Policy Briefs

Γαλλία: Συσπείρωση κέντρου και αριστεράς ενόψει β’ γύρου

Γαλλία: Συσπείρωση κέντρου και αριστεράς ενόψει β’ γύρου

Πηγή Φωτογραφίας: Le journal du dimanche

Τουλάχιστον 200 υποψήφιοι βουλευτές στη Γαλλία έχουν αποσυρθεί, μέχρι στιγμής, από τον β' γύρο των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, στο πλαίσιο της συσπείρωσης του ρεπουμπλικανικού μετώπου κατά της άκρας δεξιάς.

Τουλάχιστον 200 υποψήφιοι βουλευτές στη Γαλλία έχουν αποσυρθεί, μέχρι στιγμής, από τον β’ γύρο των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, στο πλαίσιο της συσπείρωσης του ρεπουμπλικανικού μετώπου κατά της άκρας δεξιάς.

Τα αριστερά και κεντρώα κόμματα της Γαλλίας προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο μετά την ηχηρή νίκη της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των πρόωρων εκλογών, που έφερε το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα της ένα βήμα πιο κοντά στην εξουσία.

Πολλοί από αυτούς τους υποψήφιους είχαν έρθει τρίτοι σε ψήφους στον πρώτο γύρο, αλλά προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο επειδή συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εκλογική τους περιφέρεια. Ωστόσο, οι πιθανότητες να έρθουν πρώτοι στον δεύτερο γύρο και να κερδίσουν την έδρα θεωρούνταν περιορισμένες. Οπισθοχωρώντας δίνουν περισσότερες πιθανότητες στον άλλον υποψήφιο που βρίσκεται «απέναντι» στους υποψήφιους του Εθνικού Συναγερμού.

Η προθεσμία για την απόσυρση των υποψηφίων από την ψηφοφορία της Κυριακής λήγει σήμερα στις 19:00 (ώρα Ελλάδας).

Από τις συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες της Γαλλίας στις 305 προκρίθηκαν τρεις υποψήφιοι, ενώ σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τέσσερις υποψήφιοι. Δύο υποψήφιοι προκρίθηκαν σε 191 εκλογικές περιφέρειες, ενώ από τον πρώτο γύρο εκλέχτηκαν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψήφων.

Η Ακροδεξιά ήλθε πρώτη σε 297 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, η Αριστερά αναδείχθηκε πρώτη σε 159, η παράταξη του Μακρόν σε 70 και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα σε 20 περιφέρειες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments