Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Υψηλότερες τιμές λόγω χονδρεμπορικής [vid]

Λογαριασμοί ρεύματος: Υψηλότερες τιμές λόγω χονδρεμπορικής [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΔΕΗ(ΓΙΑΝΗΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Παρά την αύξηση 22% στην τιμή χονδρικής, το ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα έχει αύξηση κατά 14%, καθώς παρέχεται έκπτωση 31% επί της βασικής χρέωσης. Τον Ιούνιο καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή χονδρικής του 2024.

Συνεχίζονται οι αυξήσεις στις τιμές ρεύματος τον Ιούλιο, αν και η ΔΕΗ απορρόφησε μεγάλο κομμάτι της αύξησης των τιμών χονδρικής, παρέχοντας έκπτωση 31% επί της βασικής χρέωσης.

Στα 13,557 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ (για καταναλώσεις μέχρι 500 kWh μηνιαίως) με μια αύξηση κατά 14% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή για τον Ιούνιο (11,898 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά περίπου 22% τον Ιούλιο, καθώς η τιμή ανήλθε στα 99€/MWh και ήταν υψηλότερη μέση μηνιαία τιμή για το 2024, ξεπερνώντας και την τιμή του Ιανουαρίου (93,02€/MWh).

Αναφορικά με τις καταναλώσεις άνω των 500 kWh, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η χρέωση θα είναι 14,385 €/MWh τον Ιούλιο, με μια αύξηση κατά 13,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (έναντι 12,642 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Ιούνιο).

Για το νυχτερινό τιμολόγιο, η χρέωση για όλες τις κιλοβατώρες είναι 11,418 λεπτά (από 9,976 λεπτά ανά kWh τον Ιούνιο). Το πάγιο παραμένει στα 5 ευρώ ανά μήνα.

Την ίδια στιγμή παρατηρείται και μείωση τιμών. Το πράσινο οικιακό Value Special της Protergia έχει μείωση 5% και διαμορφώνεται στα 15,59 σεντς / kWh έναντι 16,42 σεντς τον Ιούνιο, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση συνέπειας στη βασική χρέωση (6 λεπτά ανά kWh). Στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 22 λεπτά ανά kWh. Το πάγιο είναι 4 ευρώ.

Οι αυξήσεις τιμών στη χονδρική αγορά είναι συνέπεια της ανόδου των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, της αυξημένης ζήτησης και της μεγαλύτερης συμμετοχής των μονάδων φυσικού αερίου και λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.

Η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, όπως φαίνεται και από τα πρώτα στοιχεία του Ιουλίου όπου η μέση χονδρική τιμή για χθες και σήμερα διαμορφώθηκε στα 127,29 ευρώ/ MWh λόγω αυξημένης συμμετοχής των μονάδων φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, για σήμερα, το φυσικό αέριο συνεισφέρει το 41,2% του ενεργειακού μείγματος, ο λιγνίτης το 3,8%, και οι ΑΠΕ το 29,7% (υδροηλεκτρικά 5,3% και εισαγωγές 15,4%).

ΠΗΓΗ/Στέλιος Μπούρας / businessdaily.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments