Πολιτική

Γεραπετρίτης: Σημαντική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Γεραπετρίτης: Σημαντική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Γεραπετρίτης: Σημαντική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Έχουμε θετική ατζέντα και θετική συνεργασία, είπε για τα ελληνοτουρκικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Οι πόλεμοι σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, καθώς και τα ελληνοτουρκικά βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της ομιλίας του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable».

«Η Ευρώπη είναι μία και στηρίζεται σε αρχές και σε αξίες, πρέπει να στείλουμε μήνυμα ενότητας, μας ενώνουν οι ευρωπαϊκές αξίες» ανέφερε αρχικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι: «Έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Πλέον είναι δύσκολο να προβλέψεις το μέλλον. Η εξωτερική πολιτική προσαρμόζεται, από την πρόβλεψη έχει πάει στην εκπόνηση πιθανών σεναρίων. Τα υποθετικά σενάρια είναι τα πιο κρίσιμα στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής».

«Θέλει στοιχείο τύχης και διαίσθησης. Από τη μία ημέρα στην άλλη μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Η εξωτερική μας πολιτική στηρίζεται σε αρχές, αξίες, κανόνες» πρόσθεσε.

«Έχουν ενισχυθεί πλέον τα περιφερειακά κράτη, το βέτο αποτελεί τη δύναμή τους έναντι των ισχυρών στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σχετικά με τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως: «Η διεθνής αρχιτεκτονική ασφαλείας στους δύο μεγάλους πολέμους απέτυχε να επιβάλει το αυτονόητο, ότι θα πρέπει να έχουμε παύση εχθροπραξιών και απελευθέρωση ομήρων. Η διεθνής κοινότητα έχει αδυναμία να βρει το μέσο που θα οδηγήσει στο αποτέλεσμα».

«Γνωρίζαμε πάντα το μέσο αλλά δεν ξέραμε πού θα καταλήξει. Όλοι επιθυμούμε να έχουμε την ειρήνη στην περιοχή, ωστόσο έχουμε αδυναμία να επιβάλλουμε το αυτονόητο» υπογράμμισε.

«Γιατί ταχθήκαμε στο πλευρό της Ουκρανίας; Ένας πόλεμος ο οποίος έχει έναν επιτιθέμενο και έναν αμυνόμενο και σκοπός του επιτιθέμενου είναι να αλλοιώσει την εδαφική κυριαρχία του αμυνόμενου, μας αφορά όλους» εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης.

Στη συνέχει στο επίκεντρο της ομιλίας του υπουργού Εξωτερικών βρέθηκαν τα ελληνοτουρκικά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, έχουμε χρέος να δημιουργηθούν οι συνθήκες να συζητάμε και να αποσυμπιέζουμε τις εντάσεις. Αυτό πράττουμε. Δεν έχουμε υπερβολικές αξιώσεις. Έχουμε θετική ατζέντα και θετική συνεργασία».

«Έχουμε μηδενίσει υπερπτήσεις και αερομαχίες. Το ατύχημα μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα καταστροφής» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. «Η φυσική πορεία των κρατών αυτών είναι μονόδρομος και είναι η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως: «Το διεθνές δίκαιο δεν είναι διαδικασία επιλεκτική, υπάρχει. Η Ελλάδα έχει κερδίσει την αναγνώριση να μπορεί να συζητά με όλα τα μέρη, με γείτονες και ισχυρούς. Έχει κερδίσει την εκτίμηση όλων. Πρέπει να ξαναδώσουμε ένα αληθινό νόημα στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, να καταπολεμήσουμε φαινόμενα βίας. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία».

Σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία και τις πρόσφατες προκλήσεις, ο κ. Γεραπετρίτης κάλεσε τα Σκόπια να συμμορφωθούν με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments