Policy Briefs

Μελόνι: «Εκδικείται» τον Μακρόν μέσω Λεπέν

Μελόνι: «Εκδικείται» τον Μακρόν μέσω Λεπέν

Πηγή Φωτογραφίας: France 24

Οταν η Μελόνι εξελέγη στην πρωθυπουργία της Ιταλίας το 2022, η γαλλική κυβέρνηση δεν τη συνεχάρη. Πλέον, ήρθε η ώρα της «εκδίκησης» για την Ιταλίδα.

Για τη 47χρονη Τζόρτζια Μελόνι η «ταπείνωση» που έχει υποστεί πια ο Εμανουέλ Μακρόν, ως ηττημένος από την παράταξη της Μαρίν Λεπέν, αποτελεί μια χαιρέκακα ευχάριστη είδηση.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας παίρνει τώρα την «εκδίκησή» της και το απολαμβάνει περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο ηγέτη, γράφει ο Γκάβιν Μόρτιμερ στο βρετανικό Spectator.

Οταν η Μελόνι εξελέγη στην πρωθυπουργία της Ιταλίας το 2022, η γαλλική κυβέρνηση δεν τη συνεχάρη.

Αντί να τη συγχαρεί, η τότε πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, είχε μάλιστα δώσει στη δημοσιότητα μια προειδοποίηση με την οποία υπενθύμιζε ότι «στην Ευρώπη έχουμε αξίες και ότι κάθε κράτος πρέπει να σέβεται αυτές τις αξίες».

Σε ανάλογα επικριτικό πνεύμα, Γάλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι όπως η Λοράνς Μπουν (τότε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) και ο Κλεμάν Μπον (τότε υπουργός Μεταφορών) είχαν σπεύσει να βάλουν στη γωνία, ως υπόλογη και ελεγχόμενη, την τότε νέα ιταλική κυβέρνηση.

Αλλά και πιο πρόσφατα, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετέβη στην Ιταλία για τη Σύνοδο της G7, η Μελόνι τον υποδέχθηκε μάλλον ψυχρά.

Πλέον, με φόντο τις ευρωεκλογές που προηγήθηκαν και τις βουλευτικές εκλογές που ολοκληρώνονται την προσεχή Κυριακή στη Γαλλία, ήρθε η ώρα της «εκδίκησης» για τη Μελόνι, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Γκάβιν Μόρτιμερ στο Spectator.

Ενδεικτική αυτής της διάθεσης ήταν άλλωστε και η δήλωση στην οποία προέβη η Ιταλίδα πρωθυπουργός, έπειτα από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών: «Συγχαίρω την Εθνική Συσπείρωση (σ.σ. την παράταξη της Μαρίν Λεπέν) και τους συμμάχους του για την ξεκάθαρη επιτυχία. Οσο για τον δεύτερο γύρο, αντιμετωπίζω πάντα με σεβασμό την πολιτική και εκλογική δυναμική των άλλων εθνών. Βεβαίως, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ πολωμένο σενάριο και προφανώς προτιμώ τη Δεξιά. Για πρώτη φορά το κόμμα της Λεπέν είχε συμμάχους ήδη από τον πρώτο γύρο και μου φαίνεται ότι ακόμη και οι Ρεπουμπλικανοί (σ.σ. η γαλλική Κεντροδεξιά) είναι προσανατολισμένοι στο να μη συμμετάσχουν στο λεγόμενο ρεπουμπλικανικό μέτωπο (σ.σ. των πολιτικών δυνάμεων που θα συσπειρωθούν ενάντια στη Λεπέν στον β’ γύρο των βουλευτικών)».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments