Πολιτική

Πώς διαβάζει το Μαξίμου τις ομιλίες Καραμανλή και Σαμαρά

Πώς διαβάζει το Μαξίμου τις ομιλίες Καραμανλή και Σαμαρά

Πηγή Φωτογραφίας: [370501] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ "ΟΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Στην πρώτη τους κοινή εμφάνιση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, σχεδόν ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές, προχώρησαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, επιλέγοντας να τοποθετηθούν για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, για τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροδεξιάς.

Οι παρεμβάσεις των δύο πρώην προέδρων της Νέας Δημοκρατίας αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, καθώς συμβαίνουν τη στιγμή που υπάρχει συζήτηση εντός του κόμματος για τον ιδεολογικό προσανατολισμό του και με βάση τις διαρροές προς τα δεξιά, όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Ιουνίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς, με την ομιλία του, έδειξε τη διαφωνία του με ορισμένες πολιτικές της κυβέρνησης, όπως η ισότητα στον γάμο των ομόφυλων, η προσέγγιση στο κέντρο ή ο διάλογος με την Τουρκία, και όπως αναμενόταν, κριτικάρισε με έντονους χαρακτηρισμούς.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη Νέα Δημοκρατία ήταν ιστορικά αρνητικό. Εξέφρασε την αντίθεσή του προς τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια πολιτική που δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερά, αλλά μόνο μπροστά. Αμφισβήτησε αν αυτή αποτελεί πολιτική θέση και κριτικάρισε την κυβέρνηση για το ότι υιοθέτησε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καταρρίπτοντας έτσι το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είχε δημιουργηθεί και είχε οδηγήσει στο 41% των ψήφων.

Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε την ευθύνη για την επιστροφή στην πολιτική στον πρωθυπουργό και έκρινε αρνητικά το μοντέλο διακυβέρνησης, αναφερόμενος σε ένα επιτελικό κράτος με 63 ανακυκλούμενους υπουργούς και αμφισβητώντας την επιτυχία του. Επίσης, επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει γίνει η μικρότερη και πιο φοβική που έχει υπάρξει ποτέ, επαναλαμβάνοντας την έντονη αντίθεσή του προς τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο πρώην πρωθυπουργός επέκρινε την Ευρώπη για την στάση της στον πόλεμο της Ουκρανίας, λέγοντας ότι υπερθεματίζει, με θύμα την ίδια την Ουκρανία, αλλά και για την στάση της απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, για την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και την ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Ο πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος εμμέσως και στο ιδεολογικό πρόσημο των ευρωπαϊκών δυνάμεων, έκανε λόγο για «αβασάνιστη αποδοχή ενός καταχρηστικού δικαιωματισμού, στο όνομα του οποίου θίγονται δικαιώματα και ευαισθησίες των ανθρώπων που επιμένουν να σέβονται τις αξίες και τις ρίζες τους, το θεσμό της οικογένειας, την θρησκευτική τους πίστη και την εθνική τους ταυτότητα».

Ο κ. Κώστας Καραμανλής επισήμανε την ανάγκη για ένα καθαρό μήνυμα προς τα Τίρανα και τα Σκόπια σχετικά με τα εθνικά θέματα, υπογραμμίζοντας ότι οι συμπεριφορές τους δεν είναι αποδεκτές και ότι ο δρόμος προς την ΕΕ περνά από την Ελλάδα.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία, τονίζοντας ότι οι ηγεμονικές της προθέσεις παραμένουν και εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα καλύπτει κρυφά τα δικαιώματα της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να σχολιάσει, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν απλώς ότι «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών». «Κάθε φορά είναι μία καλή ευκαιρία να ακούσουμε με προσοχή τις τοποθετήσεις τους», ήταν, άλλωστε και η απάντηση, που είχε δώσει ο Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης σειρά στελεχών, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη ότι δεν υπάρχει ζήτημα για την κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη τοποθετηθεί στο πρόσφατο παρελθόν, απορρίπτοντας κάθε συζήτηση για τον ιδεολογικό προσανατολισμό της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επίσης στείλει μηνύματα προς την Άγκυρα και την Αλβανία σχετικά με τα εθνικά θέματα, επιμένοντας στο θετικό κλίμα με την Τουρκία και απειλώντας την Αλβανία με έξοδο από την ευρωπαϊκή πορεία αν συνεχίσει τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δημοσίως στείλει μηνύματα τόσο προς την Άγκυρα –ότι η Ελλάδα δεν είναι αφελής να θεωρεί ότι επιλύθηκαν τα προβλήματα, ωστόσο θα επιμείνει στο θετικό κλίμα, όσο η Τουρκία ανταποκρίνεται σε αυτό- όσο και προς την Αλβανία, αναφορικά με την υπόθεση Μπελέρη και τη Βόρεια Μακεδονία, μετά το μπαράζ παραβιάσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε ρητορικό επίπεδο από τη νέα της ηγεσία, ότι αν συνεχίσει σε αυτό το δρόμο, τότε θα βρεθεί εκτός ευρωπαϊκής πορείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments