαν πολλές τράπεζες προτού επιλέξουν τη Citi.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος είπε: «Υπάρχουν τράπεζες που δίνουν λιγότερη προσοχή από άλλες».

Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος της DEA είπε: «Θα ονομάσω μία [τράπεζα]. Υπήρχαν δύο περιπτώσεις όπου σε αυτήν την έρευνα είχαμε ταχυμεταφορείς που έκαναν 24 back-to-back καταθέσεις συνολικού ύψους $16.000 σε ένα ATM της Citibank. . . Υπήρχαν 15 back-to-back καταθέσεις συνολικού ύψους $20.000, επίσης σε ένα ATM της Citibank. . . Ανακαλύπτουν τα μέρη που είναι πιο ευνοϊκά για αυτούς».

Αν και δεν υπήρχαν απαιτήσεις αναφοράς για τις μεμονωμένες συναλλαγές, το μοτίβο των καταθέσεων θα έπρεπε να έχει προκαλέσει υποψίες, είπε ο αξιωματούχος της DEA.

Οι δύο άνδρες — Guillermo Zambrano και Luis Belandria-Contreras — «προσπαθούσαν σίγουρα να κρατήσουν [τις καταθέσεις] κάτω από το όριο για να μην στείλουν καμία κόκκινη σημαία, αλλά θα φανταζόμουν ότι 24 καταθέσεις back-to-back από το ίδιο άτομο, συνολικού ύψους 16.000 δολαρίων θα σήμαινε κάποιο είδος συναγερμού», πρόσθεσε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Τι απαντά η Citi

Η Citi αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, επικαλούμενη απαιτήσεις απορρήτου σχετικά με την αναφορά συναλλαγών. Η τράπεζα είπε ότι είχε «στιβαρές πολιτικές κατά του ξεπλύματος χρήματος», προσθέτοντας: «Όταν βρούμε στοιχεία για μια τέτοια δραστηριότητα, ειδοποιούμε τις αρχές όπως απαιτείται και συνεργαζόμαστε πλήρως με οποιαδήποτε έρευνα μέσω κατάλληλων νομικών διαδικασιών».

Το κατηγορητήριο περιγράφει επίσης πώς ένας άλλος κατηγορούμενος, ο Jiayong Yu, φέρεται να κατέθεσε μια ταμειακή επιταγή σε ένα ΑΤΜ της JPMorgan Chase και «περίπου 100.000 δολάρια σε νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα ταμείο της Chase Bank» πέρυσι. Οι αρχές επιβολής του νόμου προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι οι Μεξικανοί έμποροι ναρκωτικών και οι Κινέζοι συνεργοί έχουν γίνει ολοένα και πιο έμπειροι στο ξέπλυμα μετρητών μέσω του νόμιμου τραπεζικού συστήματος.

Βλέπουμε μια τεράστια άνοδο στα χρήματα, τα μετρητά που κατατίθενται σε τράπεζες και στη συνέχεια συνδέονται οπουδήποτε, δήλωσε ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος της DEA. Πρόσθεσαν ότι δεκάδες χιλιάδες δολάρια αποστέλλονταν πίσω στην Κίνα κάθε μήνα μέσω ιδρυμάτων μεταφοράς χρημάτων στο Flushing της Νέας Υόρκης.

Το πρόστιμο στην HSBC

Το 2012, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επέβαλε στην HSBC πρόστιμο 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων επειδή απέτυχε να αποτρέψει το ξέπλυμα χρήματος από καρτέλ στο Μεξικό, μετά από έρευνα που διαπίστωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια κατατίθεντο στην τράπεζα καθημερινά από τα ταμεία στα υποκαταστήματα της HSBC Mexico.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι οι έμποροι ναρκωτικών «σχεδίασαν ειδικά διαμορφωμένα κουτιά που ταιριάζουν στις ακριβείς διαστάσεις των παραθύρων των ταμείων».

Τα προγράμματα ξεπλύματος χρήματος έχουν γίνει από τότε πολύ πιο εξελιγμένα, μέσω μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με Κινέζους υπηκόους στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες εφαρμογές, κρυπτονομίσματα και αντικατοπτρικές συναλλαγές σε υπόγειες κινεζικές τράπεζες για να κρύψουν τα ίχνη τους.

«Τα καρτέλ επιθυμούν απεγνωσμένα να πάρουν μετρητά από την πώληση ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες πίσω στο Μεξικό», είπε ο Μάρτιν Εστράντα, εισαγγελέας των ΗΠΑ για την Κεντρική Περιφέρεια της Καλιφόρνια, τον περασμένο μήνα.

«Οι κινεζικές ομάδες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, από την άλλη πλευρά, επιχειρούν να βοηθήσουν τους πλούσιους Κινέζους υπηκόους να αποκτήσουν μετρητά σε αυτή τη χώρα και έτσι να παρακάμψουν τους ελέγχους των εξαγωγών στην Κίνα για την κίνηση μετρητών». Χάρη στην έκρηξη στη διακίνηση φαιντανύλης, αυτό έχει ως αποτέλεσμα «πρακτικά απεριόριστες προμήθειες μετρητών», πρόσθεσε ο Εστράντα στους FT.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments