Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ζυμώσεις για καθαρές λύσεις άμεσα ή ραντεβού το φθινόπωρο

ΣΥΡΙΖΑ: Ζυμώσεις για καθαρές λύσεις άμεσα ή ραντεβού το φθινόπωρο

Πηγή Φωτογραφίας: [369437] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Να πέσουν οι τόνοι προκρίνεται από τους «87» λόγω διεργασιών για προοδευτική συνεργασία.

Με διάθεση ανακωχής, έστω προσωρινής, προσέρχονται στο ιδιαίτερα καυτό εξαήμερο που αρχίζει σήμερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβητούν την τακτική του Στέφανου Κασσελάκη «και όχι τον ίδιο ως πρόεδρο», όπως επισημαίνουν διαρκώς.

Το αν τα σπαθιά θα ξαναμπούν στα θηκάρια θα φανεί σήμερα, καθώς ο κ. Κασσελάκης, έχοντας μόλις επιστρέψει από τη δεκαπενθήμερη απουσία του στην Αμερική, θα συνεργαστεί με τους επιτελείς του και στη συνέχεια θα δείξει δημοσίως τις προθέσεις του, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης. Για «καθαρά λόγια ούτως ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά, για το καλό της κοινωνίας», μίλησε χθες η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά.

Αυτό που φαίνεται από τις πρόσφατες συζητήσεις είναι ότι οι αντίπαλοι της τακτικής θα προσπαθήσουν να μειώσουν την ένταση, αν δεν προκληθούν. Αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των 87 μελών της Κεντρικής Επιτροπής που υπέγραψαν το σχετικό κείμενο την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να συντονιστούν για τις κρίσιμες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη και της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύριο θέμα δεν θα είναι οι εσωκομματικές εκλογές για τον νέο πρόεδρο και αυτό δεν θα συζητηθεί στις συνεδριάσεις.

Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση στην κορυφή, αλλά υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης δημιούργησε ένα ζήτημα με τις δηλώσεις του. Ορισμένα μέλη των “87” μιλούν για τη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού φορέα, ενώ άλλοι διαφωνούν και άλλοι αμφισβητούν τον πρόεδρο.

Πέραν τούτου, όμως, γίνεται σαφές από όλους πως θέλουν χρόνο: πρώτον, διότι δεν μπορούν να γίνουν διεργασίες μέσα στο κατακαλόκαιρο και, δεύτερον, διότι άπαντες περιμένουν την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ώστε να δουν τι περιθώρια θα υπάρχουν για προοδευτικές συνεργασίες.

Αποτελεί κοινό μυστικό η εκτίμησή τους ότι μία τέτοια προοπτική θα σκαλώσει εάν επανεκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης («παρέλαβα κόμμα δεν θα παραδώσω συνιστώσα» είπε προχθές), ενώ η εκλογή του Χάρη Δούκα θα ενθαρρύνει την προσπάθεια.

Οι “κασσελακικοί” αποθαρρύνονται από τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν ότι ο κ. Κασσελάκης πρέπει να καθαρίσει το τοπίο τώρα, αντί να περιμένει για την τρίτη και τελική διάσπαση. Μία άποψη είναι να προκαλέσει εσωκομματικές εκλογές για να επαναβεβαιώσει την προεδρία του, ακόμα και αν δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα. Ο ίδιος έθεσε τον Αλέξη Τσίπρα ως αντίπαλο, αλλά απέρριψε την πρόσκλησή του να αναλάβει το κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι είτε κανείς δεν θα θέσει θέμα νέας ηγεσίας στην Κεντρική Επιτροπή, είτε ο ίδιος θα το θέσει για να επαναβεβαιωθεί.

Ορισμένοι υποστηρικτές προτείνουν να ανακοινωθεί η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για τις ριζικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία του κόμματος, πριν το καταστατικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Υποστηρίζουν ότι το δημοψήφισμα θα κερδίσει, καθώς η βάση του κόμματος απαιτεί αλλαγές στο υπάρχον “γερασμένο μοντέλο”. Έτσι, ο κ. Κασσελάκης θα έχει ένα αδιαμφισβήτητο επιχείρημα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Παραμένει να δούμε εάν οι Ραγκούσης-Θεοχαρόπουλος θα προτείνουν επίσημα στην Κ.Ε. το δημοψήφισμα για τη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού φορέα και εάν θα γίνει αποδεκτό.

Συζητήσεις προκαλεί η δραστηριοποίηση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος απαρίθμησε προχθές τα λάθη του κ. Κασσελάκη στην ευρω-προεκλογική περίοδο (υπερπροβολή της οικονομικής του κατάστασης και της προσωπικής του ζωής), επέλεξε «λάιτ» αναφορά στους «87», προανήγγειλε ότι θα είναι πιο ενεργός και έθεσε ένα πλαίσιο λειτουργίας του κόμματος: «όχι οne man show, πρέπει να αναδειχθεί νέα ηγετική ομάδα με μη αμφισβητήσιμο τρόπο», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments