Οικονομία

Eurostat: Σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στην Ελλάδα – Υποχώρησε στο 2,5% στην ευρωζώνη

Eurostat: Σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στην Ελλάδα – Υποχώρησε στο 2,5% στην ευρωζώνη

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΑΡΟΤΣΙ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Σε επίπεδο μήνα, ο ΔΤΚ αυξήθηκε με ρυθμό 0,2% στην ευρωζώνη από τον Μάιο και με 1% στην Ελλάδα.

Τη μικρή επιβράδυνση που αναμενόταν έδειξε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, ενώ στην Ελλάδα διατηρήθηκε στα – χαμηλότερα του ευρωπαϊκού – επίπεδα του Μαΐου.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η Eurostat, ο δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5% ετησίως τον Ιούνιο, όπως προέβλεπε η μέση εκτίμηση των αναλυτών, από το 2,6% του Μαΐου.

Στην Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε, ο δείκτης παρέμεινε στο 2,4% ετησίως όπως και τον περασμένο μήνα.

Σε επίπεδο μήνα, ο ΔΤΚ αυξήθηκε με ρυθμό 0,2% στην ευρωζώνη από τον Μάιο και με 1% στην Ελλάδα.

Στο πιο στενό μέτρο του λεγόμενο δομικού πληθωρισμού, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων της ενέργειας και του αλκοόλ και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ ως πιο κατατοπιστικό μέτρο των μελλοντικών τάσεων των τιμών, δεν έδειξε τις μικρές τάσεις αποκλιμάκωσης που περίμενε η αγορά.

Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο διατηρήθηκε στο 2,9% ετησίως όπως και τον Μάιο, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε μικρή αποκλιμάκωση στο 2,8%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3% (μετά την μηνιαία αύξηση 0,4% του Μαΐου).

Μία εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος είδε να διατηρούνται οι ανατιμήσεις στο 4,1% ετησίως όπως και τον Μάιο.

Την ίδια ώρα, η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ, καπνικά σημείωσε μικρή επιβράδυνση στο 2,5% από το 2,6% του Μαΐου, τα μη ενεργειακά αγαθά διατηρήθηκαν στο +0,7% όπως και τον περασμένο μήνα και οι τιμές τις ενέργειας αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 0,2% επιβραδύνοντας από το 0,3%.

Στις κατά τόπου μετρήσεις, ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιούνιο καταγράφηκε στο Βέλγιο με 5,5% ετησίως, με την Ισπανία στο 3,5% και τις Κροατία, Ολλανδία στο 3,4%.

Αντίθετα, στη Φινλανδία ο πληθωρισμός έτρεξε με μόλις 0,6% ετησίως, στην Ιταλία με 0,9% και στη Λιθουανία με 1%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments